Familia lui Florin Cioaba a cerut Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) o adeverinta care sa ateste calitatea de asigurat a acestuia, precizand ca a aflat ca nu ar putea beneficia de formularul E112 si de cardul european de sanatate, intrucat aceste documente sunt valabile numai in UE.
"Florian Cioaba este asigurat, dar el nu poate beneficia, in Turcia, de prevederile legislatiei europene, intrucat acelea fac referire numai la tratamentele in statele Uniunii Europene. In schimb, familia a aflat ca ar exista un acord intre statul roman si cel turc pentru anumite cazuri. De acest act s-a interesat chiar si presedintele Basescu. Familei i s-a spus ca ar fi fost nevoie de niste acte, insa ea plecase in vacanta in Antalya si nu avea de unde sa stie ca va avea nevoie de niste acte speciale", au explicat apropiati ai lui Florian Cioaba.

In cazul in care familia lui Florin Cioaba (foto) va cere decontarea cheltuielilor pentru tratamentul acestuia in Turcia, CNAS va fi obligata sa analizeze documentele, mai spun rudele acestuia, noteaza Mediafax.

Spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya a cerut 22.000 de euro pentru tratamentele si operatia la care a fost supus Florin Cioaba pe durata internarii, au declarat, luni, apropiati ai familiei.

"Ne-au cerut 22.000 de euro numai pentru acest spital", au spus sursele citate.

Familia lui Florin Cioaba anunta, luni dimineata, ca a cerut sprijin autoritatilor romane pentru verificarea facturii de spitalizare in Antalya si a asigurarii medicale, nu pentru plata tratamentului si operatiei, precizand ca asteapta sa fie finalizate formalitatile pentru a aduce in tara trupul neinsufletit.

Familia autointitulatului rege al romilor Forin Cioaba a fost informata, luni dimineata, de catre reprezentantii spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya ca intocmirea actelor va dura sase ore. In acest interval, familia lui Florin Cioaba a cerut sprijin Sectiei consulare a Ambasadei Romaniei in Turcia, pentru a verifica sa nu fie "umflate" costurile trecute in factura de spitalizare.

Dupa ce vor fi finalizate actele, familia ar vrea ca sicriul cu trupul neinsufletit al lui Florin Cioaba sa fie transportat in tara, cu un avion, in cel mai scurt timp posibil. Familia lui Cioaba ar vrea ca sicriul cu trupul neinsufletit sa fie adus mai intai in Bucuresti, iar de aici sa fie preluat de o firma specializata, care sa "monteze aer conditionat la sicriu" si sa il transporte la Sibiu, cu o alta aeronava sau cu o masina funerara.

Dorin Cioaba a declarat, luni, ca familia sa nu a cerut bani statului roman, ci doar ajutor pentru lamurirea situatiei privind asigurarea medicala a tatalui sau.

"Familia Cioaba nu a cerut bani statului roman, ci doar ajutor pentru lamurirea situatiei cu asigurarea medicala, pentru ca tatal meu avea asigurare medicala. Eu am cerut statului roman urgentarea acestor acte. Fara aceste acte, ambasada din Turcia nu poate elibera documentele care insotesc mortul. Familia Cioaba nu a cerut nimic gratis. Noi am platit avionul si vom plati tot ce va mai fi nevoie, dar cerem urgentarea situatiei cu privire la asigurare", a spus Dorin Cioaba.

El a precizat ca spera sa fie indeplinite formalitatile cat mai repede si sicriul cu trupul neinsufletit al tatalui sau sa fi adus in tara cel mai probabil luni, in cursul serii.

Intrebat despre informatiile aparute in presa referitoare la faptul ca tatal sau ar fi urmat sa fie asezat intr-un sicriu de aur, Dorin Cioaba a spus: "Cosciugul va fi unul normal, iar inmormantarea va fi una simpla".

Luni la pranz, la palatul "regelui" Cioaba nu se adunasera oameni, dar la biserica penticostala unde acesta era pastor intra din cand in cand persoane, pentru o rugaciune.

Pe de alta parte, intrebat daca vor fi luate masuri speciale pentru momentul in care va fi repatriat trupul lui Florin Cioaba, purtatorul de cuvant al Politiei Sibiu, Anca Bloanca, a declarat ca dispozitivele de Politie se vor adapta situatiei.

"In momentul in care vom sti cu exactitate data si ora la care va fi repatriat corpul lui Florin Cioaba, Politia Sibiu va lua toate masurile necesare pentru asigurarea unui trafic fluent in zona si pentru asigurarea ordinii si linistii publice pe perioada cuprinsa intre momentul aducerii si inmormantare. In functie de numarul de persoane care vor participa la acest eveniment, dispozitivele de Politie se vor adapta situatiei", a declarat Anca Bloanca.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca familia lui Florin Cioaba s-a angajat ca va plati factura interventiei medicale anterior efectuarii acesteia, fiind un angajament dat spitalului in acest sens.

De asemenea, seful diplomatiei a mentionat, la un post de televiziune, ca familia Cioaba si spitalul din Antalya au cerut Ambasadei Romaniei o garantie financiara pentru plata facturii de 350.000 de dolari, insa misiunea diplomatica nu are cum sa asigure acest lucru deoarece nu este casa de sanatate.

"L-am informat pe primul ministru in legatura cu situatia creata, mai ales ca ambasadei i s-a cerut un fel de garantie si din partea familiei, si din partea spitalului pentru plata acestei sume", a spus Corlatean.

El a subliniat ca familia lui Cioaba a acceptat plata sumei respective catre spitalul din Antalya inainte de efectuarea interventiei medicale, existand un angajament in acest sens dat catre unitatea medicala.

"Eu sper sa se gaseasca rapid o solutie, mai ales ca familia s-a angajat ca va plati, inainte de interventia medicala, si exista un angajament dat la spital. Or, nu putem interveni intr-o relatie intre spital si familie", a afirmat ministrul de Externe.

Corlatean a explicat ca nu exista baza legala pentru ca MAE sa isi asume aceste plati, nefiind casa de asigurari de sanatate.

"In situatia asta, si tinand cont de faptul ca MAE sau ambasada nu sunt casa de asigurari de sanatate si nu avem cum, nu avem nici lege, n-avem nici capitol bugetar sa platim noi, nu suntem casa de asigurari de sanatate...", a mentionat Corlatean.

El a sugerat ca in vederea platii sumei respective ar trebui folosita de catre familie o asigurare medicala pe care Florin Cioaba ar fi avut-o.

Corlatean a mai amintit ca familia lui Cioaba a beneficiat in ultimele zile de sprijinul consular al Ambasadei la Ankara si al Consulatului onorific de la Antalya, prin asigurarea translatorilor de limba turca.

Dorin Cioaba, fiul autointitulatului rege al romilor Florin Cioaba, a declarat duminica, pentru Stirile ProTV, ca familia sa vrea sa ceara ajutor financiar de la statul roman pentru plata facturii la spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, aceasta fiind de 350.000 de dolari.

Fiul lui Florin Cioaba a spus ca unitatea medicala a emis o factura de 350.000 de dolari pentru spitalizare si operatie, suma pe care el si familia lui nu o pot acoperi. Dorin Cioaba a precizat ca nu poate ridica trupul tatalui sau de la morga spitalului decat atunci cand factura va fi platita.

Pe de alta parte, familia lui Florin Cioaba nu doreste efectuarea autopsiei, au mai relatat Stirile ProTV.

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioaba a incetat din viata duminica, la varsta de 58 de ani, in spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii ii montasera, vineri, un dispozitiv care sa-i ajute inima sa pompeze sange.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri