Actiunile de protest ale medicilor vor incepe din 18 septembrie cu pichete in fata Ministereului Sanatatii si Ministerului de Finante, astfel de actiuni urmand sa fie organizate zilnic pana in 27 septembrie iar in noiembrie ar putea fi declansata greva generala.

Reprezentantii Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate au anuntat, vineri, masurile de protest care vor avea loc in perioada urmatoare.

Astfel, protestele vor incepe in septembrie cu manifestari in strada, iar in noiembrie ar putea fi declansata greva generala, cu asigurarea unei treimi din activitate, daca pana atunci guvernantii nu raspund solicitarilor medicilor.

Potrivit calendarului anuntat, intre 18 si 27 septembrie va fi organizat cate un pichet in fiecare zi in fata Ministerului Sanatatii si Ministerului Finantelor, iar in octombrie va avea loc un miting in fata Guvernului.

Reprezentantii medicilor au mai spus ca s-ar putea sa existe si demisii in bloc, dar si anularea contractelor medicilor de familie cu casa de asigurari de sanatate.

Principala nemultumire a personalului sanitar este legata de nivelul salariilor.

Lista revendicarilor, aprobata vineri de Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate, contine sase solicitari majore, respectiv alocarea a minumum 6% din PIB pentru sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege specifica sistemului de sanatate in care proiectul privind performanta sa reprezinte un capitol, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.

In cazul in care liderii coalitiei nu vor fi invitati pentru negocierea solicitarilor, atunci acestia isi rezerva dreptul declansarii miscarilor revendicative, a anuntat prof. Vasile Astarastoae, presedintele Coalitiei.

Potrivit lui Astarastoae, daca solicitarile generale ce vor fi prezentate Executivului pot fi negociate, astfel incat alocarea a 6% din PIB sau dublarea salariilor sa se faca esalonat, solicitarile privind dublarea salariilor rezidentilor nu se negociaza. "Pentru aceasta, se cere rezolvare imediata", a subliniat, vineri, acesta.

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a trimis anterior membrilor organizatiei scrisori prin care ii anunta ca vor fi organizate proteste in strada.

Scrisoarea trimisa medicilor a fost semnata de presedintele CMR, Vasile Astarastoae, care le transmite colegilor ca sunt momente in viata fiecaruia cand trebuie sa ia decizii ce le vor influenta destinul.

"Sunt insa momente intr-o profesie cand suntem obligati sa luam decizii care vor influenta destinul profesiei. Deciziile colective vor afecta insa si destinul nostru individual. Un asemenea moment traim astazi. Colegiul Medicilor din Romania considera ca trebuie sa actionam pentru a apara independenta si respectul profesiei si profesionistilor. Aceasta este ratiunea pentru care simt nevoia sa va scriu aceste randuri. De ce acum trebuie sa actionam, sa participam? Raspunsul este foarte simplu. Numai cine vrea sa fie surd si orb nu recunoaste ca incet, incet societatea noastra este dominata de emotii negative cum ar fi invidia, ura, arivismul, impocrizia si mai ales frica, (...) ca in acest climat medicii sunt tinta campaniilor de denigrare si ca se practica dezinformarea cetatenilor", se arata in scrisoarea trimisa medicilor si obtinuta de Mediafax.

Presedintele CMR le mai transmite colegilor ca "numai cine vrea sa fie surd si orb" nu observa ca, in Romania, profesionistilor din sanatate li se ofera venituri mici, munca epuizanta, lipsa de respect si, in final, recomandarea de a-si lasa familia si a pleca in pribegie in strainatate.

"In aceasta toamna, incepem o batalie lunga si grea. Stim ca in aceasta batalie impotriva noastra se va utiliza dezinformarea, demagogia si populismul. Se va spune ca intr-o perioada de criza solicitarile noastre sunt exagerate, omitandu-se faptul ca tot in aceeasi perioada de criza guvernantii gasesc fonduri pentru institutiile de forta cu ajutorul carora doresc sa isi impuna punctul de vedere. Stim ca locul profesionistilor din sanatate este langa pacienti, si nu in strada. Dar atunci cand forta argumentelor nu exista pentru urechile decidentilor, este necesar sa le afirmi in strada. (...) Iata de ce trebuie sa fim toti, impreuna, in Piata Publica!", se mai arata in scrisoare.

Contactat de Mediafax, presedintele CMR a spus ca nu este pentru prima data cand recurge la un demers de acest fel, pentru ca mesajul lui sa nu fie distorsionat. Vasile Astarastoae a precizat ca scrisoarea a fost trimisa celor 40.000 de membri ai Colegiului Medicilor din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri