Judecatoarea Veronica Cirstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascalu, 630.000 de euro pentru a anulat condamnarea la sapte ani de inchisoare cu executare primita de Dinel Staicu in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR), scrie Mediafax.
Judecatoarea Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucuresti, si fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestati preventiv, in 9 august, de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul in care sunt acuzati de complicitate la trafic de influenta si luare de mita pentru solutii favorabile in dosare.

In motivarea deciziei de arestare preventiva, instanta arata ca mita care ar fi trebuit sa ajunga la magistrati ai Curtii de Apel Bucuresti sau ai instantei supreme, in schimbul unor solutii favorabile in dosare, era transmisa prin intermediul judecatoarei Veronica Cirstoiu. Unul dintre aceste dosare este al lui Dinel Staicu, iar mita ar fi fost data prin intermediul avocatei acestuia, Adriana Dascalu.

In 24 iulie, procurorii anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Adriana Dascalu, pentru cinci infractiuni de trafic de influenta si doua fapte de fals in inscrisuri sub semnatura privata. In acelasi dosar a fost pus sub acuzare si avocatul Giorgel Zgabei, pentru complicitate la trafic de influenta.

In acest dosar, procurorii DNA au stabilit ca, in perioada august 2011 - ianuarie 2012, Adriana Dascalu a pretins de la Dinel Staicu 2,5 milioane de euro, suma redusa ulterior la doua milioane de euro si apoi la 1,5 milioane de euro, spunand ca are influenta asupra celor trei magistrati din completul de la Curtea de Apel Bucuresti care judeca atunci contestatia in anulare formulata de Staicu in dosarul fraudarii BIR, in care primise o condamnare de sapte ani de inchisoare cu executare. Din completul care a judecat contestatia in anulare au facut parte Veronica Cirstoiu, Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu.

Astfel, in urma intelegerii cu Dinel Staicu, avocata Adriana Dascalu a primit, in luna ianuarie 2012, o prima transa de 1,2 milioane de euro si a stabilit ca diferenta de 300.000 de euro sa ii fie data dupa ce instanta pronunta admiterea contestatiei in anulare, au notat judecatorii in motivarea deciziei de arestare a judecatoarei Veronica Cirstoiu si a fiului acesteia, Florin Cergan.

Desi in 22 februarie 2012, completul de judecata format din Veronica Cirstoiu, Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu a anulat condamnarea la sapte ani de inchisoare cu executare, Dinel Staicu nu i-a mai dat avocatei Adriana Dascalu diferenta de 300.000 de euro.

"Din ansamblul probatiunii administrate, a rezultat ca, in cursul lunii februarie 2012, Cirstoiu Veronica, in calitate de judecator la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia I penala, a pretins, prin intermediul invinuitei Dascalu Adriana, suma de 1.000.000 euro, din care a primit, cu ajutorul aceluiasi complice, aproximativ 630.000 euro de la numitul S.D., prin medierea altor persoane. Pretinderea si primirea acestor foloase s-a realizat in scopul facilitarii de catre judecatorul Cirstoiu Veronica, ca membru al completului care a fost investit sa solutioneze dosarul avand ca obiect contestatia in anulare formulata de S.D., a obtinerii unei hotarari favorabile acestuia", au mai notat judecatorii in motivarea deciziei de arestare a judecatoarei Cirstoiu si a fiului acesteia, Florin Cergan.

Procurorii DNA au mai stabilit ca, la inceputul lunii iulie 2013, Adriana Dascalu ar fi cerut de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei Ileana Alina Raducan, denuntatoare in cauza, o suma de bani, care nu a fost particularizata in privinta cuantumului, pentru a interveni la judecatori de la instanta suprema sa dispuna, in recurs, eliberarea provizorie sub control judiciar a fratelui lui Dinel Staicu, Marian.

Fratele lui Dinel Staicu, fusese arestat preventiv in 28 martie 2013, fiind acuzat ca le-a dat mita 80.000 de euro judecatoarelor Viorica Dinu si Antonela Costache, de la Tribunalul Bucuresti, care au spus ca pot interveni la colegi judecatori, pentru a-i determina sa pronunte o solutie de punere in libertate a lui Dinel Staicu. Cei 80.000 de euro ar fi fost dati cu ajutorul avocatei lui Dinel Staicu, Ileana Alina Raducan, arestata si ea in dosarul judecatoarelor Dinu si Costache.

Ulterior, Adriana Dascalu i-ar fi spus lui Dinel Staicu ca a dat din banii personali 10.000 de euro, "lasand sa se creada ca are influenta, prin medierea magistratului D.S., asupra judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala, care intrau in compunerea completului investit sa judece recursul, se mai arata in motivarea deciziei de arestare a Veronicai Cirstoiu si a lui Florin Cergan.

Dosarul judecatoarei Cirstoiu a fost constituit in urma denunturilor formulate, la 10 aprilie, de Ileana Alina Raducan, avocata lui Dinel Staicu, si B.B.M., precum si de catre martorii cu identitate protejata "S.V." si "I.B".

Ulterior, anchetatorii s-au sesizat din oficiu, in 24 mai, si au inceput cercetarea penala in cazul avocatilor Adrianei Dascalu, pentru trafic de influenta, in forma continuata, si Giorgel Zgabei, pentru complicitate la aceeasi infractiune.

O zi mai tarziu, procurorii s-au sesizat din oficiu si au extins investigatiile preliminare fata de Veronica Cirstoiu si Florin Cergan, pentru complicitate la trafic de influenta.

In timpul cercetarilor penale, Curtea de Apel Bucuresti a dispus autorizarea interceptarii si inregistrarii convorbirilor telefonice si purtate in mediul ambiental de catre judecatoarea Veronica Cirstoiu, Florin Cergan, S.D., P.C.I., D. C., B.N. I.C., luarea de imagini privind intalnirile dintre acestia, localizarea si urmarirea prin GPS ori prin alte mijloace electronice de supraveghere. Aceste masuri de autorizare au fost prelungite succesiv de catre instanta, pe perioade de cate 30 zile.

In 9 august, procurorii DNA au dispus extinderea cercetarii penale in dosarul avocatei Adriana Dascalu si inceperea urmaririi penale fata de Veronica Cirstoiu, pentru luare de mita.

Curtea de Apel Bucuresti il condamnase definitiv, in 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu, la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii BIR, instanta reducand cu cinci ani pedeapsa primita de acesta la Tribunalul Capitalei.

Omul de afaceri, care isi schimbase numele in Dinel Nutu, a fost atunci de negasit, astfel ca instanta de executare a pedepsei l-a dat in urmarire nationala pe vechiul nume.

Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit legal la 1 aprilie 2011, cand omul de afaceri si-a ridicat noua carte de identitate, insa autoritatile au fost informate de aceasta schimbare in 6 aprilie 2011, dupa ce, la cererea jurnalistilor, au fost solicitate informatii de la Centrul National de Administrare a Bazelor de Date.

Astfel, in 7 aprilie 2011, Dinel Nutu a fost dat in urmarire internationala, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare. Dinel Nutu a fost prins in 19 aprilie 2011, in localitatea Mako din Ungaria, ulterior fiind adus in tara si incarcerat la Penitenciarul Rahova.

Acesta a atacat decizia din 4 aprilie 2011 cu o contestatie in anulare. In 22 februarie 2012, un complet din care faceau parte judecatoarele Veronica Cirstoiu, Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu, de la Curtea de Apel Bucuresti, a decis incetarea procesului penal pornit impotriva lui Dinel Nutu, anularea mandatului de executare a pedepsei emis pe numele acestuia si a dispus punerea de indata in libertate a condamnatului, intrucat exista autoritate de lucru judecat, in sensul ca o alta instanta s-a pronuntat pe acuzatiile aduse acestuia.

Judecatoarele din completul Curtii de Apel Bucuresti care a anulat sentinta lui Dinel Staicu si-au motivat decizia prin aceea ca in cazul acestuia a existat o dublare a procedurilor judiciare, totul incepand de la inregistrarea a doua sesizari cu acelasi obiect la Inspectoratul General al Politiei Romane-Bucuresti si Inspectoratul Politiei Judetene (IPJ) Dolj.

Judecatoarele Veronica Cirstoiu, Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu au fost cercetate de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu in legatura cu modul in care au decis anularea deciziilor anterioare ale instantelor prin care Dinel Staicu a fost condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii BIR.

In final, DNA a dispus scoaterea de sub urmarire penala a celor trei judecatoare, care, in paralel, au fost verificate disciplinar de catre Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a CSM a respins, in 4 decembrie 2012, ca neintemeiata, actiunea disciplinara impotriva judecatoarelor Liliana Badescu, Veronica Cirstoiu si Dumitrita Piciarca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri