Seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, a sustinut ca procurorii prezinta materialul de urmarire penala in cazul a peste 70 de persoane cercetate in dosarul fraudei de la Referendumul din 2012, urmand ca anchetatorii sa dea o solutie in acest caz.
"Mai exista un dosar in lucru la Directia Nationala Anticoruptie. Este in faza prezentarii materialului de urmarire penala pentru persoanele care sunt invinuite. Sunt invinuite un numar de peste 70 de persoane. Astept ca procurorul sa finalizeze aceasta activitate si sa-mi propuna un proiect de solutie cu privire la care ma voi pronunta la momentul in care voi avea acest proiect de solutie. Nu as putea sa va spun ce solutie este, procurorul este independent in administrarea probatoriului si in solutia pe care o va da. Sigur ca verificarea legalitatii solutiei o voi face la momentul in care imi va fi prezentata solutia. Deocamdata audiaza, nu este nicio propunere facuta. Nu este intocmit niciun proiect de solutie", a declarat procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi (foto), vineri, la finalizarea unui simpozion organizat cu ocazia "Zilei Justitiei", de Uniunea Juristilor din Romania.

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala, in octombrie 2012, fata de 67 de persoane acuzate de fraude la referendum, printre care 49 de presedinti si membri ai unor sectii din Teleorman, Vrancea si Gorj si 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-au ajutat pe Liviu Dragnea, noteaza Mediafax.

Procurorii anticoruptie precizau atunci, intr-un comunicat remis marti, ca au inceput urmarirea penala fata 67 de persoane care au luat parte la diferite activitati legate de desfasurarea referendumului din 29 iulie.

Dintre acestea, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), 49 au fost presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea si Gorj, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, prevazuta de art. 26 Cod Penal raportat la art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Alte 18 persoane au fost, la referendum, observatori din partea unei organizatii neguvernamentale, avand insa si calitatea de membri ai unui partid, acestia fiind acuzati de fals in declaratii.

Potrivit DNA, in actele de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut ca exista indicii temeinice si probe ca, in 29 iulie 2012, cei 49 de invinuiti, presedinti si membri ai unor sectii de votare din mai multe localitati din judetele Teleorman, Vrancea si Gorj, avand intreaga responsabilitate pentru desfasurarea, in conditii de legalitate, a procesului de votare, au inlesnit falsificarea semnaturilor unor alegatori pe lista permanenta si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot fata de cele votate de alegatori, corespunzator aceluiasi numar de semnaturi falsificate.

Pe de alta parte, afirma procurorii, in zilele de 19, 20, 21 iulie 2012, ceilalti 18 invinuiti din prezentul dosar penal au completat olograf si au semnat cate o declaratie de neapartenenta politica, in scopul acreditarii ca observatori din partea Asociatiei "Tara Noastra", la referendumul din 29 iulie 2012. Desi erau membri ai unui partid politic, in actele respective, depuse la Biroul Electoral Central, cei 18 invinuiti au declarat, in mod mincinos, contrariul.

"In calitate de membri ai unei formatiuni politice si concomitent, de observatori la diferite sectii de votare din localitati din judetul Teleorman, cei 18 invinuiti au comunicat, in fiecare ora, pe parcursul zilei de 29 iulie 2012, prezenta la vot in sectiile respective, catre numarul telefonic 1855, care era parte din sistemul IT controlat de Dragnea Nicolae Liviu, invinuit in acelasi dosar. In acest fel, atat cei 49 de presedinti si membri ai sectiilor de votare, cat si cei 18 observatori din partea unui ONG care erau si membri de partid, au contribuit la realizarea scopului urmarit de Dragnea Nicolae Liviu, secretar general al unui partid politic, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea prevazuta de art.13 din Legea nr.78/2000 (detalii comunicat nr. 647/VIII/3 din 6 septembrie 2012)", se arata in comunicatul DNA.

Procurorii anticoruptie precizau ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare in dosarul privind referendumul, fiind acuzat ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, care sa garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de Nicolae Liviu Dragnea, pentru folosirea influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, asociere pentru savarsirea de infractiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului.

Dragnea ar fi initiat o asociere formata din numeroase persoane (presedinti si membri ai sectiilor de votare coordonati de responsabili locali si judeteni, presedinti de organizatii judetene si locale, precum si primari ai partidului), iar scopul asocierii era savarsirea de infractiuni prevazute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

"In acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui numar restrans de persoane sa obtina, in timp real, informatii despre numarul de votanti si modul cum s-a votat in sectiile de votare. Astfel, ora de ora, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezentei la urne, identificand sectiile de vot cu prezenta slaba", preciza DNA.
Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine si recomandari cu continut ilicit, destinate coordonatorilor sau membrilor sectiilor de votare si altor persoane, in vederea maririi artificiale a numarului de votanti, mai aratau procurorii.

Dragnea a fost audiat in 19 septembrie 2012 la DNA. El declara atunci ca nu are de unde sa stie "ce morti au inviat si s-au dus sa voteze" la referendum, precizand ca el a stat atunci de dimineata pana a doua zi dimineata in sediul de campanie si a iesit doar cand a votat.

Intrebat in legatura cu sistemul informatic de raportare la partid a numarului de votanti la referendum, Dragnea a spus ca "este un sistem informatic prin care se comunica rezultatul alegerilor dupa ce se termina votarea."

"Este irelevant daca se transmite prin telefon, prin porumbei teleport sau prin internet. Sigur ca noi am facut transmiterea mai tarziu decat a facut-o PD in 2009", a declarat atunci Dragnea.

Liviu Dragnea a spus ca nu a dat declaratii in fata procurorilor, dar in schimb le-a lasat un memoriu privind faptele de care este acuzat.

Dragnea a precizat ca analizarea activitatii sale politice in cadrul campaniei electorale creaza "un precedent estrem de periculos" in ceea ce priveste functionarea partidelor politice.

Liviu Dragnea spunea ca acuzatiile DNA la adresa lui sunt "nefondate" si ca, de fapt, se urmareste indepartarea sa din campania electorala, dar el nu se teme de lupta si le spune si colegilor sai: "La lupta, baieti!".

Dupa ce procurorii au anuntat ca il cerceteaza pe Liviu Dragnea, presedintele PSD, Victor Ponta, declara ca el si toti membrii BPN si CExN au semnat autodenunturi la DNA pentru ca au indemnat oamenii sa vina la vot la referendum.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri