Romania este una dintre cele mai cunoscute tari din lume la capitolul izvoarelor apelor minerale naturale. Aici gasesti cel mai mare numar de izvoare de buna calitate. Chiar si asa, nu inseamna ca toate apele comercializate sunt sanatoase, iar clientii trebuie sa tina cont, exact ca in cazul alimentelor, de mai multi factori.

Wall-Street.ro a intocmit o analiza a calitatii apelor comercializate in Romania, in functie de mai multi parametri in incercarea de a identifica ce inseamna cu adevarat o apa minerala naturala, plata sau carbogazoasa.

Romania, izvor natural de ape sanatoase

Contactata de wall-street.ro, lector dr. Lygia Alexandrescu (foto), presedintele Societatii Romane de Educatie Nutritionala din Romania (SREN), sustine ca izvoarele apelor minerale din Romania sunt mai sanatoase decat marea majoritate a celor din Europa. De ce? Apa de la noi este naturala, fara sa mai fie nevoie de interventia oamenilor pentru forarea acesteia. „Calitatea apelor din Romania este foarte buna. Exista criterii comune europene care se aplica si la noi pentru stabilirea calitatii apei imbuteliate. Izvoarele din Romania sunt naturale si nu este nevoie de instalarea unor foraje suplimentare, asa cum se practica in Franta, spre exemplu”, a precizat dr. Alexandrescu.

Cel mai periculos element al apei minerale: reziduul sec

In opinia dr. Alexandrescu, cumparatorii trebuie, ca in cazul alimentelor, sa fie foarte atenti si sa citeasca datele inscrise pe eticheta produsului, cantitatea de reziduu sec a apelor fiind unul dintre cele mai importante compozitii chimice la care trebuie sa fie atenti.
„Trebuie citita cu atentie eticheta alimentara. Nu ne vom uita la calorii – pentru ca nu e cazul, dar ne vom uita la incarcatura de saruri. O apa buna (plata) trebuie sa contina sub 500mg/l de reziduu sec”, spune dr. Alexandrescu.

Cantitatea de reziduu sec afisata pe apele plate/carbogazoase din Romania reprezinta de fapt totalitatea sarurilor existente intr-un anumit tip de apa, fiind calculata in momentul in care produsul este incalzit la o temperatura de 180 de grade celsius si ii este stabilita cantitatea de impuritati care va ramane dupa acest procedeu.

„In momentul in care sunt depasite 500 mg/l, creste considerabil riscul ca acest compus chimic sa se depuna in anumite zone ale corpului generand de aici litiaza renala / biliara (pietre la rinichi/probleme la bila – n.red)”.

Efectul este insa cumulativ, atrage atentia dr. Lygia Alexandrescu. „Chiar daca bem o apa cu o cantitate de reziduu sec mare, dar o consumam in cantitati normale, nu esti expus unui risc de a dezvolta complicatii sau probleme”.

Ea a subliniat insa ca apa plata contine saruri, asemenea apei minerale carbogazoase, care este bogata in oligoelemente (saruri).

Cumpara apa minerala online si spune-ne parerea ta. Ai posibilitatea sa alegi dintr-o varietate de produse pe Carrefour-Online.ro sau din supermarketul eMAG.

Calciul si sodiul, alti compusi chimici cheie de care trebuie sa tinem cont

Concentratiile de Calciu (Ca+), dar si de sodiu (Na+) sunt alte doua elemente extrem de importante cand vine vorba de calitatea apei.
Medicul nutritionist Lygia Alexandrescu nu recomanda apele minerale plate/minerale cu o cantitate ridicata de calciu (peste 100mg/l) persoanelor care au afectiuni ale rinichilor sau bilei, dar nici cele cu o cantitate ridicata de sodiu celor care sufera de afectiuni ale inimii (hipertensivi) sau bebelusilor.

In ceea ce priveste concentratia de magneziu din apa (Mg+), Lygia Alexandrescu a tinut sa puncteze ca o apa plata/carbogazoasa cu o concentratie cat mai mare de magneziu este sanatoasa, echilibrand nivelul metabolic al organismului. Aceasta a precizat ca nivelul de magneziu maxim pe care un adult trebuie sa il consume zilnic nu trebuie sa depaseasca 400mg/l.

Topul celor mai sanatoase ape plate

Conform analizei wall-street.ro, derulata in perioada 1- 10 mai, din cele 20 de branduri analizate reiese ca numai 13 au publicat pe eticheta cantitatea de reziduu sec, in timp ce concentratiile de calciu, sodiu si magneziu se regasesc pe toate etichetele produselor.
In acest fel, Bucovina, detinuta de catre Rio Bucovina, este considerata cea mai sanatoasa apa minerala plata de pe piata, cu un continut de 78 mg/l de reziduu sec, conform buletinului de analiza SNAM din data de 8.06.2011. Izvorul apei plate Bucovina se afla in Suceava, in localitatea Dorna Candrenilor.

Pe locul secund in top se afla Aquatique, detinuta de catre Romaqua Group, care are un nivel al reziduului sec de 87 mg/l, conform buletinului de analiza al LAREX din august 2012. Izvorul apei plate Aquatique este in Busteni, Prahova.

Podiumul este completat de apa minerala plata Keia, detinuta de catre Nicoltana SA care, conform buletinului de analiza LAREX din aprilie 2009 are o concentratie chimica de reziduu sec de 124 mg/l. Izvorul de unde provine apa plata Keia se afla in Masivul Ciucas din judetul Prahova.

In ceea ce priveste concentratia de calciu (Ca+), care nu este recomandata celor cu probleme la rinichi, pe primul loc se claseaza tot Bucovina (9,85 mg/l), urmata de Bilbor (10,1 mg/l) si de Izvorul Minunilor (17,6 mg/l).

Pentru persoanele care sufera de hipertensiune arteriala sunt recomandate apele cu un continut cat mai scazut de sodiu. Topul celor mai bune este alcatuit din Herculane (0,62 mg/l), Aqua Capatica (0,75 mg/l) si Izvorul Alb – Dorna (0.98 mg/l).



Pentru tabloul complet al calitatii apelor plate consultati GALERIA FOTO.

Topul celor mai sanatoase ape minerale carbogazoase

Desi nutritionistii recomanda un consum mai ridicat al apei plate necarbonatate, in Romania peste 70% dintre consumatori prefera apa cu dioxid de carbon, conform datelor oferite wall-street.ro de catre Asociatia Producatorilor de Ape Minerale din Romania (APEMIN).

Apele minerale carbogazoase sunt sanatoase, dar pentru un corp sanatos. Astfel, medicii nutritionisti spun ca apele minerale carbogazoase au in general o concentratie mai mare de reziduu sec si de compusi chimici (calciu, sodiu) si nu sunt recomandate persoanelor care sufera de probleme cu rinichii sau de hipertensiune. Chiar si asa, apele carbogazoase imbuteliate sunt mai sanatoase din punctul de vedere al posibilitatii dezvoltarii de bacterii, microorganisemele neputand face fata unei mineralizari atat de ridicate”.

Apele carbogazoase sunt la randul lor impartite in doua categorii: sunt ape minerale natural carbogazoase si ape imbogatite cu dioxid de carbon. Analiza wall-street.ro a luat in calcul deopotriva cele doua categorii.

Astfel, in topul celor mai sanatoase ape minerale carbogazoase din Romania se afla Keia (imbogatita cu dioxid de carbon), produsa de catre Nicoltana SA, cu o concentratie de 124 mg/l de reziduu sec (conform buletinului de analiza LAREX din aprilie 2004), urmata de Azuga cu 155 mg/l concentratie de reziduu sec si de Apa Craiului (produsa de Cheresta Dambivicioara) cu 196 mg/l.



Pentru tabloul complet al calitatii apelor carbogazoase consultati GALERIA FOTO.

Mitul nitritilor si nitratilor: motiv de ingrijorare?

Asa cum aminteam si mai sus, izvoarele minerale din Romania sunt printre cele mai bune din intreaga Europa, poate chiar si la nivel mondial, ceea ce nu reprezinta un motiv de ingrijorare, cel putin nu unul atat de ridicat, in opinia specialistilor.

Contactat de wall-street.ro, Mihail Ianas, director executiv in cadrul Asociatiei Producatorilor de Ape Minerale din Romania (APEMIN), face o analogie intre apele din tara noastra si cele din Franta – unde doctorii recomanda o apa minerala plata cu un continut de nitrati si nitriti mai scazut.

El a precizat insa ca in Romania, cel putin in cazul apelor imbuteliate si marcate drept “minerale”, nu exista motiv de ingrijorare deoarece calitatea apei minerale este ridicata.

Mihail Ianas accentueaza necesitatea consultarii etichetei si a buletinelor de analiza inscrise pe ambalaj si pe cat posibil identificarea apelor cu un continut redus de reziduu sec. “Exista pe piata o clasificare a apelor minerale in functie de cantitatea de reziduu sec. Astfel, sub 50mg/s sunt ape minerale foarte sanatoase – dar care nu exista momentan spre comercializare, intre 50-500mg/l fiind reprezentata concentratia de reziduu sec pentru apele sanatoase, iar intre 500mg/s si 1500 mg/l fiind clasificate apele cu un nivel ridicat de mineralizare – gasit in special in apele carbogazoase”, a completat Mihail Ianas. Potrivit acestuia, doar apele cu un continut de peste 1.500 mg/l pot fi cu adevarat daunatoare, dar cu conditia sa fie consumate in exces.

De cealalta parte, in opinia dr. Lygia Alexandrescu, nitritii si nitratii au un caracter patogen, care se poate manifesta cu precadere in randul copiilor, dar numai cand acesti compusi din apa imbuteliata sunt consumati in cantitati foarte ridicate.

„Apele imbuteliate din Romania au cantitati de nitriti si nitrati mult mai reduse decat statele din restul Europei. Chiar si asa, insa, consumate in exces, apele care au o cantitate ridicata a acestor compusi pot fi periculoase in special in randul copiilor – acestea pot conduce la o afectiune asa-numita „sindromul copilului albastru” (carboxihemoblogina) si din care se poate ajunge si la deces”, a completat presedinteleSocietatatii Romane de Educatie nutritioanala din Romania.


„Sindromul copilului albastru” (blue baby syndrome - engl.) se manifesta la inceput prin probleme respiratorii datorate circulatiei inadecvate a oxigenului prin sange, care pot duce rapid la asfixiere, si chiar la moartea bebelusului. Boala este cauzata de transformarea,in organismul sugarilor, a nitratilor in nitriti, care, la randul lor, fixeaza hemoglobina, impiedicand transportul oxigenului.

Ce spun autoritatile despre nitriti si nitrati: strategie de marketing si „psihoza” mass-media

La randul sau, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), care are in subordine laboratorul de analize LAREX, sustine ca nitratii si nitritii sunt constituenti prezenti in mod natural in apele minerale, dar intra in categoria caracteristicilor de securitate pentru care exista legiferate conditii obligatorii ale concentratiilor admise.

“Prezenta nitratilor in discutia privind apele minerale naturale a fost, din punctul nostru de vedere o strategie de marketing ce a speculat “psihoza” creata in randul populatiei prin intermediul mass-media pe tema aditivilor alimentari - nitratii si nitritii fiind conservanti uzuali, des utilizati in industria carnii si a produselor din carne, pentru care exista, de asemenea, norme legislative”, au precizat reprezentantii ANPC.

Mare atentie la transportul si depozitarea apelor!

Un alt aspect care trebuie luat in calcul, departe de testele de laborator de dinainte de a fi puse spre comercializare este reprezentat de modul cum sunt transportate si depozitate apele imbuteliate, in special cele din plastic.

Dr. Lygia Alexandrescu trage un semnal de alarma asupra imbuteliatorilor, dar mai ales transportatorilor de ape plate si carbogazoase, in special privind depozitarea produselor.

„Imbutelierea apelor minerare este recomandata deoarece este mult mai igienica. Chiar si asa, in plastic, apa se poate contaminata in timp cu o substanta chimica denumita «biftenolul A», care are un efect cancerigen asupra consumatorilor daca aceasta este depozitata direct in razele soarelui sau este transportata in masini in care nu exista nicio sursa de racire (aer conditionat)”, a completat presedinteleSocietatii Romane de Educatie Nutritionala din Romania pentru wall-street.ro.

Unde si cum se intocmesc buletinele de analiza ale apei

Imbuteliatorii din Romania pot realiza buletine de analiza care sa stabileasca concetratiile de compusi chimici fie in tara, fie in alte state din Uniunea Europeana.

HG 1020/2005 privind aprobarea Normelor tehnice de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale prevede supravegherea periodica a diferitilor parametrii fizico-chimici si microbiologici prin analize de laborator zilnice, saptamanale, lunare, trimestriale sau semestrialecare, in mod curent se efectueaza in laboratoarele din tara.

“O analiza completa de apa dureaza intre 8-10 zile. Costurile determinarilor variaza intre diferite laboratoare in functie de specificul acestora, de numarul de probe pe care il analizeaza anual, de modul de finantare si de tara(avand in vedere si costurile diferite legate de mana de lucru)”, au declarat reprezentantii ANPC.

Potrivit Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorului, apele care intra in categoria celor potabile de masa au obligativitatea de a prezenta buletine de analiza care sa ateste faptul ca acestea sunt conforme cu prevederile legale, dar nu au obligatia de a scrie pe eticheta produsului rezultatul buletinului de analiza.

Pentru apele minerale naturale, situatia este diferita.HG 1020/2005 prevede mentionarea pe eticheta atat a compozitiei chimice carcateristice, cat si a sursei. Apele de masa sau de izvor nu au aceasta obligativitate deoarece asupra lor se poate intervene prin diverse metode de tratare si, eventual, sterilizare astfel incat sa intruneasca toate conditiile de potabilitate prevazute in legea apei potabile 458.

Principalele laboratoare din Romania in care se efectueaza buletine de analiza ale apei sunt SNAM, DSP, DSVSA, LAREX, Dr. Wiesling sau ECOIND.

Cele mai comecializate ape din Romania

Dintre cele 26 de companii producatoare si imbuteliatoare de apa minerala din Romania, la nivelul anului 2012, s-au comercializat aproximativ un miliard de litri de apa, 70% dintre acestea fiind carbogazoase, in timp ce numai 30% au fost reprezentate de apele minerale plate.

Cele mai comercializate ape din Romania din 2012 au fost reprezentate de grupul Romaqua (38%), Dorna-Apemin (14%),Perla Harghitei (13%), urmate de Rio-Bucovina (12%) si European Drinks (6%).

Conform APEMIN, cei cinci imbuteliatori de ape minerale din Romania reprezinta circa 80% din piata totala de apa din tara noastra.

Sursa foto: captura advertolog.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri