Romanii, o multime la numar, femei si barbati, tineri, dar si foarte multi adulti, profesionisti si necalificati, ramasi fara un loc de munca dintr-o multime de motive, care au de fapt la baza criza, profita de orice ocazie pentru a-si mai depune un CV si nu rateaza niciun targ de profil. Nu au preferinte in legatura cu angajatorul sau domeniul, accepta aproape orice oferta salariala, vor doar un venit care sa le acopere si ratele.
Zilele acestea, pana sambata, ora 17, la Romexpo se desfasoara cea de-a doua editie a targului de cariera eJobs Expo, organizat de site-ul de recrutare eJobs.

Dupa primele ore de la deschidere, fiind zi lucratoare, nu era foarte mare forfota in drum spre pavilionul central al Romexpo, catre care grupuri-grupuri se indreptau, cu CV-urile in mana.

Altii, care isi incheiau vizita la targ, comentau “trebuie sa invatam si noi IT, se cauta tot ce tine de calculatoare”.

La targ isi expun anul acesta oferta de job-uri, precum si alte oportunitati de cariera, circa 80 de companii din majoritatea domeniilor de activitate.

Intrand in spatiul expozitional, am zarit o mana de oameni dornici sa participe la o tombola realizata de organizatori.

Aici am intalnit-o pe Monica, 44 ani, de profesie metrolog, recent intoarsa din Italia, unde castiga 1.200 de euro si care in Romania ar fi multumita si cu un salariu de 1.000 lei in orice domeniu.

“Am lucrat 21 de ani la combinatul Petrobrazi, insa pentru a oferi o situatie mai buna familiei am plecat in Italia, unde am lucrat ca asistent social. A trebuit insa sa ma intorc, pentru a sta cu copiii. As lucra in orice domeniu, nu sunt in situatia de a fi pretentioasa. Am primit o ofera pentru functia de dispecer situatii de urgenta, pentru un salariu de 750 de lei, insa presupune ture de noapte si nu cred ca pot accepta. M-ar ajuta un salariu de 1.000 de lei”, spune ea.

Langa Monica l-am vazut pe Alexandru. A ocupat multe functii, printre care si cele de lacatus mecanic, sofer sau stivuitorist, insa de mai multe luni nu are un loc de munca. Castiga 3.000 lei inainte, dar ar accepta si 1.200 de lei.

“Se cauta numai profesionisti, dar companiile nu sunt dispuse deloc sa puna la dispozitie celor fara un loc de munca pregatire in domeniu. Eu, fiind somer, de unde sa am bani sa ma specializez? Chiar daca cursurile sunt gratuite, de unde bani de transport si celalalte? In Romania autoritatile se bucura sa mori, sa te taie de pe lista de somaj”, spune el.

Primii angajatori pe care i-am putut zari sunt cei de la Renault, unde cateva persoane se apropiasera de stand, curiosi de oferta.



“Deocamdata nu iesim in fata cu volume in ceea ce priveste angajarile, ci focusul nostru il reprezinta identificarea de talente, persoane pe care sa le avem intr-o baza de date si sa le putem accesa, in functie de investitiile ulterioare pe care le vom realiza. Ne uitam dupa oameni cu experienta, cunoscatori de doua limbi”, au declarat reprezentantii directiei de comunicare din cadrul companiei.

In apropierea standului Renault am intalnit-o pe Elena, 33 ani, absolventa de ASE, care a lucrat 6 ani in departamentul de achizitii al unei multinationale.

“Am mai incercat sa ma angajez la ei, insa nu cunosc o limba straina. Din 24 aprilie am ramas fara loc de munca si acum sunt intr-o stare de panica. Sper sa gasesc un job in acelasi domeniu, insa as accepta si in altul, pentru ca trebuie sa imi platesc rata la casa. La fostul loc de munca aveam un salariu de 2.100 de lei, tot atat as vrea sa primesc”, a spus Elena.

Mi-a atras atentia si standul celor de la JW Marriott, decorat ca o sala de conferinte din hotel, unde mai multi tineri stateau la coada.

Am stat de vorba cu Stefan, 27 de ani, absolvent al unui liceu de arte plastice, care a urmat si cursurile mai multor facultati, fara insa sa le finalizeze. Dupa ce a lucrat intr-o multime de domenii, de la call-center la fast-food, acum nu are un loc de munca.

“Mi-ar fi placut sa lucrez in domeniul artelor, insa nu am studii superioare. Am incercat sa fac si Drept si Horticultura, unde am intrat la stat, insa pentru a ma intretine a trebuit sa lucrez, motiv pentru care nu am mai ajuns la cursuri si m-au trecut la cu plata. Apoi am renuntat de tot. La ultimul loc de munca, cu ore suplimentare si ture de noapte ajungeam la 1.200 de lei pe luna, acum m-ar multumi si 750 lei, numai sa imi pot plati creditele. Ar fi minunat sa primesc un salariu de 2.500 de lei sa pot sa imi continui studiile si sa investesc in pregatire”, a explicat Stefan.

Multi dintre cei aflati in fata standului brandului hotelier s-au imbracat corespunzator, cu camasa alba. Isi asteapta, asemenea lui Stefan, increzatori, randul la scanarea CV-ului.


In apropiere am zarit si concurenta, respectiv standul celor din grupul Rin, care detin printre altele patru hoteluri in Capitala, Rin Grand Hotel, Rin Central, Rin Airport si Rin Express.

"Oferim 10 job-uri, iar, in general, pentru fiecare pozitie deschisa primim cateva sute de CV-uri, insa multe dintre ele nu au nicio legatura cu functia. Le pastram insa pe toate si pentru ca suntem un grup mare, cu aproximativ 1.400 de angajati, ii putem accesa ulterior", au declarat reprezentantii companiei..

Si Lidl si-a facut prezenta in randul angajatorilor la targ, din nou cu un stand mare, pozitionat la intrare, si a atras inca o data atat datorita increderii data de expansiunea pe care a avut-o in ultima vreme, dar si prin produsele proaspete, din productia proprie, pe care angajatii le imparteau in sala.

Job-uri au doar 13, insa sunt vizitati de multe persoane interesante, poate si pentru ca angajeaza si persoane cu doar 10 clase absolvite.

“Avem trei pozitii deschise in achizitii, pentru care se cere limba germana, 8 pozitii de sefi de magazine si adjuncti si doi sefi de vanzari, posturi pentru care cunoasterea limbii germane reprezinta un atuu. Din pacate, desi primim multe CV-uri, nu selectam foarte multe persoane pentru ca nu trimit targetat, iar uneori trimit de pe adrese facute in copilarie, cu creativitatea de la acea vreme, care nu dau bine pentru un candidat sau trimit tot felul de scrisori de intentie copiate de pe internet. Candidatii ar trebui sa fie mai atenti la astfel de detalii”, au declarat reprezentantii companiei.

Ce spun specialistii

Prezenti la targ, reprezentantii companiei de resurse umane Trenkwalder, de la Sibiu, spun ca in cateva ore au primit peste 500 de CV-uri, susprinzator chiar si pentru ei, in special de la oameni cu expertiza si multa vechime in munca.

“Daca in alti ani veneau foarte multi studenti sau tineri absolventi, in acest an am primit multe CV-uri de la ingineri cu multi ani de experienta, de la specialisti din domeniul sanitar si chimic. Desi specialisti, 70% dintre acestia sunt dispusi chiar sa se reprofileze pentru a-si gasi un loc de munca”, au declarat reprezentantii companiei.

Nici nu am terminat de discutat ca la standul companiei a venit o doamna in varsta de peste 50 de ani.

“Vreau sa va uitati la varsta mea si sa-mi spuneti daca mai am vreo sansa sa gasesc un loc de munca. Am multa experienta in domeniul economic si as accepta orice post”, a spus aceasta.

Reprezentanta companiei de recrutare a replicat ca angajatorii se uita in special la experienta in munca si la abilitati, nu la varsta.

Mai mult, specialistii de la Trenkwalder spun ca in 2013 cele mai multe oferte de munca vin din IT, vanzari, logistica si call-center.

Optiuni pentru toate varstele, chiar si pentru cei fara pregatire

De mai multi ani deja call-center-urile raman o varianta mereu la indemana pentru cei care se angajeaza pentru prima data sau raman fara un loc de munca. Singurul neajuns sunt salariile, care de multe ori sunt destul de mici.

“Cautam oameni fara experienta si le punem la dispozitie doua saptamani de traininguri. Avem angajati tineri, insa avem si oameni de 50 de ani, care sunt foarte buni pe proiecte de limba germana sau rusa. Pentru astfel de proiecte poti sa castigi si cateva sute de euro pe luna”, a declarat Oana Gainuta, referent HR Valoris.

Ea recunoaste ca dintr-un call-center oamenii pleaca destul de repede, nu multi ajung sa lucreze mai mult de cateva luni sau un an, insa compania le ofera oportunitati de promovare pentru a-i retine.

Am gasit la targ si o companie de modele Al Cris Models cu fete dragute la stand, poate usor cam mult machiate. Sunt la targ pentru a-si mari baza de date cu persoane care doresc sa faca de la figuratie la aparitii in reclame.

“Avem in baza de date de la copii de 5 luni la adulti de 75 de ani. Oricine se poate inscrie in baza de date si poate castiga de la 50 de lei pentru o figuratie simpla la cateva sute de euro pentru o reclama”, a declarat o reprezentanta a Al Cris Models.

Am plecat de la targ mirata inca o data de cozile de la cornurile servite de Lidl si de la tombola organizatorilor. Daca nu isi gasesc un job, romanii vor macar sa se aleaga cu ceva de la participarea la targ.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri