Deputatul liberal Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, s-a prezentant la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiat in cazul denuntului formulat de senatorul Valer Marian privind referendumul.
Ovidiu Silaghi a declarat, la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ca nu a manipulat rezultatul referendumului, ca nu detine aparatura de bruiaj precum James Bond si ca nu a primit 200.000 de euro mita de la Nelu Iordache, scrie Mediafax.

Silaghi a aratat ca va comentat mai mult dupa ce va fi informat de procurori in legatura cu motivul pentru care a fost chemat la DNA.

Numele lui Ovidiu Silaghi apare in denuntul depus la DNA in iulie de senatorul PPDD Valer Marian, fost membru PSD, in care l-a acuzat pe vicepremierul Liviu Dragnea de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

In acelasi dosar au fost audiati, marti, la DNA, presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Stef (PNL), si fostul ministru al Educatiei Ioan Mang (PSD).

Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Stef, a declarat, la iesirea de la DNA, ca procurorii l-au intrebat daca este adevarat ce a reclamat Valer Marian privind o posibila frauda la referendum.

Intr-un alt dosar, procurorul sef al DNA a cerut, luni, procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) sa sesizeze Camera Deputatilor cu o cerere de incepere a urmaririi penale impotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta, fapta din perioada in care a fost ministru al Transporturilor si prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

Solicitarea a fost trimisa in aceeasi zi de catre procurorul general al PICCJ Camerei Deputatilor, care urmeaza sa hotarasca daca admite cererea de incepere a urmaririi penale in cazul deputatului liberal Ovidiu Silaghi.

Potrivit procurorilor, exista indicii si date temeinice potrivit carora, in cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de catre compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care sa lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa. Silaghi i-ar fi promis in schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le incheiase cu Compania Nationala de Autostrazi pi Drumuri Nationale din Romania SA, structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor, si pentru ca platile intermediare sa fie facute intr-un termen rezonabil.

"Totodata, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeasi persoana suma de 200.000 de euro, pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor cu functii de decizie din cadrul CNADNR SA in vederea anularii deciziei de reziliere a unui contract si pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", au precizat procurorii DNA.

Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declaratie la DNA, in dosarul lui Ovidiu Silaghi, in care a sustinut ca i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, si ca fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptarilor.

"Cand am ajuns la Silaghi Ovidiu acasa, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, stia ca urmeaza sa vin la el si stia si de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade si CNADNR - n.r.). Inca inainte de a incepe discutia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. Dupa ce i-am spus pentru ce am venit, si i-am zis ca am banii la mine, precizandu-i si cuantumul sumei, mi-a zis ca este ok si m-a pus sa pun banii pe o masa din camera. In continuare, ne-am mutat in alta camera, unde era si SR (Remus Span, n.r.), unde Silaghi Ovidiu mi-a spus ca va lua legatura cu PM a doua zi dimineata pentru anularea rezilierii si am baut un pahar de vin. Intalnirea a durat aproximativ 40 minute", le-a declarat Iordache procurorilor anticoruptie.

Nelu Iordache le-a spus anchetatorilor ca extinderea liniilor aeriene ale Blue Air i-ar fi fost necesare, potrivit lui Silaghi, finului acestuia, in contextul candidaturii acestuia la sefia Consiliului Judetean Satu Mare.

Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Stef, a spus, marti, la iesirea de la DNA, ca nu a dat declaratii in dosarul lui Ovidiu Silaghi, ci doar in cazul denuntului formulat de Valer Marian privind referendumul.

Intrebat cum comenteaza faptul ca numele sau apare in denuntul facut de Nelu Iordache in dosarul lui Ovidiu Silaghi si declaratia omului de afaceri potrivit careia fostul ministru al Transporturilor i-a cerut extinderea liniilor aeriene ale Blue Air pentru a-l ajuta, fiind finul sau, in contextul candidaturii sale la sefia CJ, Adrian Stef a spus ca il cunostea pe Remus Span pentru ca erau din aceeasi zona si ca ar fi avut intalniri cu acesta, ca il cunostea si pe Nelu Iordache, dar ca de la faptul ca ii cunoaste pe cei doi si pana la acuzatiile lui Iordache referitor ca el ar fi avut avantaje electorale "este cale lunga".

"Astea sunt niste nebunii. Nu cred ca Ovidiu Silaghi detine aparatura de bruiaj", a mai spus Stef.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Ovidiu Silaghi si-a retras candidatura pentru functia de ministru al Transporturilor, el mentionand ca, pana la expirarea mandatului interimar pe care il asigura, PNL va face o alta propunere, care va fi prezentata presedintelui Traian Basescu.

Victor Ponta s-a declarat convins ca Silaghi se va prezenta miercuri la DNA si impreuna cu avocatul sau va da toate detaliile procurilor.

Liberalul Ovidiu Silaghi fusese nominalizat in iulie pentru functia de ministru al Transporturilor, post ramas vacant dupa demisia lui Relu Fenechiu, in urma condamnarii sale, in 12 iulie, de catre instanta suprema, la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.

Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai pana in decembrie 2012.

In 16 iulie, senatorul PPDD Valer Marian, fost membru PSD, a depus la DNA un denunt la adresa vicepremierului Liviu Dragnea, acuzandu-l de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Valer Marian declara atunci ca pe langa explicatiile pe care le-a oferit in cazul denuntului facut impotriva lui Liviu Dragnea, ar mai fi dat o declaratie, in calitate de martor, intr-un alt dosar, in care ar fi vizati procuorri, oameni politici si de afaceri din Satu Mare.

Valer Marian arata in denunt ca duminica, 22 iulie 2012, intre orele 9.00 si 10.00, a fost sunat pe telefonul mobil de Liviu Dragnea, care i-a transmis sa se prezinte, in calitate de presedinte al Organizatiei PSD Satu Mare, la o intalnire la Hotelul Dacia Continental din Oradea, impreuna cu vicepresedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Mircea Vasile Govor, si cu primarul municipiului, Costel Dorei Coica. El mentioneaza in actul pe care spune ca l-ar fi depus la DNA ca Dragnea a venit atunci la Oradea cu un elicopter si ca la intalnirea la Hotel Dacia au mai venit presedintii organizatiilor PSD Bihor, Ioan Mang, Arad, Dorel Caprar, si Timis, Titu Bojin.

Valer Marian a mai aratat, in documentul citat, ca, la un moment dat, Dragnea le-a cerut sa lase telefoanele in sala in care erau, apoi au iesit toti pe hol, langa o toaleta, unde Dragnea le-a spus ca "pentru a realiza in duminica viitoare cvorumul de participare la referendum de 50% plus unu, va trebui sa convingem, inclusiv prin promisiuni banesti, cat mai multi presedinti de sectii de votare, ca sa raporteze la orele stabilite de Biroul Electoral Central, respectiv din doua in doua ore, o prezenta cu 25 de alegatori in plus fata de cea reala".

In denunt, Valer Marian mai arata ca a doua zi a aflat de la presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Mihai Adrian Stef, vicepresedinte judetean al PNL, ca si liderii PNL din zona au avut o intalnire la Cluj-Napoca, la care a participat secretarul general Radu Stroe, care le-a cerut ca, pentru realizarea covrumului de participare la referendum, "sa aranjeze cu presedintii sectiilor de votare sa raporteze o prezenta cu 50 de alegatori mai mare decat cea reala la orele stabilite".

Potrivit acesuia, Mircea Vasile Govor, care era in relatii mai apropiate cu Liviu Dragnea, a fost de acord cu directiva acestuia si, impreuna cu presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Mihai Stef, si cumnatul acestuia, Ovidiu Silaghi, presedintele organizatiei judetene a PNL si ministrul Transporturilor in perioada respectiva, "au cautat sa transpuna in practica directiva USL".

Valer Marian a mai aratat in denuntul sau ca, "in perioada respectiva, secretarul general Liviu Dragnea a discutat cu numitii Ovidiu Silaghi, Adrian Mihai Stef si Mircea Vasile Govor sa fie transferata prin hotarare de guvern suma de 54 de milioane de euro alocata pentru reabilitarea aeroportului Baia Mare, aeroportului Satu Mare, urmand ca lucrarile aferente sa fie atribuite unei firme clientelare".

Valer Marian, fost membru PSD, a castigat la alegerile parlamentare din 2012 un mandat de senator la Baia Mare, fiind candidat USL.

In 6 septembrie 2012, Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare in dosarul privind referendumul de demitere a presedintelui, fiind acuzat ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, care sa garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri