Salariul mediu nominal net a ajuns la 1.661 lei in aprilie, in crestere fata de luna precedenta cu 2,7%, cele mai mari castiguri fiind inregistrate in domeniul intermedierilor financiare, de 4.883 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, de 855 lei, potrivit datelor INS.
Salariul mediu brut a fost de 2.291 lei, cu 2,7% mai mare decat in luna martie, scrie Mediafax.

In majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul salariului mediu net a fost mai mare in aprilie decat in luna precedenta, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru sarbatorile de Paste ori de fidelitate), drepturi in natura, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterea salariului mediu net se datoreaza si disponibilizarilor salariatilor cu castiguri mici din unele activitati economice.

Cea mai mare crestere a salariului, de 33,9%, s-a inregistrat in domeniul activitatilor auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii. S-au inregistrat cresteri de 22,5%-27,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.

Salariul mediu net a avansat cu 10%-12% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea altor mijloace de transport, industria metalurgica, alte activitati extractive si cu 7%-9% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, extractia carbunelui superior si inferior, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, telecomunicatii, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor.

"Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea primelor ocazionale in lunile februarie si martie, in unele activitati economice, de nerealizarile de productii ori incasarile mai mici (functie de contracte)", se spune in comunicatul INS.

Cele mai semnificative scaderi ale salariului mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun cu 38,2%, si in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice cu 13,7%. Totodata, au fost consemnate reduceri ale salariilor cu 2,5% si 5,5% in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea bauturilor, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare fluctuatii ale salariului mediu net fata de luna precedenta, crescand cu 0,1% in administratia publica, iar in sanatate si asistenta sociala s-a redus cu 0,3% si in invatamant cu 0,7%.

Indicele castigului salarial real pentru luna aprilie 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 102,6%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 124,8%, cu 3,2 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna martie 2013.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, salariul mediu net a crescut cu 7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 101,6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri