Omar Hayssam se afla de marti in custodia Penitenciarului Bucuresti Rahova si va fi cazat intr-o camera cu "profil de carantinare-observare", a anuntat Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP). Anuntul vine dupa ce initial ANP si Politia Capitalei au comunicat Tribunalului ca "nu se stie locul in care se afla" Omar Hayssam, astfel ca acesta nu a putut sa fie adus marti la instanta pentru judecarea dosarului in care procurorii DIICOT il acuza de inselaciune si delapidare.
"Persoana condamnata la o pedeapsa privativa de libertate Hayssam Omar se afla in custodia Penitenciarului Bucuresti Rahova, incepand de astazi, 23 iulie 2013. Dupa indeplinirea procedurilor de primire in unitate, acesta va fi cazata intr-o camera cu profil de carantinare-observare, in conformitate cu prevederile legale", se arata intr-un comunicat de presa al ANP, citat de Mediafax. Anuntul vine dupa ce ANP si Politia Capitalei au comunicat Tribunalului Bucuresti ca Hayssam nu a putut fi adus in instanta marti pentru ca nu se stie locul in care se afla.

Anterior, Politia Romana a anuntat ca Omar Hayssam a fost transferat marti dintr-un centru de retinere si arest preventiv al IGPR intr-o unitate din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Potrivit sursei citate, Omar Hayssam s-a aflat, din 19 iulie, in custodia Politiei Romane, fiind introdus intr-un centru de retinere si arest preventiv pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu inchisoare emise pe numele sau.

Omar Hayssam a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru bancruta frauduloasa, in iunie 2010, la 20 de ani inchisoare pentru acte de terorism, in octombrie 2012, si la 16 ani inchisoare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, in noiembrie 2012, se mai arata in comunicatul IGPR.

Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) si Politia Capitalei au comunicat Tribunalului Bucuresti ca "nu se stie locul in care se afla" Omar Hayssam, astfel ca acesta nu a putut sa fie adus marti la instanta pentru judecarea dosarului in care procurorii DIICOT il acuza de inselaciune si delapidare.

La inceputul sedintei de judecata a fost citit referatul cauzei, iar grefierul a anuntat ca la dosar, in urma unor demersuri facute luni de Tribunalul Bucuresti in vederea citarii lui Omar Hayssam, prin intermediul ANP si Politiei Capitalei, cele doua institutii au remis raspunsuri prin care arata ca "nu se stie locul in care se afla" sirianul.

In acest context, avocatii inculpatilor au cerut amanarea judecarii cauzei, pe motivul lipsei procedurii de citare cu Omar Hayssam.

Instanta a stabilit doua termene, respectiv unul in 31 iulie, cand se va judeca propunerea de arestare facuta de DIICOT pe numele lui Omar Hayssam si a fratelui sau Mohamad in acest caz, iar un altul pe fond, in 9 septembrie.

Omar Hayssam a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT, in acest dosar, in octombrie 2012, alaturi de fratele lui, Mohamad Omar, de cumnatul sau, Mihai Nasture si doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi, fiind acuzati de inselaciune si delapidare.

Purtatorul de cuvant al IGPR, Raluca Seucan, a declarat pentru Mediafax ca Politia nu a afirmat niciodata ca Hayssam se afla in Arestul Capitalei, ci a comunicat ca este intr-un centru de retinere si arest.

Raluca Seucan a spus ca o persoana a sunat luni la Arestul Politiei Capitalei si s-a recomandat ca fiind grefier, cerand informatii despre Omar Hayssam.

"Aceasta persoana a intrebat daca Omar Hayssam este in Arestul Politiei Capitalei si i s-a raspuns ca nu. Persoana care a sunat a spus ca doreste sa il citeze si i s-a raspuns sa o faca, insa in cele din urma nu s-a transmis nicio citatie", a declarat Raluca Seucan.

Purtatorul de cuvant al IGPR a precizat ca relatii despre persoanele aflate in detentie nu se dau prin telefon.
Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane, vineri dimineata, anunta purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, precizand ulterior ca acesta se afla in arestul Politiei, fiind predat politistilor la ora 6.40.

Inspectoratul General al Politiei Romane arata, vineri, ca Hayssam a fost dus intr-un centru de retinere si arest preventiv al Politiei Romane, pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu inchisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancruta frauduloasa si inselaciune.

Ulterior, in aceeasi zi, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara ca Omar Hayssam a fost dus in Arestul Politiei Capitalei, precizand ca nu poate da amanunte privind operatiunea de aducere in tara a sirianului si nici de unde a fost adus acesta.

Reprezentanti ai ANP declarau, vineri, ca Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani de inchisoare in cazul rapirii celor trei jurnalisti, ar putea fi incarcerat la Penitenciarul Rahova, dupa aducerea acestuia in Romania, intrucat este judecat si in alte dosare.

Potrivit procedurii, Omar Hayssam va sta 21 de zile la Sectia de carantina a unitatii de detentie, pentru a fi evaluat si supus unei investigatii medicale. Ulterior, Omar Hayssam va fi transferat pe o sectie speciala de arestare preventiva.

Conform articolului 13 din Legea 275/2006 privind executarea pedepselor, "in sectiile de arestare preventiva din penitenciare pot fi detinute numai persoanele condamnate printr-o hotarare definitiva la o pedeapsa privativa de libertate, care sunt cercetate in stare de arest preventiv in alta cauza, precum si persoanele arestate preventiv aflate in judecata".

Dupa ce va primi decizii definitive in toate dosarele, se va stabili in ce regim isi va executa Omar Hayssam pedeapsa si in ce penitenciar.

Pentru ca acesta are o condamnare de 20 de ani de inchisoare pentru implicarea in rapirea lui Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, ar putea executa pedeapsa in regim de maxima siguranta.

Potrivit legii, regimul de maxima siguranta se aplica initial persoanelor condamnate la pedeapsa detentiei pe viata si celor condamnate la pedeapsa inchisorii mai mare de 15 ani.

Reprezentantii ANP au precizat ca, dupa ce va fi condamnat definitiv, Omar Hayssam va fi transferat in penitenciarul din apropierea locului in care domiciliaza familia acestuia.

In situatia in care detinutul este din Bucuresti si trebuie sa execute o pedeapsa in regim de maxima siguranta, poate fi incarcerat in Penitenciarul Bucuresti Rahova.

In martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad.

In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului. Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost dat in urmarire generala la nivel national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti, in iulie 2006.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri