Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" de la Rosia Montana, Cristian Albu, afirma ca in subteran s-au blocat, miercuri, 15 mineri care lucrau in schimbul I in galerie, acestora fiindu-le teama ca isi vor pierde locurile de munca, intrucat le expira contractele.

Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" de la Rosia Montana, Cristian Albu, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax ca in subteran sunt blocati 15 ortaci care lucrau in schimbul I, acestia refuzand sa iasa la pauza de masa si transmitand ca au recurs la acest gest in semn de protest.

Cristian Albu a mai spus ca oamenii sunt disperati deoarece le expira contractele de munca la 1 octombrie si, in lipsa unei decizii privind inceperea proiectului minier, se asteapta sa isi piarda slujbele.

"Oamenii nu stiu ce sa faca si sunt disperati pentru ca le-a ajuns cutitul la os. Trebuie sa traiasca, au rate la banci, copiii le incep scoala si sunt speriati ca isi vor pierde locurile de munca. Sunt dezamagiti si de reactia politicienilor care par sa cedeze la presiunea strazii, in loc sa se informeze corect despre acest proiect minier", a afirmat Albu.

El a adaugat ca aproximativ 350 de angajati ai companiei miniere au contracte de munca pe perioada determinata, care expira la 1 octombrie.

Albu a spus ca doreste sa intre in galeria Catalina-Monulesti pentru a discuta cu minerii si pentru a-i convinge sa iasa din subteran.

Potrivit sursei citate, ceilalti protestatari se indreapta spre gura minei pentru a-i sustine pe cei din subteran.

Galeria Catalina-Monulesti a fost reabilitata de compania miniera, mina fiind surpata dupa ce exploatarea de stat a fost inchisa. Mina pastreaza si urme ale vechilor galerii romane, fiind inclusa in programul de cercetare arheologica derulat la Rosia Montana pentru descarcarea de sarcina arheologica a zonei, astfel ca proiectul minier sa poata fi derulat.

De asemenea, aproximativ 300 de persoane, localnici, dar si angajati ai companiei miniere, protesteaza in centrul comunei Rosia Montana, solicitand guvernantilor si parlamentarilor sa ia o decizie privind inceperea proiectului.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcovet, declara ca in cadrul protestului de la suprafata nu au avut loc incidente, precizand ca actiunea nu este autorizata.

Prefectul judetului Alba, Gheorghe Feneser, declara ca a fost informat ca o parte dintre protestatarii de la Rosia Montana s-au blocat in subteran si ca alte persoane ar dori sa recurga la aceasta forma de protest.

Feneser spunea ca va merge de urgenta la Rosia Montana pentru a discuta cu protestatarii, sustinand ca disperarea oamenilor "a ajuns la cote maxime".

Prefectul afirma ca a cerut autoritatilor competente sa ia toate masurile pentru siguranta protestatarilor care s-au blocat in subteran.

Marti, aproximativ 500 de persoane, angajati ai companiei Rosia Montana Gold Corporation si localnici din Rosia Montana, au participat la un protest in centrul comunei, cerand inceperea proiectului minier, actiunea nefiind autorizata.

Tot marti, Comisia juridica din Senat a adoptat, in unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.

Proiectul de lege a primit aviz negativ si din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca in situatia respingerii proiectului privind Rosia Montana consecinta negativa este "stergerea judetului Alba de pe harta economica", mentionand ca doreste ca toti parlamentarii PSD sa voteze in cunostinta de cauza si nu pe "criterii politice".

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

Duminica seara, peste 7.000 de persoane care se opun proiectului minier de la Rosia Montana au blocat centrul Capitalei, la Universitate, dupa un mars. Proteste similare au avut loc duminica in mai multe orase din tara, intre care Cluj-Napoca, Brasov, Alba Iulia, Bistrita, Sfantu Gheorghe, Suceava si Iasi.

Compania Gabriel Resources a transmis luni, intr-un comunicat, ca va analiza toate optiunile posibile in cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Rosia Montana, inclusiv transmiterea unei notificari formale referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta.

Protestele au fost declansate dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, exploatarea miniera de la Rosia Montana propusa de compania rosia Montana Gold Corporation "este de utilitate publica si de interes public national deosebit".

Exploatarea miniera ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri