Peste 200 de persoane au participat, in Piata Romana din Bucuresti, la protestul "anti-maidanezi", cerand rezolvarea problemei cainilor fara stapan, dar si demisia primarului general Sorin Oprescu.

Participantii - de la copii de cativa ani, veniti cu parintii, la pensionari - s-au adunat incepand cu ora 19.00, pe trotuarul din zona Coloanelor, unde a fost asezata o fotografie a lui Ionut Anghel - copilul de patru ani sfasiat de caini -, langa care au fost puse lumanari, candele si flori.
Printre ei s-au numarat si parintii lui Ionut, mama acestuia declarand ca au venit din respect pentru cei care au organizat aceasta actiune si care s-au gandit, astfel, si la copilul lor, scrie Mediafax.

La protest au fost aduse cartoane cu mesaje printre care "16.192 muscati numai in 2012", "Vrem o tara ca afara!", "Va rugam sa ne scuzati, nu mai vrem sa fim mancati", "Asociatia de Protectie a Oamenilor", "Pro civilizatie", "Fara maidanezi" si "Stop terorii cu patru labe, colti si coada!".

Unul dintre protestatari a tinut in maini o fotografie a primarului general Sorin Oprescu avand banderola de doliu la unul dintre colturi, iar unii copii au purtat cartoane cu textul "Stop/Nu vreau sa urmez eu!".

Protestatarii au scandat, mai intai, "Ionut, Ionut!", iar apoi au cerut demisia edilului-sef al Capitalei, strigand "Jos Oprescu! si "Demisia!".
La protest s-a strigat si "V-ati spalat pe maini, ne-ati lasat la caini", "Luati-i de pe strazi!" si "Fara referendum", multi dintre cei prezenti nefiind de acord cu scrutinul initiat de Sorin Oprescu, pe care il considera o cheltuiala inutila in conditiile in care exista o lege ce permite autoritatilor locale sa eutanasieze patrupedele fara stapan.

Protestul s-a incheiat in jurul orei 21.30, fara incidente.

In anuntul de mobilizare pentru acest protest, postat de Facebook, asociatia Pro Civilizatie Secolul 21 a scris ca oamenii cer "autoritatilor care ne sfideaza de peste 23 de ani sa adune toti cainii maidanezi de pe strazile Bucurestiului, aplicand Legea 227/2002".

Primaria Capitalei a aratat anterior ca la Comisia pentru Aprobarea Adunarilor Publice din cadrul municipalitatii au fost depuse doua cereri privind "adunari publice care au ca obiect cainii comunitari".

Una dintre cereri, depusa de Nadine Apostolescu in 4 septembrie, a fost aprobata in cadrul comisiei pentru duminica 8 septembrie, intre orele 11.00 si 14.00, vizavi de Palatul Parlamentului, in alveola de la Parcul Izvor.

Cealalta cerere de protest, depusa de Victor Laurentiu Stancu, a fost aprobata pentru luni 9 septembrie, intre orele 18.00 si 19.45, tot vizavi de Palatul Parlamentului, in alveola de la Parcul Izvor.

Municipalitatea a precizat ca, in cazul celei de-a doua cereri, solicitantul a vrut initial aprobare pentru vineri 6 septembrie, in Piata Universitatii, iar apoi la Piata Romana.

"Reprezentantii comisiei au explicat ca in niciuna din aceste doua locatii nu pot fi aprobate solicitari de protest, intrucat la Piata Universitatii exista deja proteste spontane (Rosia Montana), iar in Piata Romana nu exista un spatiu adecvat pentru astfel de manifestari. Pe cale de consecinta, domnul Stancu Victor Laurentiu si-a modificat cererea alegand ca loc de desfasurare alveola de la Parcul Izvor, vis-a-vis de Palatul Parlamentului, in data de 09.09.2013", se arata in comunicatul de presa al municipalitatii.

Reprezentantii Primariei au mentionat ca toate adunarile publice sunt stabilite in cadrul Comisiei pentru Aprobarea Adunarilor Publice, din care fac parte reprezentanti ai Politiei Capitalei, ai Brigazii Rutiere, ai Jandarmeriei Bucuresti, ai Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei, ai Politiei Comunitare a Municipiului Bucuresti, ai Administratie Strazilor, ai Administratie Lacuri Parcuri si Agrement, ai Serviciului de Protectie si Paza.

"Numai dupa ce acestia propun, cererea ajunge pentru aprobare la primarul general. In consecinta, propunerea pentru Piata Romana nu i-a fost prezentata primarului general", a mai precizat municipalitatea.

Anterior, comunitatea online a parintilor Desprecopii.com si Asociatia Pro Civilizatie au anuntat ca mitingul programat pentru vineri, in Piata Romana, nu a primit aprobare din partea Primariei Capitalei pentru locatia si ora la care era facuta cererera, astfel ca manifestul public a fost amanat pentru cel organizat de Nadine in Parcul Izvor, duminica, intre orele 11.00 si 14.00.

"A fost depusa o noua cerere de miting si pentru saptamana viitoare", preciza comunitatea parintilor.

Comunitatea online a parintilor a anuntat, joi, o actiune de protest in memoria lui Ionut Anghel si a tuturor persoanelor muscate sau atacate de caini maidanezi, cerand autoritatilor sa ia masuri imediate si eficiente pentru asigurarea dreptului la viata si siguranta.

"Cerem autoritatilor o solutie demna de o tara europeana a anului 2013. Cerem factorilor de decizie (Guvern, Parlament, primarii) sa ia masuri imediate si eficiente pentru asigurarea dreptului la viata, liniste si siguranta! Nu vrem si alte victime mutilate si ucise de caini fara stapani. Si noi iubim cainii, dar mai presus de caini, ne iubim copiii", se arata intr-un comunicat de presa.

Comunitatea de parinti anunta ca in cadrul actiunii de protest vor aprinde candele pentru Ionut si vor pastra un moment de reculegere in memoria lui.

Parintii cer ferm autoritatilor sa gaseasca o solutie imediata care sa se concretizeze in ridicarea definitiva a cainilor de pe strazi si din parcuri.

"Vrem o lege clara, aplicabila si care sa aiba efecte in viata tuturor", se mai arata in comunicat.

Ionut Anghel, in varsta de patru ani, a murit in 2 septembrie, dupa ce a fost atacat de caini maidanezi, in apropierea Parcului Tei, iar fratele acestuia, de sase ani, a fost muscat de un picior, dar a reusit sa fuga si sa-si anunte bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externa, pe corpul copilului fiind gasite sute de plagi, a declarat medicul care a facut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul National de Medicina Legala (INML). Medicul a precizat ca doar pe talpile copilului de patru ani nu au fost gasite plagi, restul corpului fiind cu sute de muscaturi de caini.

Procurorii Parchetului instantei supreme fac cercetari in acest caz, fiind facute si verificari privind respectarea legislatiei legate de gestionarea cainilor fara stapan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri