Decizia UE care ar putea afecta productia de mici a fost luata inca din 2011, in baza unui amendament care stabileste o lista de aditivi alimentari permisi si conditiile lor de utilizare, potrivit raspunsului transmis wall-street.ro de europarlamentarul Daciana Sarbu, membru in Comisia pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara a Parlamentului European.
Chiar inaintea sarbatorii de Pasti, a aparut stirea ca micii romanesti sunt in pericol de a fi interzisi, in conditiile in care, de la 1 iunie, bicarbonatul de sodiu va fi interzis in utilizarea preparatelor din carne.

"Decizia despre care s-a vorbit recent, ca afectand productia de mici, a fost insa luata in 2011. Este un amendament la regulamentul din 2008 si stabileste o lista de aditivi alimentari permisi si conditiile lor de utilizare. Aceasta lista a fost stabilita printr-un „act de implementare” (nr. 1129/2011). Comisia avea puterea de a adopta aceasta lista deoarece PE si Consiliul au autorizat-o in acest sens, in cadrul regulamentului initial din 2008", a declarat, pentru wall-street.ro, Daciana Sarbu.

Regulamentul CE Nr. 1333/2008, agreat de Parlamentul European si de Consiliu in 2008, este cel care cuprinde reglementarile generale ale UE ce vizeaza aditivii alimentari, iar lista acestor aditivi a fost stabilita pe baza consilierii oferite de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA).

De asemenea, potrivit europarlamentarului, "statelor membre li s-a comunicat aceasta decizie la momentul respectiv, prin urmare guvernul aflat in functie la acea data era la curent cu aceasta decizie".



Totodata, Daciana Sarbu a confirmat faptul ca Guvernul a transmis deja CE solicitarea formulata de catre Asociatia Romana a Carnii ca reteta produsului “mici” sa fie inclusa pe lista retetelor traditionale ce nu sunt afectate de aceste interdictii.

"In situatia data, a fost aleasa strategia cea mai utila si cu cele mai mari sanse de reusita", a precizat Sarbu.

Ce variante are Romania pentru a mentine traditionalul mititel pe piata?

Statele membre au dreptul sa solicite Comisiei Europene sa adapteze lista aditivilor alimentari, deci sa schimbe conditiile de utilizare a aditivitilor vizati astfel incat, in cazuri specifice, folosirea acelor aditivi sa fie permisa pentru prepararea diverselor produse, in cazul Romaniei fiind vorba de mici.

O alta posibilitate este aceea ca „parti interesate”, precum reprezentanti ai industriei alimentare, sa faca o cerere in acest sens.

Prin urmare, atat Romania ca stat, cat si producatorii ca parte vizata de reglementare, pot solicita adaptarea listei, insa dificultatea principala este ca aceasta solicitare ar trebui justificata conform principiilor si conditiilor stabilite prin regulamentul 1333/2008.

"Situatia este insa complicata de faptul ca EFSA a stabilit deja ca folosirea acestor aditivi la prepararea micilor nu corespunde acelor principii", a explicat europarlamentarul.

"In mod normal, nu poate fi contestata in mod direct prezenta pe lista a unei substante deja interzise de CE/EFSA, prin urmare stategia cu cea mai mare probabilitate de succes este includerea produsului „mici” pe lista produselor traditionale ce nu sunt vizate de interzicerea acestor aditivi", a concluzionat Daciana Sarbu.

1. Sunteti de acord ca Uniunea Europeana sa elimine mititeii de pe piata?

2. Credeti ca UE ar trebui sa se implice pentru eliminarea unor produse din pietele traditionale, pe motive de siguranta alimentara?




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri