Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat mai multe amendamente intr-o zi in care politicienii s-au contrat prin declaratii despre legea fundamentala a statului. Care sunt, insa, schimbarile din noua Constitutie?
Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat un amendament al PSD care prevede ca Guvernul isi poate asuma raspunderea doar o data pe sesiune, pe un singur proiect, cu exceptia codurilor, anunta Mediafax.

Membrii comisiei de revizuire a Constitutiei au modificat articolul 114 din legea fundamentala, care prevede ca "Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege".

In forma modificata, articolul stabileste: "Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, o singura data in cursul unei sesiuni, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege, cu exceptia codurilor. Daca Guvernul isi angajeaza raspunderea asupra unui proiect de lege, aceasta trebuie sa priveasca, prin obiectul sau de reglementare, un singur act normativ".

Presedintele merge la reuniunile europene pe securitate si politica externa

Presedintele ar urma sa participe doar la reuniunile europene care vizeaza politica de securitate comuna, relatiile externe ale UE sau in cazul completarii sau modificarii unor tratate constitutive, conform unui amendament adoptat in Comisia de revizuire a Constitutiei.
Membrii comisiei au adoptat un amendament al PNL, sustinut de senatorul Tudor Chiuariu, care limiteaza actualele prerogative ale sefului statului prevazute in legea fundamentala.

Astfel, "presedintele reprezinta Romania la reuniunile UE avand ca tema relatiile externe ale Uniunii, politica de securitate comuna, modificarea sau completarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene", fata de situatia actuala, cand presedintele este primul reprezentant al Romaniei la reuniunile internationale.

Parlamentul se va putea dizolva singur, conform noii Constitutii

Parlamentul ar putea fi dizolvat fie cu votul a doua treimi din membrii celor doua Camere, fie daca nu a acordat votul de investitura pentru Guvern in 30 de zile de la prima solicitare, fie daca e respinsa propunerea de demitere a sefului statului, conform unor amendamente adoptate luni in Comisie.

Grupurile PSD si PNL au propus doua amendamente care au fost adoptate de membrii Comisiei de revizuire a Constitutiei prin care este reglementata dizolvarea Parlamentului.

Astfel, actualul articol 89 din Constitutie ar urma sa fie modificat si sa devina: "Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a presedintilor partidelor, aliantelor sau formatiunilor parlamentare, Presedintele Romaniei dizolva Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru investitura Guvernului, in termen de 30 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin a unei solicitari de investitura".

Un alineat nou propus si agreat de membrii Comisiei de revizuire stabileste ca "presedintele dizolva Parlamentul daca o hotarare in acest sens este adoptata cu votul a doua treimi dintre membrii fiecarei Camere".

Presedintele va propune candidatii pentru sefia serviciilor si prezinta starea securitatii nationale

Presedintele ar urma sa propuna Parlamentului candidatii pentru sefia SRI si a SIE, ca numeasca seful Statului Major General, la propunerea ministrului Apararii si cu avizul premierului si sa prezinte anual in Parlament starea securitatii nationale.

Grupul parlamentar al PNL a propus o serie de amendamente care completeaza articolul 92 din Constitutie privind atributiile sefului statului in domeniul apararii.

Astfel, "presedintele propune Parlamentului candidatii pentru functia de director al Serviciului Roman de Informatii si director al Serviciului de Informatii Externe".

Basescu ataca revizuirea actuala a Constitutiei

Presedintele Traian Basescu a declarat la ceremonia de depunere a juramantului de catre noii judecatori ai CC, ca singura justificare de revizuire a legii fundamentale era referendumul din 2009, iar ceea ce se intampla acum cu revizuirea Constitutiei reprezinta "un risc de blocare a statului".

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, despre afirmatiile presedintelui Traian Basescu in privinta revizuirii Constitutiei, ca acesta are "convingerea si obisnuinta" de a da mandate Curtii Constitutionale care sa se transforme in decizii, cum ar fi cazul proiectului de revizuire.Liderul PNL a apreciat drept nepotrivite afirmatiile sefului statului cu ocazia ceremoniei de depunere a juramantului de catre trei dintre judecatorii Curtii Constitutionale.

"Explicatia pe care o gasesc acestei nepotriviri este in convingerea si obisnuinta presedintelui de a mandate Curtii Constitutionale, din convingerea, din obisnuinta ca opiniile domniei sale sa se transforme in hotarari ale Curtii, ceea ce sper sa nu se intample pentru ca nu e normal. (...) Asta e explicatia pe care o gasesc de modul cum intelege domnia sa, pentru ca altfel nu vad ce rost ar avea atunci cand se petrece o astfel de actiune, intra trei judecatori noi in mandat, pleaca trei, sa-i spui Curtii Constitutionale ce crezi tu sau ce nu crezi despre propunerile care urmeaza sa vina acolo", a spus Antonescu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri