Aproximativ jumatate (44,5%) dintre romani afirma ca principala motivatie de a munci este salariul lunar, in timp ce una din trei persoane spune ca munceste din pasiune, se arata intr-un studiu realizat de agentia de relatii publice Rogalski Grigoriu.
Rogalski Grigoriu Public Relations a realizat un studiu pe 5.800 de respondenti in preajma zilei de 1 Mai, pentru a cerceta atitudinea romanilor fata de munca si angajatori.

Cercetarea a scos in evidenta faptul ca 80,6% dintre romani sunt convinsi ca actuala situatie economica poate fi depasita doar prin munca.

De asemenea, din datele studiului reiese ca romanii se considera mai degraba un popor harnic (55,4%) decat lenes (44,6%). Ca modele de urmat, acestia cred ca germanii (44,5%), japonezii (35,12%) si chinezii (13,42%) sunt printre cele mai muncitoare popoare.

“Dupa mai bine de 20 de ani de capitalism, Romania este inca departe de a fi creat o atitudine capitalista fata de munca. Chiar daca declara ca munca este singurul mod de a iesi din actualul impas economic, convingerea majoritatii este ca sarbatoarea muncii nu trebuie marcata prin munca, nici macar daca ea este in folosul comunitatii, cata vreme munca peste program neplatita este aproape un fenomen de masa. Desi ne plac modele cum sunt germanii sau japonezii, suntem departe de disciplina si responsabilitatea acestora fata de munca, asa ca nu ne ramane decat sa admiram alte popoare pentru calitatile lor,” a declarat intr-un comunicat Eliza Rogalski, fondatoarea Rogalski Grigoriu Public Relations.

Stat vs. privat

Intrebati despre relatia dintre mediul privat si sectorul public, cei mai multi romani (peste 62%) considera ca angajatii de la stat muncesc mai putin decat cei din sectorul privat, in timp ce 29% sunt de parere ca toti romanii muncesc la fel de mult. Doar 8,5% dintre romani sunt de parere ca angajatii de la stat muncesc mai mult decat cei de la privat.

Unul din trei romani munceste ore suplimentare cel putin o data pe saptamana (31,8%), in timp ce 17,8% dintre acestia petrec un week-end la birou o data pe luna, iar 12% se duc in week-end la birou o data pe trimestru. Doar 8% dintre romani nu se abat de la orarul de munca stabilit cu angajatorul. Desi lucreaza ore suplimentare, doar 12,8% dintre romani declara ca sunt intotdeauna platiti corespunzator pentru acestea, in timp ce 21,8% sunt remunerati ocazional pentru timpul petrecut peste program la locul de munca. Unul din trei romani lucreaza ore suplimentare fara a fi platit corespunzator.

Relatia sef-angajat


In ceea ce priveste relatia sef-angajat, romanii sunt de parere, intr-o masura covarsitoare, ca, pentru a mentine o atmosfera pozitiva la locul de munca, este foarte importanta comunicarea angajator-angajat (98,6%). Sedintele sunt inca cel mai utilizat instrument de comunicare dintre sefi si angajati (48,2%), urmate la mare distanta de newsletterele interne (17,5%) si evenimentele organizate in cadrul companiei (15,25%).

Mai mult, in studiu se arata ca romanii nu au o perceptie pozitiva despre patroni, 68,9% dintre respondenti spunand ca acestia din urma nu sunt modele de urmat in spiritul respectului fata de munca.

Cum petrec romanii ziua de 1 mai

Participantii la sondaj au fost intrebati care considera ca ar fi cea mai potrivita metoda de a sarbatori Ziua Internationala a Muncii. Peste jumatate dintre acestia au declarat ca aceasta trebuie celebrata prin repaos (61,5%), in timp ce un procent important, 21,8%, considera ca ziua de 1 Mai ar trebui sarbatorita prin munca in folosul comunitatii. Cu toate acestea, peste jumatate dintre romani declara ca nu au facut niciodata munca in folosul comunitatii, in timp ce 7,6% sunt total impotriva ideei de munca in folosul comunitatii.

Agentia de PR Rogalski Grigoriu Public Relations este parte a grupului Tempo.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri