Desi vreme de mai multe generatii romanii au fost fideli locurilor de munca, multi ocupand un singur job din tinerete pana la pensie, in ultimii ani tinerii vor schimbare. Tinerii pana in 26 de ani vor sa isi schimbe job-ul dupa mai putin de doi ani, spune Sorina Donisa, presedintele Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT).
"Noi, ca tara ne-am obisnuit sa dorim un contract de munca pe perioada nedeterminata. Generatiile mai in varsta intra intr-un job si vor sa iasa si la pensie de acolo. Insa lucrurile s-au schimbat radical, dinamica pietei este foarte rapida, iar generatiile tinere, de pana in 26 de ani, au cereri de schimbare rapida a locului de munca. Cu alte cuvinte, nu mai sta nimeni intr-un job cinci ani de zile, tineri se asteapta sa schimbe job-ul si dupa un an si jumatate – doi ani de zile. Sunt foarte plicitisiti, vor sa faca lucruri noi", a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro Sorina Donisa, presedinte ARAMT.

Potrivit acesteia, tinerii invata repede si vor sa avanseze la fel de repede.

"Vorbim de tineri in pozitii entry-level si este normal sa isi doreasca un job mai dinamic. Ei intra intr-un job entry level, invata rapid, ca atare este normal sa faci pasul urmator. Pe ei ii nemultumeste rutina si vor sa treaca la un alt nivel de activitate, sa ia ei decizii, nu sa puna mereu in aplicare o procedura", a explicat Donisa.

Astfel, tinerii tintesc in special companiile mari care ofera oportunitati de avansare.

"Ei pot sa schimbe jobul si in cadrul aceleiasi companii, schimbarea pozitiei nu inseamna ca vor sa schimbe si compania. Exista companii, in special in randul companiilor mari, care au un plan de cariera foarte bine definit. De exemplu, de la entry-level ai posibilitatea sa treci la nivelul de specialist dupa o perioada. De aceea tinerii sunt atrasi de companiile mari, pentru ca acolo au sanse mai mari de evolutie", a mai spus Sorina Donisa.

Ea a aratat ca in prezent pe piata muncii sunt cautati tinerii cu abilitati in domeniul calculatoarelor, care vorbesc cel putin o limba straina.

La polul opus, dinamica in schimbarea pozitie pentru experimentare si invatare nu se mai simte dupa varsta de 26 de ani.

"Persoanele care trec deja de 26-28 de ani prefera un job mai stabil, dar la un nivel de specializare care sa le ofere in mod constant provocari", a adaugat Sorina Donisa.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri