Ministerul Educatiei a constatat in 25 de judete, respectiv in 59,52 la suta din totalul unitatilor de invatamant, diferente intre 2 si 2,5 puncte intre mediile mari din gimnaziu, si cele mici obtinute de elevi la Evaluarea Nationala, in alte sase judete diferentele fiind mult mai mari.

Ministerul Educatiei a decis ca, din anul scolar 2013-2014, in media finala pentru admiterea in invatamantul liceal, ponderea mediei celor patru ani de gimnaziu sa fie redusa la 25 la suta, de la 50 la suta cat a fost pana in prezent, scrie Mediafax.

Media obtinuta la Evaluarea Nationala din clasa a VIII-a va avea astfel o pondere mai mare in calculul mediei finale, respectiv 75 la suta, fata de 50 la suta cat era pana acum.

Decizia vine in urma analizei datelor inregistrate la finalul clasei a VIII-a, arata Ministerul Educatiei.

In urma analizei Ministerului Educatiei au rezultat diferente notabile intre mediile, mai mari, obtinute de elevi in scoala, pe parcursul gimnaziului, si mediile, mai mici, obtinute de acestia la Evaluarea Nationala.

In cele mai multe situatii, respectiv in 59,52 la suta din unitatile de invatamant, au rezultat diferente de 2 pana la 2,5 puncte intre rezultatele de la evaluarea elevilor in timpul gimnaziului si media de la Evaluarea Nationala.

Ministerul Educatiei a precizat ca aceasta "ruptura" intre cele doua tipuri de evaluare a fost identificata in 25 de judete, respectiv Iasi, Sibiu, Brasov, Arges, Giurgiu, Bacau, Constanta, Dambovita, Maramures, Alba, Vaslui, Bistrita-Nasaud, Mehedinti, Salaj, Tulcea, Bihor, Arad, Teleorman, Satu-Mare, Covasna, Dolj, Harghita, Calarasi, Botosani si Ialomita.

In alte sase judete, respectiv Valcea, Mures, Timis, Hunedoara, Caras-Severin si Olt, diferentele sunt si mai mari, depasind 2,5 puncte, a mai aratat Ministerul Educatiei.

O situatie considerata acceptabila, respectiv un raport de 1,5 pana la 2 puncte intre mediile pe ciclul gimnazial si cele la Evaluarea Nationala, se inregistreaza in judetele Gorj, Suceava, Vrancea, Ilfov, Prahova, Cluj, Buzau, Galati si Neamt, reprezentand 21,42 la suta din unitatile de invatamant la nivel national.

"Numai Bucurestiul si judetul Braila inregistreaza un raport normal intre evaluarea la clasa si Evaluarea Nationala, dar reprezinta doar 4,76 la suta din totalul judetelor", se mai arata in comunicatul citat.

Potrivit Ministerului Educatiei, o situatie ingrijoratoare o reprezinta si faptul ca 35.000 de elevi, din totalul celor care au participat la Evaluarea Nationala, nu au reusit sa obtina minim 5.

"O parte a elevilor se incadreaza in sfera analfabetismului functional. De asemenea, abandonul scolar este un fenomen intalnit mai ales la trecerea de la invatamantul gimnazial la cel liceal si este direct proportional cu esecul scolar inregistrat in urma Evaluarii Nationale", a precizat Ministerul Educatiei.

Toate unitatile de invatamant unde diferentele de notare sunt mari sau unde numarul de elevi cu medii de promovare a fost scazut vor fi monitorizate constant. Astfel, inspectoratele scolare vor realiza analize punctuale, iar conducerile scolilor vizate vor fi evaluate in functie de masurile pe care le vor adopta pentru imbunatatirea procesului de predare-invatare, a mai aratat Ministerul Educatiei.

Masurile adoptate de ministrul Educatiei au fost discutate si agreate de partenerii sociali, sindicatele reprezentative si asociatiile de parinti, a precizat MEN.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat ca printre noutatile anului scolar care incepe la 16 septembrie sunt cresterea ponderii mediei la Evaluarea Nationala de la 50 la 75 la suta, introducerea simularii bacalaureatului la clasa a XI-a, evaluarea periodica la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a.

Pricopie a spus ca vor fi introduse, din noul an scolar, controale care vor urmari prezenta la scoala, ce se intampla in clasa si modul in care decurge evaluarea.

Primele controlate, chiar din septembrie-octombrie, vor fi scolile unde au fost variatii foarte mari intre evaluarile la clasa si Evaluarile Nationale, a precizat Pricopie.

Despre Bacalaureat, ministrul a spus ca pregatirea pentru examen va incepe din 16 septembrie si se va verifica daca exista in fiecare liceu program de ore suplimentare, meditatii la scoala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri