Mai multi elevi care au sustinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" si parintii acestora vor fi audiati astazi la Politia Capitalei, in dosarul in care se fac cercetari privind suspiciuni de frauda la examen si in care directoarea scolii a fost arestata pentru trafic de influenta.
[UPDATE] Au existat mandate de aducere pentru Bolintineanu? Stroe spune ca DA, Parchetul afirma opusul

[UPDATE] Eleva: Am venit de bunavoie la audieri; nu am dat bani si nici nu mi s-au cerut

O eleva care a fost audiata, vineri, la Politia Capitalei a declarat ca a venit de bunavoie, pentru ca a vut sa se termine odata "cu aceasta poveste", pecizand ca nu a dat bani, nu i s-au cerut si nici nu a auzit alt elev sa spuna ca a dat vreun ban sa ia bacalaureatul.

"Am venit de bunavoie, pentru ca am vrut sa se termine odata cu aceasta poveste. Nu am dat niciun ban si nici nu mi s-a cerut. In acelasi timp, nici nu am auzit de un alt copil sa povesteasca ca a dat vreun ban ca sa ia bacul", a declarat, potrivit Mediafax, o absolventa de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala.

La Politia Capitalei a venit si avocatul fostei directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" Costica Varzaru, aratand ca aceasta a fost audiata joi si probabil va mai fi audiata. Avocatul George Moloman a spus ca fosta directoare este profesor de 27 de ani in invatamant, care nu poate constitui un pericol public, precizand ca asteapta recursul din 9 iulie, cand spera sa fie pusa in libertate.

[UPDATE] Audierile, amanate


Audierile elevilor de la Liceul "Bolintineanu" au fost amanate pentru saptamana viitoare, cei peste o suta de elevi pentru care au fost emise mandate de aducere urmand sa primeasca citatii, anunta Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Alexandru Niculae, a declarat, vineri, ca audierile elevilor de la Liceul "Bolintineanu" au fost amanate pentru saptamana viitoare, dupa ce procurorul de caz a decis ca mandatele de aducere emise pe numele a peste o suta de elevi sa nu mai fie puse in aplicare, urmand sa emita citatii pentru acestia.

Alexandru Niculae a precizat ca decizia procurorului de caz a fost anuntata politistilor.

Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei declara anterior ca politistii pun in executare aproximativ o suta de mandate de aducere emise de instanta, precizand ca elevii vor fi dusi cu autocare la audieri, insa nu au calitatea de invinuiti si nu sunt retinuti.

"S-a discutat cu fiecare copil in parte, i-a fost prezentat mandatul. Cei care au avut probleme, au fost lasati sa plece. (...) Restul copiilor vor fi transportati cu mai multe autocare, o parte la sediul DGA din Soseaua Oltenitei si altii la sediul DGPMB din Calea Victoriei. De asemenea, am pus la dispozitia parintilor un numar de telefon - 021.315.35.34, interior 22181 -, unde pot sa sune pentru a discuta cu colegii mei si pentru a afla la care din cele doua sedii se afla copiii", a mai spus Alexandru Niculae, precizand ca parintii sunt asteptati la aceste sedii pentru a-si insotii copiii.


Oficiali din Parchetul Tribunalului Bucuresti au declarat, potrivit Mediafax, ca la Politia Capitalei vor fi audiati unii dintre elevii care au sustinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", precum si parintii acestora.

Examenele scrise de la bacalaureat au inceput luni cu proba la Limba si literatura romana.

La cateva ore dupa sustinerea probei la Limba romana, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a anuntat ca a fost schimbata Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul si directorul adjunct ai scolii au fost demisi, pentru presupuse fapte de coruptie.

Potrivit ISMB, au fost schimbati cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", directorul si directorul adjunct ai Liceului "Dimitrie Bolintineanu, precum si directorul Scolii Gimnaziale nr. 178, care indeplinea si rolul de vicepresedinte al comisiei din centrul de examen.

Parchetul Tribunalului Bucuresti anunta luni ca a fost inceputa urmarirea penala "in rem" pentru fapte de coruptie privind proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat care a fost sustinuta la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind facute perchezitii la unitatea de invatamant cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei.

Ulterior, procurorii au dispun inceperea urmaririi penale in cazul directoarei de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Costica Varzaru, pentru trafic de influenta, aceasta fiind arestata marti, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti.

Parchetul Tribunalului Bucuresti a aratat in propunerea de arestare preventiva a Costicai Varzaru ca, in 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunilor de dare de mita de catre angajati ai Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" si de luare de mita de catre membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se sustine la acest liceu.

Potrivit procurorilor, in semestrul al doilea al anului scolar 2012-2013, Costica Varzaru a pretins si primit bani de la elevi care urmau sa sustina examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie, promitand ca va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, in cuantum de 500 de euro de elev, reprezentand costurile pentru petrecerea de absolvire si «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost stranse prin intermediul dirigintilor claselor terminale. Anchetatorii au stabilit ca printre dirigintii care ar fi strans de la elevi cate 500 de euro este si profesorul de religie Leonard Petre.

Banii ajungeau la Costica Varzaru, care se angajase sa "relationeze" cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat. Banii erau dati fie direct, fie disimulat, pusi in pachete de tigari, ziare sau reviste, ce erau lasate pe catedrele supraveghetorilor.
Ministerul Educatiei informa, luni, ca niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat nu a fost publicata inainte de inceperea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a facut verificari si a asigurat ca nu a existat nicio bresa in reteaua informatica.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, declara, marti, ca nu se pune problema ca proba scrisa la Limba si literatura romana sustinuta luni sa fie reluata, intrucat in majoritatea centrelor de bacalaureat examenul s-a desfasurat in conditii bune, doar la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala fiind probleme "extrem de grave", respectiv suspiciuni de frauda. El preciza ca celelalte probe scrise ale examenului se vor desfasura conform calendarului stabilit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri