Aproximativ o mie de mineri de la cele trei unitati miniere ale SNIMVJ sunt blocati, vineri dimineata, in subteran, alte circa 300 de persoane de la suprafata manifestand in semn de solidaritate cu acestia, iar la Mina Uricani protestatarii de la suprafata s-au urcat pe carbunele depozitat in curte.
In acelasi timp, un secretar de stat de la Ministerul Economiei, Bogdan Nicolae Badea, a ajuns la Petrosani, urmand ca la Deva sa ajunga si un reprezentant al Ministerului Energiei, directorul Directiei Generale Resurse Minerale, Sorin Gaman, pentru negocieri, transmite Mediafax.

Minerii din schimburile I, II, III si IV de la unitatile miniere Petrila, Paroseni si Uricani sunt blocati, vineri dimineata, in subteran, ei protestand astfel fata de faptul ca reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu cumpara carbunele pe care acestia il extrag.

Minerii din schimbul I de la Paroseni, cei care au fost primii care au refuzat sa iasa din subteran, se afla la locurile de munca de 24 de ore. Intre timp, numarul ortacilor aflati in subteran a ajuns la aproximativ o mie, dupa ce primilor protestatari li s-au alaturat, pe rand, colegii din celelalte schimburi.

La cele trei unitati miniere, colegii de la suprafata ai ortacilor protesteaza si ei, iar cei de la Mina Uricani s-au urcat pe cele circa 3.000 de tone de carbune care au fost depozitate in curtea unitatii intrucat nu au putut fi livrate.

Protestatarii de la Uricani spun ca traiesc o experienta fara precent - sa stea, la propriu, cu huila sub talpi - si sunt nemultumiti ca, desi societatea la care lucreaza le asigura locurile de munca pentru o perioada definita de un acord al statului cu Comisia Europeana, sunt in situatia de a fi dati afara fara nicio explicatie.

Mai mult, acestia au facut apel la clasa politica sa intervina pentru ca statul roman sa isi respecte acordurile incheiate cu Comisia Europeana.

Intre timp, la Petrosani a ajuns un secretat de stat de la Ministerul Economiei, Bogdan Nicolae Badea, care urmeaza sa participe la negocieri pentru rezolvarea situatiei. Aceste negocieri ar urma sa aiba loc insa la Prefectura Hunedoara din Deva, la ele urmand sa participe si directorul CEH, Daniel Andronache, directorul Directiei Resurse Minerale din cadrul Ministerului Energiei, Sorin Gaman, directorul Societatii Nationale Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Petre Dragoescu, si prefectul judetului, Sorin Vasilescu.

Reprezentantii sindicatului "Huila" au cerut si ei sa participe la aceste negocieri, dar nu au primit niciun raspuns.

Nemultumiti de conditiile de lucru


Joi, aproximativ 200 de mineri din schimbul I de la Mina Paroseni, sucursala a Societatii Nationale Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), au refuzat, dupa terminarea programului de lucru, sa iasa din subteran, nemultumiti ca reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu le preiau carbunele.
Directorul SNIMVJ, Petre Dragoescu, a participat, joi, la Termocentrala Mintia, la o discutie cu directorul general al CEH, Daniel Andronache, pentru a gasi solutii si a stabili impreuna modul prin care carbunele din Valea Jiului sa fie preluat.
In urma discutiei, directorul CEH, Daniel Andronache, declara ca a oferit o solutie minerilor. "Pentru a debloca toata situatia, luam toata marfa (huila - n.r.) in custodie, pana isi stabileste pretul (SNIMVJ - n.r). Din punctul meu de vedere, li se ia toata cantitatea. Vom face proces-verbal de predare-primire si demaram livrarile. Conducerea CEH vrea sa incheie cu SNIMVJ un contract-cadru. Acesta nu va cuprinde nici cantitatea de carbune pe care o vom prelua de la minele neviabile (Petrila, Paroseni si Uricani - n.r.) si nici pretul gigacaloriei", declara Daniel Andronache.
Potrivit sursei citate, cantitatea de carbune si pretul vor fi stabilite prin acte aditionale in functie de necesitatile CEH.
Liderul sindicatului "Huila", Domokos Laszlo, declara, joi seara, ca directorul SNIMVJ, Petre Dragoescu, a discutat cu minerii de la Paroseni blocati in subteran, prezentandu-le solutia de luare in custodie a carbunelui, insa ortacii au refuzat-o.
Potrivit sursei citate, minerii au cerut semnarea unui contract ferm in privinta cantitatii si a pretului carbunelui care urmeaza sa fie livrat.
Totodata, minerii au cerut ca premierul Victor Ponta si ministrul Economiei, Varujan Vosganian, sa vina in Valea Jiului, la discutii, pentru a se asigura ca acestia cunosc problemele pe care le au ortacii.
Pe parcursul zilei de joi, minerilor protestatari li s-au alaturat colegii din celelalte schimburi, astfel ca, joi seara, numarul ortacilor care refuzau sa iasa din subteran era de aproximativ 550, la toate cele trei mine.
Pe de alta parte, personalul de la suprafata - angajatii din birouri si de la ateliere - anunta ca va ramane la locurile de munca dupa terminarea programului, in semn de solidaritate cu minerii blocati in subteran.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, va fi prezent, probabil, vineri, in Valea Jiului, pentru a discuta cu minerii, a anuntat premierul Ponta, avertizand insa ca nu pot fi facute "minuni", precum cumpararea intregii cantitati de carbune chiar daca nu este de foarte buna calitate sau nu e necesar.
"Tot ceea ce e omeneste posibil vreau sa facem pentru acei oameni, minuni insa nu o sa putem face, adica sa spui ca de acum incolo cumparam tot carbunele chiar daca nu e de buna calitate sau nu ai ce sa faci cu el. Cele trei mine sunt in programul de inchidere, trebuie gsite pentru cei care lucreaza acolo solutii de tranzitie de la aceasta perioada la perioada ulterioara", a spus Ponta la Digi 24.
Societatea Nationala Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) are in componenta trei unitati miniere - Petrila, Paroseni si Uricani, huila extrasa de la aceste mine avand un singur cumparator - Complexul Energetic Hunedoara.
Reprezentantii CEH afirma ca nu pot prelua carbune din Valea Jiului fiindca depozitele de la termocentralele Mintia si Paroseni sunt pline, iar energia electrica produsa de complex nu se vinde in aceasta perioada a anului, fiind scumpa.
La sfarsitul anului 2012, Termocentrala Mintia, parte a CEH, a facut un import de 455.000 de tone de carbune despre care un audit, solicitat de directorul complexului, Daniel Andronache, releva ca nu era oportun.

Directorul SNIMVJ a demisionat din functie

Directorul Societatii Nationale Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Petre Dragoescu, a demisionat, vineri, din functie, dupa ce Guvernul a decis ca societatea sa treaca, de saptamana viitoare, in subordinea Ministerului Energiei, ea urmand sa fie condusa de un reprezentant PSD.
Petre Dragoescu a declarat corespondentului MEDIAFAX ca a demisionat din functia de director al SNIMVJ pentru a "detensiona situatia" din Valea Jiului, dupa ce aproximativ o mie de mineri de la trei unitati miniere ale societatii - Paroseni, Uricani si Petrila - s-au blocat in subteran in semn de protest fata de faptul ca reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu cumpara carbunele pe care acestia il extrag.
"La nivel de ministere (Ministerul Economiei si Ministerul Energiei - n.r.) s-a convenit ca ambele societati din Valea Jiului (Societatea Nationala a Huilei si SNIMVJ - n.r.) sa fie subordonate aceluiasi minister, respectiv Ministerul Energiei. In aceste conditii, pentru a detensiona situatia din Valea Jiului si pentru a rezolva imediat problema minerilor care sunt in subteran, am considerat ca trebuie sa-mi dau demisia, fiindca aceasta demisie este in folosul minerilor", a spus Dragoescu.
Potrivit sursei citate, saptamana viitoare, Guvernul va rezolva trecerea SNIMVJ in subordinea Ministerului Energiei, structura condusa de social-democrati.
Dragoescu, care este membru PNL, a precizat ca SNIMVJ va fi condusa de un reprezentant al PSD (Aurel Anghel, directorul Minei Paroseni - n.r.).
Totodata, membrii Consiliului de Administratie al SNIMVJ au fost chemati la o sedinta de urgenta pentru a lua act de numirea in functie a lui Aurel Anghel.
Aurel Anghel este directorul Minei Paroseni si membru PSD, fiind cumnatul deputatului PSD de Valea Jiului Cristian Resmerita.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri