Barbatul care a incercat sa detoneze o bomba intr-o sala de curs a Facultatii de Electronica din Iasi a fost retinut, in noaptea de luni spre marti, pentru acte de terorism, urmand ca procurorii sa decida daca propun masura arestarii preventive sau internarea acestuia la Spitalul Socola, scrie Mediafax.
Procurorul-sef al DIICOT Iasi, Iulia Diaconu a declarat ca Oliver Stan Florin, in varsta de 38 de ani, a fost retinut in urma audierilor si ca in cursul zilei de marti anchetatorii vor decide daca vor cere instantei sa emita pe numele acestuia mandat de arestare pentru 29 de zile.

"Este acuzat de acte de terorism. A fost retinut, iar in prezent se afla in arestul Politiei Iasi. Azi (marti - n.r.) se va decide daca va fi prezentat in fata instantei pentru arestare preventiva sau daca va fi internat la Spitalul Socola, pentru o expertiza psihiatrica", a spus procurorul-sef al DIICOT Iasi, Iulia Diaconu.

Luni dimineata, in jurul orei 9.30, barbatul a intrat intr-o sala de curs a Facultatii de Electonica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii Tehnice din Iasi, care functioneaza in Corpul A al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", unde se aflau patru cadre didactice si 40 de studenti din anul al patrulea care sustineau examenul de licenta.

Barbatul, care avea in spate un rucsac, a inceput sa strige ca va detona o bomba, cerand sa vina Politia.

Decanul Facultatii, Bogdan Ion, care se afla in sala in care a intrat barbatul, a declarat ca a discutat cu acesta si a incercat sa il convinga sa nu puna in practica amenintarile, spunandu-i sa il ia pe el ostatic, insa barbatul a spus ca nu are ce sa discute si ca vrea sa vina Politia.

Asistentul universitar Daniel Matasaru, care se afla in sala de curs in momentul in care barbatul a intrat, a spus ca a reusit sa iasa din sala, sub pretextul ca vrea sa arunce un pahar, si a sunat la 112.

"Nu il cunostea nimeni. A spus ca are o bomba, iar eu in acel moment am reusit sa ies din sala, motivand ca trebuie sa arunc un pahar cu cafea. Am lasat usa deschisa si am reusit sa sun la 112. Cat eram pe hol s-a auzit o bubuitura, inteleg ca a detonat o capsa pirotehnica din tot ce avea. Avea in spate un rucsac mare, de munte, cu o incarcatura foarte mare. Daca nu as fi reusit sa ies si sa sun la Politie probabil ca ne-am fi trezit intr-o situatie de luare de ostatici. A fost socant", a afirmat Matasaru, care a precizat ca "barbatul era cablat si se pregatea sa detoneze materialele explozive".

Potrivit unor surse judiciare, barbatul avea un proiectil din timpul celui de-al doilea razboi mondial, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, in jurul caruia a improvizat un trepied cu un cui care sa percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut intr-o geanta un bidon de cinci litri cu benzina, iar in alta geanta ar fi fost gasite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzina.

Stan ar fi activat declansatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizata, bomba nu a explodat, insa s-a produs o explozie de mica amploare la dispozitivul de declansare.

Imediat, barbatul a fost imobilizat de doi studenti.

"Barbatul a venit, a tipat la noi si a spus ca detoneaza bomba. S-a creat panica. Avea un declansator in mana, care a explodat si l-a ranit. Am sarit atunci repede pe el, m-am umplut de sange. Nu ma consider un erou. Daca eram un erou nu exploda bomba. Am fost evacuati, iar in amfiteatru a mai ramas o geanta, insa acolo cred ca era o baterie pe care o folosea pentru alimentare. Nu stim cine este atacatorul, nu a avut vreo revendicare referitoare la universitate. A spus ca daca nu vine Politia detoneaza bomba", a declarat Marian Prescura, unul dintre studentii care au intervenit pentru imobilizarea barbatului.

Surse din randul anchetatorilor spuneau ca daca proiectilul folosit de atacator ar fi explodat, amfiteatrul ar fi fost distrus in totalitate si s-ar fi produs victime.

Proiectilul a fost ridicat din amfiteatru in cursul dupa-amiezii de catre reprezentanti ai Brigazii Antitero din cadrul SRI, iar ulterior a fost dus pe un camp din apropierea comunei iesene Popricani, unde a fost detonat.

Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Lucian Burlea, a declarat ca barbatul are schizofrenie paranoida si a fost internat de noua ori in aceasta unitate medicala, intre anii 2006 si 2013, ultima data in perioada 14 martie - 1 aprilie.

Un alt medic al Spitalului Socola, care l-a avut in ingrijire pe barbat, a spus ca acesta nu a urmat tratamentul prescris la ultima internare.

Oliver Stan a scris pe contul sau de pe o retea de socializare ca a studiat la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii Tehnica "Gheorghe Asachi", dupa ce a absolvit Colegiul National "Emil Racovita" si ca lucreaza la "God".

Luni seara, dupa ce a fost audiat timp de mai multe ore la Politie, Stan a fost dus la locuinta sa din cartierul Tatarasi din Iasi, pentru perchezitii.

In momentul in care a fost intrebat de ce a comis fapta, barbatul le-a raspuns jurnalistilor: "Ca sa vina televiziunile".

In urma atentatului cu bomba, Corpul A al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" a fost evacuat, iar activitatea a fost oprita aproximativ sase ore, timp in care au fost verificate toate salile de curs, in conditiile in care barbatul amenintase ca a lasat explozibil si in alte sali.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri