Cum criza a afectat puternic piata locala a muncii, romanii sunt cu ochii dupa solutii care le pot aduce banii. Mii de persoane au incercat si varianta freelancingului (munca independenta) si par sa fi tras lotul castigator, ajungand sa castige pe ora cat altii intr-o zi.
Peste 30.000 de romani s-au inscris pe platforma de freelancing si munca online Elance.com si au ajuns sa deruleze diverse activitati pentru care sunt platiti.

"Dupa lansarea oficiala a Elance in Romania, in luna ianuarie a acestui an, numarul romanilor care s-au inscris pe platforma de freelancing si munca online pentru a-si gasi de lucru s-a triplat. Nu mai putin de 5.701 de romani s-au inscris pe Elance in al doilea trimestru din 2013, in crestere cu 316% fata de anul trecut. (...) Arhitectii, inginerii si specialistii IT au castigat cele mai mari tarife orare in al doilea trimestru al acestui an, iar media tarifelor orare pentru toate categoriile de oferte de munca a fost de 16,2 dolari (circa 55 lei n. red.)", se arata intr-un comunicat al companiei.
Cele mai multe proiecte au fost incredintate contractorilor care lucreaza in domeniile Design si Multimedia, precum si IT si Programare, iar cea mai mare crestere a fost inregistrata de categoriile Inginerie si Productie (495%) si Suport Administrativ (267%). Cele mai cautate competente printre freelancerii romani sunt programare PHP si MySQL, dar exista o cerere tot mai mare si pentru programatori iPhone, iOS, iPad si Android.

“Romania isi mentine pozitia de piata cheie pentru Elance, continuand sa ofere un numar tot mai mare de profesionisti care dispun de abilitati tehnice, intr-o perioada in care cererea pentru aceste competente este in crestere la nivel mondial”, declara Kjetil Olsen, vicepresedinte Elance pentru Europa.

Elance, una dintre cele mai mari platforme de freelancing si munca online la nivel mondial, detine o baza formata din 2,8 milioane de freelanceri. In prima jumatate a acestui an contractorii inscrisi pe Elance.com au castigat peste 130 de milioane de dolari.

Platforma este prezenta pe piata din Romania prin intermediul a sase mobilizatori ce fac parte dintr-un program global initiat de compania de origine americana. Programul se concentreaza pe oferirea de sesiuni gratuite de training, precum si consiliere pentru freelanceri si companii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri