Ofiterii Serviciului de Investigarea Fraudelor (SIF) al Politiei Sectorului 1 au inceput urmarirea penala pe numele secretarului general al Academiei Romane, Ioan Paun Otiman, pe motiv ca acesta ar fi prejudiciat statul cu 330.000 de euro, potrivit unor surse din apropiate anchetei.

Politistii au inceput urmarirea penala a lui Otiman dupa ce anul acesta, in februarie, au demarat o ancheta, dupa o sesizare a Curtii de Conturi in care se arata ca etajul casei familiei Coanda a fost cesionat unei persoane fizice, desi statul avea drept de preemptiune, potrivit unor surse din Politie.

Sursele citate au precizat, pentru Mediafax, ca urmarirea penala pe numele secretarului general al Academiei Romane a inceput abia in septembrie pe motiv ca a fost nevoie de timp pentru strangerea probelor.

Astfel, potrivit anchetatorilor, s-au facut adrese la ministrul Culturii si administratia locala, la care s-a asteptat raspunsul, au fost audiate persoane si s-a facut o expertiza prin care etajul respectiv, cesionat de Otiman, a fost evaluat. In urma expertizei, politistii au stabilit ca prejudiciul pe care Otiman l-ar fi produs statului se ridica la 330.000 de euro.

Curtea de Conturi a sesizat Serviciul pentru Investigarea Fraudelor din cadrul Politiei Sectorului 1 cu privire la faptul ca, in 2009, Academia Romana ar fi fost cesionat casa din Bulevardul Lascar Catargiu nr. 29, desi statul ar fi avut drept de preemptiune.

Parterul casei familiei Coanda din Bulevardul Lascar Catargiu nr. 29 se afla in proprietatea privata a statului si in administrarea RA-APPS, in timp ce drepturile litigioase pentru etajul imobilului au fost cesionate de Academia Romana catre o persoana privata, Marina-Vivien Slivinschi.

In 1 iunie 2012, Ministerul Culturii, prin Directia pentru Cultura si Patrimoniul National al Municipiului Bucuresti a cerut, la Judecatoria Sectorului 1, anularea contractului de vanzare-cumparare pentru etajul casei familiei Coanda, parati in aceasta cauza fiind Academia Romana si Marina-Vivien Slivinschi.

Instanta Judecatoriei Sectorului 1 a admis, in 6 februarie 2013, o exceptie ridicata in cauza privind necompetenta materiala si a dispus declinarea cauzei la Tribunalul Bucuresti. Decizia este irevocabila, astfel ca procesul va continua la Tribunalul Bucuresti.

Fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu declara, in iunie 2012, ca Ministerul Culturii a elaborat un proiect de hotarare de guvern prin care parterul casei familiei Coanda va fi trecut din proprietatea privata a statului si din administrarea RA-APPS in proprietatea publica a statului si administrarea Ministerului Culturii, cu destinatia de Casa Memoriala si Muzeu "Henri Coanda" in Capitala.

Acest demers viza infiintarea la parterul casei familiei Coanda a Casei Memoriale si a Muzeului National "Henri Coanda", in care Ministerul Culturii intentiona sa aduca si patrimoniul Coanda donat Academiei Romane si depozitat la Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida", precum si pe cel donat statului roman si aflat la Muzeul Aviatiei, institutie aflata in subordinea Ministerului Apararii Nationale.

Presedintele Asociatiei "Henri Coanda", Sorin Dinea, declara atunci ca problema in cazul casei Coanda apare din faptul ca imobilul a fost impartit inca de la inceput intre cele doua mostenitoare ale familiei Coanda.

"Cele doua surori au donat o parte statului roman, prin Academia Romana, iar cealalta direct statului roman, astfel incat acum avem doua situatii juridice (...) Una dintre surorile lui Coanda a donat aceasta casa pentru a se face un muzeu, pentru a arata aspecte din viata tatalui, generalul Constantin Coanda, prim-ministru al Romaniei in 1918, si a fratelui sau Henri Coanda", spunea Sorin Dinea.

El preciza ca situatia juridica cea mai complicata este cea in cazul etajului casei Coanda, ale carui drepturi litigoase au fost cesionate de Academia Romana catre o persoana fizica. Astfel, Marina-Vivien Slivinschi a cumparat de la Academia Romana drepturile litigioase pentru etajul casei Coanda pentru o suma de 350.000 de euro, potrivit unor documente puse la dispozitia presei de catre Asocitia Henri Coanda.

"O casa, proprietate de stat aflata in administrarea Academiei Romane aproape opt ani de zile a ajuns pe mana unei persoane fizice printr-o inginerie pe care o aratam publicului si asupra careia se actioneaza acum pentru a se aduce lucrurile la locul lor (...) In ceea ce priveste etajul, acest act de vanzare catre o persoana fizica trebuie anulat, pe motiv ca nu s-a exercitat dreptul de preemtiune al statului cand s-a vandut aceasta proprietate, ea fiind de patrimoniu", mai spunea atunci Sorin Dinea.

El adauga ca in Lista monumentelor istorice, casa Coanda este clasata ca monument de categorie B (monument de importanta locala, n.r.).

Secretarul general al Academiei Romane, Ion Paun Otiman, declara tot atunci ca Academia Romana a cesionat drepturile litigioase pentru ca institutia a fost devalizata de casa Coanda prin trei acte succesive.

"O data in 1979, de catre statul comunist si transformata in sediu de ambasada, a doua oara in 2001, cand noi am revendicat catre RA-APPS (...) si ne-au respins si a treia oara prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie din decembrie 2005, prin decizie definitiva si irevocabila. Noi nu am mai avut nicio cale extraordinara de atac pentru a recupera casa Coanda", spunea Otiman.

El sublinia ca Academia Romana si-a onorat intocmai solicitarea donatorului, in sensul de a constitui Muzeul Coanda.

"Intre '70 si '77 a functionat Muzeul Coanda in casa Coanda. Statul roman comunist a fost acela care a distrus Muzeul Coanda si a luat casa Coanda. Statul roman postcomunist sau neocomunist a luat a doua oara dreptul de recuperare. Atunci noi am vandut niste drepturi litigoase si nu imobilul, in dorinta de a recupera totusi o valoare pe care statul roman comunist si neocomunist ne-au luat-o", explica Otiman.

Pe de alta parte, potrivit lui Sorin Dinea, Asociatia Henri Coanda se implica in infiintarea Casei Memoriale si a Muzeului "Henri Coanda" pentru ca Romania poate face din Henri Coanda un "brand de tara".

"Noi am pus problema infiintarii Muzeului Coanda din 1994, cand am inceput sa strangem semnaturi pentru asa ceva. Ulterior, dandu-ne seama ce s-a intamplat de fapt, am decis sa facem instiintari catre institutiile statului pentru a lua ele masuri, pentru ca noi nu putem. Am facut demersuri in vederea infiintarii acestui muzeu sub umbrela unei institutii a statului", spunea Sorin Dinea.

El preciza ca operatiunea aceasta este o operatiune de revenire a lucrurilor la normal. "Noi nu am cerut sa infiintam un muzeu Coanda pe Luna, ci in casa lui, care a fost donata pentru acest lucru, sa se stranga acest patrimoniu care exista in tara necercetat, nestudiat si neclasat, nearhivat", mai spunea Dinea, precizand ca este de profesie inginer de aviatie si a studiat viata si activitatea lui Henri Coanda de peste 15 ani.

Henri Coanda (7 iunie 1886 - 25 noiembrie 1972) a fost un inginer roman, pionier al aviatiei, fizician, inventator al motorului cu reactie si descoperitor al efectului care ii poarta numele. Din 1970, el fost membru titular al Academiei Romane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri