Fostul deputat Gabriel Bivolaru si trei dintre membrii gruparii specializate in furt de combustibil din conducte al carei lider era au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, decizia fiind luata de Tribunalul Constanta in noaptea de luni spre marti, transmite corespondentul Mediafax.
Magistratii Tribunalului Constanta au admis, in cursul noptii de luni spre marti, propunerile de arestare preventiva pentru patru dintre cei zece inculpati in dosarul furtului de combustibil din conducte, intre care si Gabriel Bivolaru, pentru infractiunile de furt calificat, evaziune fiscala si spalare de bani.

Pentru celelalte sase persoane implicate in acest dosar instanta a luat decizia cercetarii lor in libertate.
Decizia Tribunalului nu este definitiva, putand fi atacata la Curtea de Apel Constanta.

Fostul deputat Gabriel Bivolaru si alti opt membri ai retelei sale au fot retinuti, duminica, o a zecea persoana, Gheorghe Mangalea, care reusise insa sa fuga, dupa ce a fost urmarit de politisti, a fost prinsa luni si se afla printre persoanele care au primit mandate de arestare.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Parchetului Tribunalului Constanta, inculpatii furau titei din conducte Conpet folosind instalatii artizanale de perforare, dupa care incarcau si transportau produsul petrolier in cisterne-bazin de 30 de tone, disimulate in remorci de cereale sau in recipiente ascunse intr-o autoutilitara, de unde erau transferate intr-o cisterna, apoi il duceau in depozitele unui antrepozit fiscal din orasul Navodari. Acolo, produsul petrolier sustras era introdus in mod fraudulos in circuitul comercial de catre Gabriel Bivolaru.

Procurorul care a instrumentat cazul, Teodor Nita, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca actiunea de monitorizare a acestei grupari a inceput la sfarsitul lunii mai, in urma unei informatii, iar de atunci s-a inceput supravegherea inculpatilor care furau titeiul dintr-o conducta aflata in zona localitatii Nisipari.

"Era foarte inteligenta manevra. Camioanele stateau la incarcat toata noaptea pentru ca daca ar fi dat drumul la presiune, ar fi aparut scaderi. Asa, la 0,1 bari nu apareau modificari pe grafic, deci era foarte greu observabil de cei de la Conpet. Dupa care ajungea la Navodari, la o rafinarie functionala, dar neautorizata", a precizat Teodor Nita.
La inceputul lunii iunie, inculpatii au mutat operatiunea in zona comunei Cumpana, unde montasera alte instalatii artizanale.

"O chestiune de o ingeniozitate tehnica incredibila: prin conducta de 25 de toli a Conpet au facut bypass in conducta de 20 de toli a Conpet si din aceasta au scos, printr-o canalizare, undeva in camp, la vreo doi kilometri, sub o cultura de floarea soarelui. Putea sa se are linistit acolo pentru ca brazdaru plugului nu deranja pe nimeni", a mai spus procurorul.

Potrivit acestuia, titeiul ajungea apoi in masini cu rezervoare de mare capacitate, care il transportau pana in zona localitatii Techirghiol, unde era transferat intr-o cisterna ce ducea apoi petrolul la rafinaria din Navodari, fiind transformat intr-o benzina de proasta calitate. Aceasta ajungea apoi in circuitul comercial, insa anchetatorii nu au stabilit inca modul in care era comercializat combustibilul.

Prejudiciul probat pana in prezent de anchetatori este de 1,1 milioane de lei.

Sambata si duminica, procurorii Parchetului Tribunalului Constanta, impreuna cu lucratori ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi Constanta si politisti ai Serviciului Rutier Constanta, au intervenit in aceste zone, inclusiv la rafinaria de la Navodari, fiind retinute noua persoane - Gabriel Bivolaru, Marian Chihaia, Adrian Arhire, Marius-Ciprian Poenaru, Paul Boamfa, Viorel Luca, Romeo-Ovdiu Merdicos, Petronel Dimofte si Marius-Ionut Matei. Acestia sunt cercetati pentru furt calificat, evaziune fiscala si spalare de bani. De asemenea, o a zecea persoana a reusit sa scape la volanul unui autoturism BMW.

Firma pe care fostul deputat Gabriel Bivolaru, retinut pentru evaziune fiscala si spalare de bani, ar fi folosit-o in afacerile cu titei este detinuta de doua companii offshore, cu sediul in Cipru, reprezentate de sotia si de fiica acestuia, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au spus ca fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru controleaza o societate comerciala cu sediul in Navodari, specializata in obtinerea unor produse intermediare prin prelucrarea titeiului.

Potrivit datelor inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului, societatea figureaza ca fiind in functiune, dar sub "urmarire penala".

In 1 aprilie 2004, fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost incarcerat, ca urmare a sentintei Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, fiind condamnat la cinci ani de inchisoare pentru pagubirea BRD cu aproape 50 de milioane de euro. Acuzatiile aduse au fost de fals, uz de fals, inselaciune si evaziune fiscala.

Potrivit procurorilor, Bivolaru i-a avut complici pe Mona de Freitas si pe Paula Monica Plazzotta (administrator de cont pentru cele zece firme), acestea fugind din Romania la scurt timp dupa ce anchetatorii au inceput cercetarile in acest caz.

In 26 februarie 2007, Gabriel Bivolaru a parasit arestul, fiind eliberat conditionat ca urmare a deciziei Tribunalului Arges, care a considerat ca timpul pe care acesta l-a petrecut in inchisoare a fost suficient pentru reeducarea, scopul pedepsei a fost atins, iar recompensele primite ilegal de fostul deputat nu-i pot fi imputate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri