Eurodeputatul Laszlo Tokes sustine ca eventuala retragere a Ordinului Steaua Romaniei ar fi "un act discriminativ, antimaghiar" si ar echivala cu "desconsiderarea repetata a trecutului revolutionar al Timisoarei".

Intr-un comunicat transmis presei cu ocazia implinirii a 25 de ani de cand in Arad preotii Eparhiei reformate de la Oradea au adoptat textul unui protest fata de planul de sistematizare a satelor adoptat de Nicolae Ceausescu, Laszlo Tokes arata ca, in ultima perioada, impotriva sa se desfasoara "o campanie de denigrare si ura".

Astfel, Tokes aminteste cuvintele premierului Victor Ponta, potrivit carora el ar fi "reprezentantul intereselor antiromanesti, finantat de cei care doresc ca Romania sa fie instabila, atacata din toate partile", dar si de afirmatia presedintelui Traian Basescu care a pus "sub semnul intrebarii" dreptul sau la cetatenia romana, precum si de presa din Romania, care "abunda de acuzatii din ce in ce mai variate" la adresa sa, imputandu-i-se "fie comportament anticonstitutional si antiromanesc, fie nationalism extrem si iredentism, fie lezarea pacii interetnice si a valorilor europene", scrie Mediafax.

"Prin ce am meritat sa devin tinta mass-mediei nationaliste postcomuniste si tapul ispasitor pe care il ataca aproape toti actorii scenei politice romanesti?", se intreaba Laszlo Tokes, care adauga ca "explicatia evidenta" o contituie propunerea lui de la Tabara de Vara de la Baile Tusnad, cand a lansat ideea "ca Ungaria sa-si asume rolul de stat-garant in privinta comunitatii nationale maghiare din Romania - sau Transilvania - cu scopul de a asigura drepturile acesteia".

"Amintirea acestui model european consacrat, ce garanteaza autonomia comunitatii de austrieci care traieste in provincia italiana numita Tirolul de Sud, i-a iritat in mod neasteptat si intr-o masura inexplicabil de mare pe liderii politici romani. Reactia lor a fost sa ceara (parca) lichidarea mea pe motivul ca periclitez unitatea statului national roman si integritatea teritoriala a tarii si sa continue - prin jucarea binecunoscutei carti maghiare si declansarea unui sir de declaratii care se supralicitau succesiv - campania de instigare impotriva mea, dar de fapt de instigare indirecta, orientata in mod vadit impotriva intregii minoritati maghiare", se arata in documentul citat.

Eurodeputatul sustine ca "aceasta serie concertata de atacuri ajunge la paroxism" prin incercarea de a i se retrage Ordinul Steaua Romaniei, conferit pentru meritele pe care "le-a demonstrat in timpul revolutiei de la Timisoara din anul 1989".

Tokes catalogheaza acest fapt drept "o tentativa de a oferi un exemplu negativ, motivata partial de interese politice si partial de dorinta de a descuraja si a invata minte comunitatea maghiara care a inceput sa ceara cu convingere crescanda dreptul la autodeterminare interna".
Eurodeputatul afirma, totodata, ca decoratia primita in 2009 "i-a facut dreptate intr-o anumita masura si orasului-martir Timisoara", iar eventuala retragere a acesteia ar insemna "desconsiderarea" rolului jucat de timisoreni in Revolutia din decembrie 1989.

"In cazul in care mi se va retrage aceasta distinctie, gestul ar echivala cu desconsiderarea repetata a trecutului revolutionar al Timisoarei. Mai mult, ar constitui o noua dovada a restaurarii relatiilor si organizarii de tip comunist ce are loc in prezent", mai arata Laszlo Tokes.

Tokes mai spune ca eventuala retragere a Ordinului Steaua Romaniei, initiativa care nu a fost formulata si in cazul fostului premier Adrian Nastase, condamnat pentru coruptie, ar fi si "un act antimaghiar".

"Eventuala retragere a Ordinului Steaua Romaniei ar fi in mod evident un act discriminativ, antimaghiar. (Un fapt relevant in acest sens este ca decoratia nu i-a fost retrasa fostului premier Adrian Nastase, condamnat pentru coruptie.) Acuzele ce mi-au fost aduse prin rastalmacirea cuvintelor mele si calomniile inventate sunt toate de natura etnica", afirma Tokes.

In final, Laszlo Tokes afirma ca "tendintele de restaurare postcomunista" se manifesta tot mai mult, motiv pentru care societatea romaneasca are nevoie de "o noua tranzitie", spre credinta.

In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

In replica, presedintele Traian Basescu declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), de la sfarsitul lunii august, ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".

Citeste si:

    Ulterior, premierul Ponta i-a cerut presedintelui declansarea procedurilor pentru retragerea Ordinului "Steaua Romaniei" acordat lui Tokes, insa seful statului i-a raspuns ca a da curs cererii sefului Guvernului ar insemna incalcarea legii si mentiona ca doar membrii Ordinului pot, potrivit legii, sa ceara retragerea decoratiei acordate unui membru.

    In 29 august, europarlamentarul PSD Corina Cretu, membra a Ordinului National "Steaua Romaniei", a solicitat public retragerea Ordinului "Steaua Romaniei" acordat lui Laszlo Tokes in decembrie 2009, ea invocand "fapte dezonorante si contrare Articolului 1 din Constitutia Romaniei".

    In 4 septembrie, presedintele Traian Basescu declarat ca sunt sapte cavaleri ai Ordinului National "Steaua Romaniei" care au solicitat retragerea distinctiei acordate lui Laszlo Tokes, el mentionand ca decizia apartine Consiliului de Onoare al Ordinului, care se va constitui pe 19 septembrie.

    Citeste si:

      Presedintele Traian Basescu l-a decorat, in decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revolutie.

      Sursa foto: Wikipedia.org

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri