Subsecretarul de stat in Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt a declarat, la Universitatea Sapientia din Targu Mures, unde a primit Premiul "Bocskai Istvan", ca reprezentantii statului ungar cred in invatamantul in limba maghiara din Transilvania, care este "o investitie" pentru viitor.
Subsecretarul de stat in Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt a fost invitatul de onoare al festivitatii centrale dedicate absolventilor de la Universitatea Sapientia, organizate la Targu Mures, ocazie cu care a primit Premiul "Bocskai Istvan" - dupa numele unui principe al Transilvaniei din secolul XVII - constand intr-o placheta si o diploma.

Premiul a mai fost acordat, in premiera, de Universitatea Sapientia, anul trecut, premierului Ungariei, Orban Viktor, pentru a recompensa meritele deosebite ale acestuia in dezvoltarea universitatii.

Rectorul Universitatii Sapientia, David Laszlo, a declarat ca distinctia i-a fost acordata lui Nemeth Zsolt in semn de recunoastere a eforturilor si muncii depuse in interesul unitatii de invatamant, in timp ce vicepresedintele Fundatiei Sapientia, Szilagy Pal, a accentuat contributia acestuia la infiintarea unitatii de invatamant si in ridicarea sediilor de la Miercurea Ciuc, Targu Mures si Cluj-Napoca.

In discursul de multumire, Nemeth Zsolt a spus ca s-a numarat printre cei care, in urma cu mai mult de 12 ani, au luptat pentru a obtine autorizarea Universitatii. El a aratat ca, in ciuda unora care "n-au avut credinta" in acest tel, inclusiv din randurile comunitatii maghiare, s-a reusit infiintarea si mentinerea Universitatii Sapientia, cu ajutorul statelor roman si ungar.

El a subliniat ca inca exista persoane care nu cred in Universitatea Sapientia, criticand, in acest context, si faptul ca nu s-a reusit infiintarea unei "linii maghiare” in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures, intrucat exista "oameni care nu respecta principiile democratiei”, din cauza "fricii de concurenta”.

Nemeth a afirmat ca reprezentantii statului ungar cred in invatamantul in limba maghiara din Transilvania, iar cetatenii ungari care "cred ca acele surse materiale care ajung in Transilvania sunt, de fapt, luate de la ei” trebuie sa inteleaga ca sprijinul acordat de statul ungar Universitatii Sapientia reprezinta o investitie in viitor.

"Trebuie sa accentuez ca nu este vorba despre sprijin material, este vorba despre o investitie - o investitie in comunitatea maghiara, o investitie in comunitatea europeana, in tinerime, in viitor. Numai rauvoitorii si cei invidiosi nu cred in aceste principii. Dragi absolventi, stimati parinti, in ciuda obstructiilor, am reusit. Sunt persoane care sunt impotriva invatamantului maghiar, dar noi credem in invatamantul in limba maghiara din Transilvania”, a spus Nemeth Zsolt.

Acesta a adaugat ca, daca procesul de invatamant nu este corespunzator calitativ, "orice universitate va pieri, indiferent de apartenenta” si ca este important ca un tanar sa aiba viitor pe meleagurile natale.

Nemeth Zsolt a spus ca se doreste ca la Universitatea Sapientia tinerii sa fie educati in spiritul respectului reciproc si al valorilor culturale ale altor comunitati europene, iar pentru indeplinirea acestor principii vor mai fi facute investitii.

"Suntem europeni cu totii, suntem oameni cu totii si cred ca tinuturile noastre europene, inclusiv Ungaria si Romania, au valori culturale – si una dintre marile valori ale acestor comunitati este multiculturalitatea. Culturile trebuie sa traiasca in respect reciproc si trebuie sa credem in aceasta convietuire, in aceasta comunitate”, a spus Nemeth Zsolt.

El a afaugat, in numele Guvernului ungar, ca nu institutiile, ci societatile trebuie sa fie multiculturale, pentru a putea convietui in mod pasnic si ca fiecare trebuie sa-si pastreze identitatea culturala, iar popoarele din Bazinul Carpatic "trebuie sa aiba propriile institutii, de la gradinita pana la universitate”.

Totodata, Nemeth s-a declarat mandru sa primeasca Premiul Bocskai nu numai in numele sau, ci al tuturor celor care au luptat pentru realizarea “visului” infiintarii Universitatii Sapientia.

“Am primit de fapt un premiu simbolic, o coroana a invingatorului. Trebuie sa luptam impreuna si numai daca reusim acest lucru putem sa ne odihnim zicand ca ne-am indeplinit misiunea. Si numai atunci vom putea sa exclamam inca o data: <Am invins!>”, a incheiat Nemeth, in aplauzele sutelor de participanti.
La festivitate au participat, alaturi de cadrele universitare si absoventi, ambasadorul Ungariei la Bucuresti Fuzes Oszkar, consulul din Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal, primarul din Targu Mures, Dorin Florea, presedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, si presedintele Consilului National Secuiesc, Izsak Balazs.


Sursa foto: Wikipedia.org

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri