Guvernul va sesiza Parchetul in legatura cu decizia directorului Directiei contabilitate si patrimoniu din Ministerul Sanatatii de a aviza servicii de mentenanta cu cu un furnizor al unui program informatic de contabilitate, in baza unui protocol, desi ministrul nu si-a exprimat acordul.
Decizia de a sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost luata dupa ce Corpul de Control al primului-ministru a constatat o serie de nereguli legate de acesasta avizare, potrivit Mediafax.

Inspectorii au aratat ca, la 23 mai 2012, intre Ministerul Sanatatii si firma Adi Com Soft SRL a fost incheiat un contract de furnizare a unui program informatic de contabilitate la nivel central, in valoare de 78.120 lei, iar ulterior, in februarie 2013, furnizorul a transmis ministerului o oferta prin care a propus punerea la dispozitia acestuia, gratuit, a unui numar de 300 licente pentru un program similar, dar destinat institutiilor din subordinea ministerului.

Potrivit propunerii, toate aceste institutii urmau sa utlizeze programul, dar in baza unor contracte de mentenanta

la 15 februarie 2013, intre minister si furnizorul privat a fost incheiat un protocol prin care institutiilor respective sa le fie pus la dispozitie programul informatic, protocol semnat de catre ministrul de resort, Eugen Nicolaescu. In document nu au fost precizate conditiile concrete in care urmau sa fie utilizate licentele gratuite.

Firma a propus incheierea unor contracte de mentenanta, dar ministrul nu a si-a exprimat acordul, deoarece protocolul nu a cuprins clauze referitoare la incheierea unor astfel de contracte.

Invocand necesitatea aplicarii acestui protocol, directorul Directiei contabilitate si patrimoniu din Ministerul Sanatatii a transmis o adresa in care arata ca ministerul "a luat decizia adoptarii unui sistem unitar de contabilitate la nivel intregii structuri", fapt care nu corespunde insa adevarului, deoarece conducerea ministerului nu luase o decizie in acest sens, ci doar de primire gratuita a licentelor, lasand la latitudinea fiecarei institutii optiunea e a le folosi sau nu.

Prin aceeasi adresam directorul a dispus ca licentele sa fie utilizate in baza unui contract de mentenanta incheiat cu aceasta firma. Acelasi director a transmis in adresa ca intre minister si furnzior s-a decis ca valoarea serviciilor de mentenata sa fie cel mult egala cu valorile platite pentru servicii similare.
Inspectorii considera ca aceasta fapta poate fi una de natura penala, prin atestarea unor imprejurari necorespunzatoare adevarului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri