Dupa ani de zile in care inceperea gradinitei dadea multa bataie de cap parintilor, insemnand multa alergatura si teama ca cel mic nu va prinde un loc la unitatea de langa bloc, anul acesta lucrurile par sa se fi calmat. Introducerea clasei pregatitoare a mai scazut presiunea de pe gradinite, iar la particular merg in mare parte cei care isi doresc si isi permit asta.
In Bucuresti exista 120 de gradinite de stat, cu personalitate juridica, cu o capacitate de aproximativ 33.000 de locuri.

"Introducerea clasei pregatitoare la scoala este benefica pentru ca a scazut din presiunea din fiecare an a sistemului prescolar. Astfel, 8.000-9.000 au trecut in acest sistem si au eliberat gradinitele. Mutarea clasei pregatitoare a creat o normalitate", a declarat pentru wall-street.ro profesorul Marian Banu, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).

Inspectorul general scolar al Capitalei Constantin Traistaru declara, la inceputul lunii aprilie, ca in anul scolar 2013-2014 vor fi, la clasa pregatitoare, aproape 13.000 de locuri, dintre care 1.000 pentru invatamantul privat.

Potrivit lui Marian Banu, gradinitele de stat din Romania dispun de una dintre cele mai bune programe din Europa si sunt in top in ceea ce priveste rata de cuprindere a copiilor.

"Nu as da gradinitele de stat de cele de la privat. La gradinitele de stat costurile nu depasesc 13-14 lei pe zi pentru masele unui copil, iar cei care vor optionale, ca engleza sau dans, nu platesc mai mult de 100-200 de lei pe luna. Multe state cu traditie nu dispun de programa din gradinitele noastre si nu au rata noastra de cuprindere", a adauga acesta.

Marian Banu recunoste ca sistemul prescolar se confrunta inca cu o problema importanta, aceea a neacoperirii unor zone din Bucuresti.

"Raspandirea invatamantului prescolar este neeficienta in unele zone, cum sunt cartierele Militari si Tineretului, unde gradinitele sunt pline. Pe de alta parte, in sectoarele 1 si 2, de exemplu, nu sunt probleme. Reteaua de unitati prescolare nu a fost construita unitar", a mai spus Banu.

Si Adrian Topor, vicepresedintele Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, a declarat ca o data cu introducerea clasei zero problema gradinitelor s-a mai diminuat.

"Problema gradinitelor s-a rezolvat intr-un fel prin introducerea clasei pregatitoare. Mai mult, in Constanta stiu gradinite private care s-au inscris din cauza numarului mic de copii. Cand nu mai erau locuri pentru copii la stat gradinitele private au ridicat taxele, acum a mai scazut numarul clientilor", a explicat Adrian Topor.

El a adaugat ca sunt insa parinti care nu isi permit nici taxele de la stat si isi tin copii acasa.

"Chiar daca se pleaca de la un fond minimal, care uneori nu depaseste nici 10 lei, sunt parinti care nu isi permit sa dea nici aceasta taxa", a precizat acesta.

Peste 2.500 de locuri erau disponibile la inceputul acestei luni in gradinitele de stat din Bucuresti, potrivit celor mai recente date publicate de ISMB.

Cine isi permite sa dea 19.000 euro pentru un an de gradinita

Doar in Capitala, in gradinitele private din Capitala sunt aproximativ 4.000-5.000 locuri, potrivit estimarilor Inspectoratului Scolar, iar preturile variaza de la cateva sute de lei pana la aproximativ 19.000 de euro pe an.

Daca la stat inscrierile s-au incheiat, la privat inca se pot face inscrie copii.

Astfel, cele mai mari preturi sunt practicate de American International School of Bucharest, unde un parinte trebuie sa plateasca peste aproximativ 14.000 de euro pe an pentru un copil pana in patru ani si pana la 18.300 pentru un copil de cinci ani. Tarifele nu includ transport sau masa (inca 800 euro).

Pe langa aceste sume, unitatea mai percepe o taxa de 200 de euro pentru aplicare si alta de 800 de euro pentru inscriere.

Aici, gradinita a inceput deja in 21 august, insa inscrieri se mai pot face pentru anumite grupe, in timp ce pentru altele exista liste lungi de asteptare.

In gradinite unde studiaza copii din peste 50 de nationalitati se preda exclusiv in limba engleza.

O alta gradinita pe care nu si-o permite oricine este cea de la British School of Bucharest, unde un an scolar costa 17.350 euro. Pretul exprimat nu include transport sau masa. Programul unitatii este de circa sapte ore si sunt 14-16 copii in clasa.

Inca se pot face inscrieri in cadrul unitatii, gradinita incepand pe data de 1 septembrie. Inscrierea costa 800 de euro.

Un an de gradinita la International School of Bucharest se ridica la 7.500 euro pe an pentru program normal si 4.500 de euro pentru cei care opteaza pentru jumatate de zi. La aceasta se mai adaugat suma de 500 de euro pentru inscriere. Tarifele nu includ masa, transport sau optionale.

"Consider ca gradinitele percep aceste taxe pentru ca stiu ca exista piata, ca sunt parinti care isi permit sa plateasca atatea mii de euro pe an, nicio institutie nu ar pune acest pret daca ar sti ca nu ii poate obtine de la nimeni. Din pacate, sunt si privati unde primeaza doar interesul financiar", a incheiat Adrian Topor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri