Peste 60 la suta dintre romani considera ca se muncea mai bine in Romania inainte de 1989, iar peste jumatate cred ca ziua de 1 Mai era sarbatorita mai frumos decat in prezent, potrivit unui studiu.
Studiul, realizat pentru Ziua Muncii, de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), arata ca peste jumatate dintre romani (54 la suta) obisnuiesc sa sarbatoreasca 1 Mai, iar cei mai multi dintre ei petrec aceasta zi fie acasa (39 la suta), fie la iarba verde (39 la suta), cu familia apropiata (54 la suta), in compania prietenilor (25 la suta) sau cu familia extinsa (17 la suta), scrie Mediafax.

Pentru o treime dintre participantii la studiu (35 la suta),1 Mai semnifica Ziua Muncii, dar pentru 13 la suta aceasta zi este doar "zi libera", zece la suta spun ca este o zi obisnuita, normala. Pentru noua procente aceasta zi nu are nicio semnificatie, iar pentru sapte la suta este o zi de odihna si relaxare

Aproape jumatate dintre cei chestionati cred ca 1 Mai nu si-a mai pastrat, in ultimii ani, semnificatia de Zi a Muncii, iar peste jumatate cred ca 1 Mai se sarbatorea mai frumos inainte de 1989 decat in prezent.

Unul din 10 romani nu considera potrivit ca Ziua Muncii sa fie sarbatorita printr-o zi libera si peste jumatate dintre acestia cred ca aceasta zi ar trebui sarbatorita prin munca.

Doi din zece romani vor pleca undeva in perioada cuprinsa intre 1 Mai si sarbatoarea de Paste, majoritatea optand pentru a merge in vizita la rude si prieteni (54 la suta), la munte (35 la suta) sau la tara (34 la suta).

Dintre cei chestionati, 41 la suta spun ca vor iesi la iarba verde de 1 Mai, 38 la suta vor pregati cu aceasta ocazie mici, iar 52 la suta vor face gratare.

Bugetul de sarbatoare al romanilor este modest

Bugetul alocat pentru ziua de 1 Mai este unul relativ modest: unul din trei respondenti aloca pana in 100 de lei, 27 la suta spun ca au alocat cel mult 199 lei, iar 17 la suta declara ca suma alocata este de maxim 299 lei. Doar cinci procente sustin ca au alocat peste 600 de lei, iar 8 la suta dintre participantii la studiu nu au alocat un buget pentru 1 Mai

In ceea ce priveste zilele pe care romanii le au libere in perioada 1 Mai - Pasti, 36 la suta dintre ei se bucura, in acest an, de trei sau patru zile libere , 33 la suta au intre una si doua zile libere, 7 la suta beneficiaza de cinci sau sase zile, iar 5 la suta au peste sase zile libere.Totusi, 13 la suta dintre romani nu au, in aceasta perioada, nicio zi libera.

Mai mult de un sfert dintre cei chestionati care sunt angajati, liber profesionisti sau care au o afacere muncesc intre 9 si 11 ore zilnic, iar 12 la suta muncesc chiar peste 11 ore. Majoritatea dintre ei insa - 55 la suta - lucreaza intre sase si opt ore, iar 7 la suta lucreaza intre trei si cinci ore.

Dintre cei care sunt angajati, liber profesionisti sau au o afacere, un procent de 68 spun ca sunt nevoiti sa lucreze si ore suplimentare.

Pentru 13 la suta dintre cei care muncesc suplimentar, acest lucru se petrece la sfarsitul saptamanii. O treime sunt nevoiti des sa lucreze ore suplimentare, 15 la suta foarte des, iar pentru 44 la suta acest lucru se petrece rar. Peste jumatatea dintre cei care muncesc suplimentar, fac acest lucru voluntar, pentru 15 la suta este o obligatie contractuala, iar 28 la suta fac acest lucru doar cand li se solicita in mod expres. Peste o treime dintre cei care muncesc suplimentar lucreaza si acasa, peste jumatate dintre acestia (56 la suta ) sustinand ca acest lucru li se intampla des si foarte des.

Aproape unul din sase respondenti (58 la suta) considera ca munca lor este mai degraba solicitanta, iar 49 la suta dintre cei intervievati declara ca, dupa o zi de munca, se simt in mare masura extenuati.

Peste jumatate dintre participantii la studiu (53 la suta) considera ca postul pe care il ocupa implica o mare responsabilitate, iar alti 32 la suta sustin ca, in munca lor, au o foarte mare responsabilitate.

Pentru 64 la suta dintre cei intervievati, locul de munca actual este foarte important, iar 77 la suta dintre participantii la cercetare cred ca, daca nu ar mai avea actualul loc de munca, le-ar fi greu si foarte greu sa isi gaseasca un serviciu nou.

Referindu-se la locul actual de munca, cei mai multi respondenti sunt multumiti si foarte multumiti de relatia cu colegii (94 la suta), de serviciu in general (93 la suta), de programul de munca (86 la suta), de relatiile cu superiorii (85 la suta), de volumul de munca (82 la suta), pe ultimul loc in aceasta ierarhie situandu-se salariul (65 la suta).

Locul de munca provoaca stres pentru 46 la suta dintre cei chestionati, in timp ce 54 la suta dintre ei spun ca locul de munca le provoaca putin stres sau deloc.

O treime dintre respondenti (31 la suta) sunt ingrijorati si foarte ingrijorati de perspectiva pierderii locului de munca.

Potrivit initiatorilor studiului, datele prezentate se refera la esantionul de respondenti care sunt angajati, sunt liber profesionisti sau care au o afacere.

Dintre respondentii someri, casnici sau elevi si studenti care au reprezentat 23 de proocente din esantion, doar 56 la suta sunt in cautarea unui loc de munca.

O proportie de 87 la suta dintre cei aflati in cautarea unui loc de munca sustin ca ar accepta un job si daca acesta ar necesita competente inferioare pregatirii lor profesionale si acelasi procent ar accepta si un loc de munca ce ar presupune munca peste program sau la domiciliu.

Totodata, peste jumatate - 53 la suta - dintre cei care isi cauta un job ar accepta un loc de munca chiar daca salariul ar fi mai mic decat asteptarile lor.
Mai mult de 60 de procente, respectiv 64 la suta dintre respondenti, cred ca se muncea mai bine in Romania, inainte de 1989.

Studiul a fost efectuat in perioada 26 - 29 aprilie pe un esantion de 1.689 de persoane, cu varste de peste 18 ani, esantionul fiind multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national, cu o eroare maxima tolerata de ± 2,5 la suta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri