Procurorii DIICOT au solicitat Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a lui Omar Hayssam in dosarul in care este judecat pentru delapidare, instanta urmand sa dezbata aceasta cerere in 23 iulie.
Purtatorul de cuvant al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), procurorul Nadina Spinu, a declarat vineri ca in dosarul de delapidare s-a cerut, la trimiterea cazului in judecata, arestarea preventiva a lui Omar Hayssam pentru infractiunile de care este acuzat.

Nadina Spanu a spus ca la termenele anterioare nu s-a putut discuta aceasta solicitare din cauza ca Hayssam nu a fost prezent si nu a putut fi citat corespunzator. Ea a precizat ca la termenul din 23, cand cel mai probabil si Hayssam va fi prezent la proces, se va putea lua in discutie aceasta cerere.

Tribunalul Bucuresti a stabilit un nou termen de judecata in acest dosar in 23 iulie, dupa ce in 17 iunie a amanat judecarea pentru lipsa de aparare in cazul lui Mohamad Omar.

Omar Hayssam a fost trimis in judecata in acest dosar in octombrie 2012, alaturi de alte patru persoane, pentru delapidare.

Purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, a declarat, pentru Mediafax, ca Omar Hayssam se afla in acest moment in arestul Politiei Romane, fiind predat politistilor la ora 6.40.

"Omar Hayssam se afla in acest moment pe teritoriul Romaniei, in arestul Politiei. El a fost predat politistilor romani la ora 6.40", a mentionat Oprea.

El a anuntat anterior, intr-un comunicat de presa, ca Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane in cursul diminetii de vineri.

"Aducerea sub autoritatea institutiilor statului roman pentru a-si ispasi pedeapsa cu inchisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism in cazul celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak stabilita de instantele romanesti este rezultatul unor activitati complexe desfasurate timp indelungat de institutiile de siguranta nationala ale statului roman", afirma purtatorul de cuvant al presedintelui Basescu intr-un comunicat de presa intitulat "Aducerea in Romania a domnului Omar Hayssam".

In 26 mai 2010, Omar Hayssam si cei doi asociati ai sai, Quasim Essa si Mohamad Omar, au fost condamnati de Tribunalul Bucuresti la 16 si, respectiv, 14 ani de inchisoare in dosarul privind inselarea mai multor firme de leasing cu capete de tractor Volvo, pe care le-au exportat cu acte false in Siria si Egipt.

Sentinta a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti, care a mentinut decizia Tribunalului Capitalei. Ulterior, avocatii celor trei au contestat decizia Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema, care in 22 noiembrie 2012 a dat o decizie definitiva in acest dosar, mentinand comanarile dispuse in cazul celor trei.

In 2008, Omar Hayssam a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in lipsa, la 20 de ani de detentie pentru implicarea in rapirea jurnalistilor romani.

Intr-un alt dosar, in 8 octombrie 2012 Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de inchisoare cu executare pentru trecerea frauduloasa a frontierei, in timp ce fratii acestuia - Mukhles si Mahmoud - si omul de afaceri Mustafa Tartoussi, acuzati ca i-ar fi inlesnit fuga din tara, au fost achitati.

Pedeapsa dispusa in cazul lui Omar Hayssam a fost contopita cu cea de 20 de ani primita anterior pentru terorism, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de inchisoare. Sentinta nu este definitiva, fiind atacata cu recurs la ICCJ.

In martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad.

In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos.

Omar Hayssam a fost dat in urmarire generala la nivel national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti, in iulie 2006.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri