Presedintele Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, sambata, la Beclean, ca singurul viitor al dreptei este "un mare partid centru-dreapta", care sa fie "suficient de flexibil si de modern pentru a adaposti toate orientarile doctrinare", transmite Mediafax.
Mihai Razvan Ungureanu a fost intrebat, intr-o conferinta de presa, cum comenteaza declaratiile de la Baia Mare ale liderilor PDL Vasile Blaga si Elena Udrea, privind deschiderea PDL catre alte formatiuni de dreapta, liderul Partidului Forta Civica spunand ca singurul viitor al dreptei este "un mare partid centru-drepta, care sa fie suficient de flexibil si de modern pentru a adaposti toate orientarile doctrinare".

"Apropos de declaratia domnului presedinte Blaga, ma bucur ca spune lucrul acesta si ca vocea noastra nu a sunat in van. Cred ca singura solutie ca viata politica in Romania sa se reechilibreze este un 2014 victorios. Cred ca singura solutie prin care dreapta sa poata veni la putere, in asa fel incat sa ofere cu alta generatie de oameni puternici o viziune de constructie a Romaniei, este cu un 2014 victorios pentru 2016. Si da, cred ca singurul viitor al dreptei, ca sa depasim ipocrizia, este un mare partid centru-drepta, care sa fie suficient de flexibil si de modern pentru a adaposti toate orientarile doctrinare. Intre ele sunt deosebiri de nuanta si au loc intr-o singura structura politica", a spus Mihai Razvan Ungureanu.

Intrebat cand ar trebui sa se faca aceasta constructie, el a amintit ca Forta Civica a propus in martie un plan de unificare a dreptei, in doi pasi tactici si unul strategic.

"Primul pas tactic - lista comuna la europarlamentare, al doilea pas tactic - candidat comun unic la prezidentiale, iar pasul strategic - o federare a partidelor de centru-dreapta in orizontul lui 2016 sa poata participa impreuna la locale si generale. Acest program a fost agreat cu Partidul Popular European. Cei doi pasi tactici inseamna colaborare pe aceste proiecte punctuale, deci nu inseamna nici neaparat alianta alta decat electorala, nu inseamna nicidecum fuziune. O alianta politica incearca sa rezolve mai multe probleme in acelasi timp, o electorala doar una singura. Si am gandit in felul acesta pentru a preintampina sensibilitati. Mai faci cativa pasi impreuna pana in 2016, cand lucrurile pot fi altfel vazute, se stie cat pot unii, cat pot altii", a spus Mihai Razvan Ungureanu.

El a mai spus ca in 2014 nu va exista un partid de dreapta unic.

"Ce cred ca e posibil? In 2014 nu o sa avem un partid unic, dar putem si minimul dezirabil, putem gasi o formula pentru a sustine un singur candidat (la prezidentiale -n.r.), ceea ce inseamna toate fortele si toate resursele pentru un singur proiect. Cand avem fiecare cate un proiect, risipa de resurse e mare. Fiecare partid consuma bani, practic, pentru acelasi obiectiv, ceea ce nu este normal. Se plange PSD ca nu are bani, daramite noi. Asta vad ca se poate intampla, o alianta electorala, dar eu propun alianta electorala si pentru lista comuna la europarlamentare. In cazul in care se ajunge la lista comuna la europarlamentare, dreapta, ceea ce inseamna FC, PNTCD, PDL si eventual Miscarea Populara (dupa ce depaseste etapa de la tribunal), putem, colaborand, sa scoatem o lista de 10 pana la 12, la PE. Nu va fi 15, succesul din 2009, dar nu va fi un esec. In conditiile in care mergem separat, noi, prin munca, pe seama Aliantei DA putem sa scoatem trei, PDL va putea sa scoata, nu stiu, cinci - sase, sapte, in cel mai bun caz, si ceilalti unul. Daca facem suma aritmetic, nu iesim la potentialul unei liste sustinuta de toti. Aceeasi logica si pentru candidatura la prezidentiale", a declarat liderul Fortei Civice.

Senatorul a adaugat ca partidul sau este pregatit pentru o astfel de alianta electorala.

"Noi suntem pregatiti pentru alianta electorala. De altfel, Alianta DA are complement alianta electorala, iar aceasta alianta de care va vorbesc e pe cale de a se largi. Noi nu am asteptat nici sa avem raspunsuri dintr-o parte si din alta, ne-am vazut in continuare de treaba. Va garantez ca pana la jumatatea acestei toamne, Alianta DA va concentra maximum de partide politice de talie mica din Romania de centru-dreapta. Nu ne oprim. As vrea sa se inteleaga ca nu sunt singurul care gandeste asa. Sunt vreo 15.000. Cand ne-am pus in gand sa facem ceva, chiar facem. (...) Marea provocare pentru partidele politice din centru-dreapta este sa treaca de filosofia supravietuirii si sa priveasca in viitor. Nu e simplu, pentru ca unii nu se simt bine, daca nu sunt doar supravietuitori. Stau acolo inchisi in casa", a declarat Mihai Razvan Ungureanu.

Mihai Razvan Ungureanu a participat, sambata, la Beclean, la sfintirea Bisericii ortodoxe "Sfantul Andrei", oficiata de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicut, si de PS Timotei al Spaniei si Portugaliei.

Deputatul PDL Elena Udrea a declarat, sambata, la Baia Mare, ca se gandeste ca in interiorul PDL sa se ia decizia de a initia o constructie politica de centru dreapta care sa aiba un singur candidat la Presedintie, sustinand ca si PNL ar putea face parte din constructia respectiva.
"Ma gandesc ca in interiorul PDL sa luam decizia de a initia o constructie politica de centru dreapta care sa aiba un singur candidat la Presedintie", a afirmat Udrea, inainte de Colegiul Director al PDL.

Ea a sustinut ca din constructia respectiva ar putea face parte Forta Civica, Miscarea Populara si, eventual, PNL, "dupa ce nu va mai fi in alianta".

Ulterior, liderul PDL, Vasile Blaga, a afirmat ca nu ia in considerare o colaborare cu PNL pentru alegerile prezidentiale, intrucat acest partid este in alianta cu PSD, Crin Antonescu este desemnat candidat la Presedintie, iar PDL nu il sustine pentru functia de sef al statului.

Chestionat referitor la afirmatiile Elenei Udrea privind o reunificare a dreptei in care sa fie si PNL, Blaga a raspuns: "Ce reunificare sa fac cu PNL? Prin martie-aprilie eram acuzat ca vand partidul la PNL".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri