Peste 20.000 de medici romani salveaza vieti in strainatate, chiar daca statul a platit pentru pregatirea lor aproape 230 milioane de euro, iar cei ramasi in tara sunt prost platiti, responsabilitatea fiind a Romaniei, care ii alunga, a declarat presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae (foto).
Declaratia presedintelui Colegiului Medicilor din Romania (CMR) a fost facuta sambata, intr-o conferinta prilejuita de intalnirea din Romania a Consiliului European al Ordinelor Medicilor (CEOM), potrivit Mediafax.

Cu acelasi prilej, medicul francez Xavier Deau, secretar general CEOM, a declarat ca medicii romani invata foarte repede si se descurca excelent cu o tehnica medicala moderna. "Avem o zona unde trei medici francezi au iesit la pensie destul de tarziu, pe la 70 de ani, ca nu aveau un inlocuitor, iar in prezent un medic roman face munca celor trei. E problema salariilor: aici (in Romania - n.r.) primesc 300 de euro, iar in Franta castiga de 10 ori mai mult", a spus Deau.

La randul sau, medicul belgian Roland Kezman, presedintele CEOM, a spus ca o mare parte dintre medici romani raman in strainatate pentru ca se simt bine acolo si au conditii de munca bune.

Potrivit datelor CEOM, mumarul medicilor romani care ingrijesc bolnavii din Franta a crescut cu peste 464 la suta din 2007 incoace, ajungand la peste 3.100 si intrecandu-l pe cel al doctorilor veniti din Belgia (1.579).

Prof. dr. Vasile Astarastoae spune ca migratia medicilor romani a inceput in 2007, cand au plecat peste 500, iar de atunci numarul a tot crescut. In opinia lui, responsabilitatea pentru aceasta stare de fapt este a Romaniei, care, practic, ii alunga.

Majoritatea doctorilor romani din strainatate lucreaza in spitale publice franceze. Este vorba despre pediatri, medici de familie, cardiologi si ginecologi, peste jumatate dintre acestia fiind femei care au sub 40 de ani, potrivit presedintelui CMR.

Astarastoare a mai spus ca, potrivit statisticilor, statul roman cheltuie cu un student la medicina aproape 5.000 de lei pe an, iar pentru perioada de rezidentiat a acestuia plateste aproape 21.000 de lei. "Rezulta ca pentru formarea unui medic pe o perioada de sase ani statul roman cheltuie 30.000 de lei, iar pentru specializare, 21.000 de lei, adica aproximativ 11.300 de euro in total. Criza a accentuat rata de emigrare, astfel ca in sase ani au plecat peste 20.000 de specialisti. Un calcul simplu arata ca in tot acest timp statul a pierdut peste 226 milioane de euro", a mai spus Astarastoae.

Sursa foto: Agerpress

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri