Gigi Becali a declarat la instanta suprema ca dupa ce Teia Sponte a fost prins cu valiza cu cei 1,7 milioane de euro, a antedatat actul privind vanzare-cumparare unui teren in Cluj, iar pe Victor Piturca l-a pus sa semneze ca martor, scrie Mediafax.
Completul de cinci judecatori de la instanta suprema a inceput in jurul orei 12.45 judecarea recursului procurorilor anticoruptie in dosarul "Valiza", formulat dupa ce un alt complet de la instanta suprema a dispus achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino.

La inceputul sedintei de judecata, presedintele completului, judecatoarea Livia Stanciu, a dispus ca lui Gigi Becali sa ii fie scoase catusele.

Gigi Becali si-a mentinut decizia de a da declaratii la acest termen din dosarul "Valiza".

Cum a vrut Becali sa ii premieze pe jucatorii de la U Cluj


Finantatorul FC Steaua le-a spus judecatorilor ca in 2008, inaintea meciului dintre U Cluj si CFR Cluj, a oferit 1,7 milioane de euro jucatorilor U Cluj. Becali a precizat ca dupa ce U Cluj a acceptat premierea, l-a trimis pe Teia Sponte cu banii la Cluj, dupa ce a vorbit cu Toni Dobos, Boca si Gigel Coman.

El a mai spus ca oamenii pe care i-a trimis el cu banii au spus ce le-a spus el sa spuna, acestia neavand nicio vina.

"Este vina mea, eu am presimtit ceva si le-am spus sa spuna ca banii sunt ai lui Gigi Becali si ca sunt pentru un teren. Ei nu sunt vinovati pentru ce le-am ordonat eu sa faca. Declaratia de atunci a lui Sponte Teia a fost pentru ca asa i-am spus eu. Teia stia pentru ce sunt banii, dar nu avea nicio treaba. El trebuia doar sa se duca sa dea banii: «Daca pierd, nu le dai nimic, daca se castiga, le dai banii». Teia nu poate fi acuzat", a mai declarat finantatorul FC Steaua in fata instantei.

In legatura cu falsificarea unor inscrisuri, una dintre acuzatile care ii sunt aduse in dosarul "Valiza", Becali a spus ca totul a plecat de la o discutie referitoare la modul in care ar trebui sa se procedeze daca Teia Sponte este prins cand le da banii jucatorilor de la U Cluj.

"Eu sunt un om responsabil, doar eu trebuie sa raspund pentru faptele mele. Eram la OTV in seara aceea ... Teia era arestat si numara banii. La TV ma vede Volcinschi, care ma iubea foarte tare. A sunat cand eram la OTV Marino, care imi spune: «Gigi, cand iei terenul, cand ...». Eu m-am prins. La OTV vorbeam despre prinderea lui Teia. Dupa emisiune, Volcinschi a spus ca vine la Bucuresti. A venit a doua zi. Pentru a salva suma de bani si nu pentru a incerca sa scape de raspunderea penala am incheiat acele inscrisuri, toate demersurile facute vizand cele doua antecontracte de vanzare-cumparare au fost realizate de mine", a mai spus Becali.

Finantatorul FC Steaua a facut o pauza si a cerut instantei sa ii permita sa isi socata cravata. Becali a povestit apoi ca a falsificat data de pe documentul referitor la vanzarea-cumpararea unui teren din Cluj, apoi l-a chemat pe Victor Piturca si l-a pus sa semneze in calitate de martor.

„Nu are nimeni nicio vina. Eu am semnat, eu am scris tot”


"Am schimbat data ca sa pot sa iau banii. Nu are nimeni nicio vina. Eu am semnat, eu am scris tot. Piturca a venit la Palat. L-am luat: «Vino si semneaza aici, martor». Piturca nici habar nu avea, nu stia nimic", a spus Becali.

Finantatorul FC Steaua a mai spus ca documentele au fost facute de el, iar avocata Alina Ciul nu a facut nimic altceva decat sa inregistreze documentele.

"Imi pare rau ca am derulat astfel de activitati, dar promisiunile de premiere erau facute de mine doar pentru a impiedica aranjamentele unor jocuri de fotbal si implicit de a-i determina pe jucatorii acelor echipe sa-si indeplineasca obligatiuile ce le reveneau. Nu mai tin minte daca i-am spus lui Piturca la ce anume se refera actul pe care il pusesem sa-l semneze", a adaugat Becali.

Filmul de pana acum al procesului


Un complet de trei judecatori al instantei supreme a decis in 17 aprilie 2012, cu doua voturi pentru si unul impotriva, achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino in dosarul "Valiza", apreciind ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii de coruptie.

Unul din cei trei judecatori din complet a avut o opinie separata, considerand ca acestia trebuie condamnati la inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei. In cazul lui Raul Volcinschi, instanta a luat act de incetarea procesului penal, intrucat a decedat.

Decizia de achitare a fost contestata de procurori la completul de cinci judecatori al instantei supreme.

In decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis in judecata in dosarul "Valiza" de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, fiind acuzat de dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Victor Piturca a fost trimis in judecata pentru favorizarea infractorului, fostul vicepresedinte al Consiliului de Administratie al clubului Steaua, Teia Sponte, pentru complicitate la dare de mita, iar Alina Ciul, unul dintre avocatii lui Becali, si Radu Marino au fost acuzati de favorizarea infractorului si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in 11 mai 2006, finantatorul FC Steaua ar fi promis fiecarui jucator al clubului "Gloria 1922 Bistrita" sume de bani cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal. Concret, fotbalistilor de la Bistrita li se cerea sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil in meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006.

Doi ani mai tarziu, in perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de la "Universitatea Cluj" aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, acestia urmand, la fel ca in cazul precedent, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu "CFR 1907 Cluj", contracandidata echipei FC "Steaua Bucuresti" la castigarea titlului de campioana, preciza DNA.

In 23 mai 2008, intr-o conferinta de presa, Gigi Becali declara ca are un act de vanzare-cumparare pe un teren din Cluj, datat cu 20 de zile inaintea meciului U Cluj - CFR Cluj, iar printre martori a semnat si selectionerul "tricolorilor", Victor Piturca.

"Am aici un contract de vanzare-cumparare care este semnat la 15 aprilie, deci cu aproximativ 20 de zile inainte de 7 mai (2008, n.r.), un contract oficial, demonstrez clar ca acei bani erau pentru achizitionarea unui teren. Sunt si actele terenului aici. Am un antecontract, sub semnatura privata, tot pe 15 aprilie, semnat de domnul Volcinschi si de domnul Victor Piturca, selectionerul echipei nationale. Cred ca prezinta garantie... Tot pe 15 aprilie. Victor Piturca semneaza ca martor la vanzarea terenului. Si Domnul Volcinshi, din Cluj, care este martor, si daca nu era domnul Volcinshi, nu mai era Morar (Daniel Morar - seful Directiei Nationale Anticoruptie in acea perioada) acum, nici nu stia nimeni de el", sustinea atunci Gigi Becali.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri