Relu Fenechiu a declarat, miercuri, la ICCJ, ca nu spera sa fie achitat de o instanta care judeca in aceeasi curte cu completul care l-a condamnat, dar spera sa fie trimis dosarul la rejudecare, precizand ca este mahnit si deocamdata se gandeste la familie, urmand sa vada ce face cu cariera politica.
Fostul ministru al Transporturilor, deputatul PNL Relu Fenechiu, a venit, miercuri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru judecarea unui recurs pe care l-a facut la o decizie de respingere a unei exceptii de neconstitutionalitate, luata de instanta care a judecat in fond dosarul "Transformatorul" si care in 12 iulie l-a condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare.

Relu Fenechiu a declarat, la intrarea in sediul ICCJ, ca a gasit documente care arata ca transformatoarele si intrerupatoarele vandute de firmele sale catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova au fost ulterior vandute sau folosite, iar aceste aspecte nu au fost prezentate in raportul Garzii Financiare, singurul document pe care se bazeaza acuzatia pentru care a fost condamnat, scrie Mediafax.

Intrebat daca spera sa fie achitat la recursul care va fi judecat de catre un complet de cinci judecatori, Relu Fenechiu a spus ca nu spera sa fie achitat de o "institutie care judeca in aceeasi curte".

"Sper totusi sa se regandeasca decizia primei instante si sa se rejudece", a spus Relu Fenechiu.

Intrebat ce se va intampla cu cariera lui de ministru la Transporturi daca va fi achitat la recurs, Relu Fenechiu a spus ca deocamdata este mahnit de decizia de condamnare, se gandeste la familie si la viata personala si va vedea ce face cu cariera politica.

In 4 iulie, la ultimul termen de judecata din dosarul "Transformatorul, avocatul lui Relu Fenechiu a cerut instantei sa sesizeze Curtea Constitutionala cu o exceptie de neconstitutionalitate prin care se arata ca actul normativ care reglementeaza atributiile Garzii Financiare sunt in contradictie cu mai multe articole din Constitutie si cu articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Cei trei judecatori din complet au respins cererea, decizia fiind contestata de Relu Fenechiu. Completul de cinci judecatori va lua miercuri in discutie recursul lui Fenechiu.

In 12 iulie, Relu Fenechiu a fost condamnat de instanta suprema la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.

La aceeasi pedeapsa au fost condamnati fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian.

Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova in perioada 2002-2004, si Ion Marghidan, director general al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova in perioada 2004-2005, au fost condamnati la cate sase ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002-2005, a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare si cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Instanta a mai dispus ca cei sase inculpati sa plateasca, in solidar, 6.327.390 lei, reprezentand daune materiale catre SISEE Moldova. Potrivit deciziei instantei, pentru Ioan Turbatu, limita raspunderii civile solidare este de 3.343.838,04 lei, iar pentru Ion Marghidan, de 3.063.138,40 (2.091.753,40 + 971.385) lei.

Atat cele sase persoane condamnate, cat si DNA au anuntat ca vor ataca cu recurs decizia din 12 iulie.

In urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din functia de ministru al Transporturilor.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

Potrivit DNA, pe langa achizitiile normale de echipamente si piese de schimb, in perioada 2002 - 2005, SISEE Moldova a realizat si achizitii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA si SC Euro Plus SRL - fara sa respecte prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice, in conditii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumparat, la preturi de produse noi, transformatoare si intreruptoare uzate si vechi, fabricate in anii 1970 - 1980.

Totodata, procurorii au aratat ca 99,98 la suta dintre produsele respective au ramas permanent in stocul SISEE Moldova, devenind in final achizitii de produse vechi, folosite, fara justificare economica, inutile si cauzatoare de prejudicii bugetului societatii, facute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri