Sindicalistii din transporturi si servicii publice protesteaza, miercuri, in Piata Constitutiei, dupa ce marti dimineata angajatii de la metrou au fost in greva de avertisment timp de doua ore.

Mitingul de protest este organizat, miercuri, de la ora 13.00, in Piata Constitutiei, de Federatia Sindicatelor din Transporturi, Transloc si Servicii Publice "ATU - Romania".

Potrivit presedintelui federatiei sindicale, Ion Radoi, sindicalistii cer modificarea legislatiei sociale in vigoare si reclama imposibilitatea negocierii contractelor colective de munca, fondul de salarii fiind blocat la nivelul anului 2008.

Mitingul de protest are loc la o zi dupa ce sindicalistii de la metrou au fost, marti dimineata, intre orele 04.00 si 06.00, in greva de avertisment, scrie Mediafax.

Sindicalistii ameninta ca daca revendicarile lor nu vor fi rezolvate, in 30 septembrie vor opri lucru pe termen nelimitat, atat la metrou, cat si la RATB.

Ion Radoi a spus ca greva de avertisment a fost organizata din cauza esecului inregistrat in urma negocierilor din 12 septembrie cu administratia Metrorex.

"In cazul nesolutionarii prezentului conflict colectiv de munca, in data de 30 septembrie va fi declansata greva propriu-zisa, pe termen nelimitat", a precizat Ion Radoi, care este si presedintele Unitatii Sindicatului Liber Metrou.

Conducerea Metrorex a solicitat, luni, salariatilor sa renunte la greva, precizand ca administratia a dat dovada in permanenta de disponibilitate si deschidere in ceea ce priveste negocierea Contractului Colectiv de Munca.

"Mijloacele de presiune nu trebuiesc exercitate prin afectarea acelor categorii de populatie carora le este adresat acest mijloc de transport. Consecintele celor prezentate mai sus pot fi producerea de incidente cauzate de aglomeratia din statiile de transport public de suprafata si traficul general supraaglomerat din oras, incidente ce pericliteza sanatatea si viata oamenilor", a aratat Metorex, intr-un comunicat de presa.

Administratia Metrorex a precizat ca, in conformitate cu prevederile Legii 62/2011 a Dialogului social, cu modificarile si completarile ulterioare, "nu pot constitui obiect al conflictelor colective de munca revendicarile angajatilor pentru a caror rezolvare este necesara adoptarea unei legi sau a altui act normativ".

"Este prejudiciata imaginea companiei, in contextul in careMetrorex face eforturi remarcabile de modernizare si dezvoltare, de adaptare continua la solicitarile pietei. Concluzionand, administratia apreciaza ca dreptul la greva trebuie exercitat numai in conditiile si limitele prevazute de lege si cu respectarea stricta a garantiilor stabilite de legiuitor in scopul asigurarii unor servicii esentiale pentru comunitate si ocrotirii unor interese generale. Conducerea Metrorex a dat dovada in permanenta de disponibilitate si deschidere in ceea ce priveste negocierea Contractului Colectiv de Munca, propunand la fiecare runda de negociere incheierea unui nou CCM in concordanta cu prevederile legale in vigoare, astfel incat activitatea societatii Metrorex sa se desfasoare in continuare in conditii normale, fara afectarea publicului calator. Speram ca toti salariatii Metrorex sa raspunda solicitarii administratiei de a renunta la greva, intrucat este spre binele nostru comun, al salariatilor si al calatorilor deopotriva", a mai aratat Metrorex in comunicatul semnat de directorul Aurel Radu.

Ministerul Transporturilor a anuntat, in 5 septembrie, ca dezaproba intentia sindicatelor de la metrou de a intra in greva generala, si a cerut administratorului retelei de metrou, Metrorex, solutii de rezolvare imediata a revendicarilor angajatilor.

Ion Radoi anunta in 4 septembrie, ca dupa greva de avertisment de la metrou, din 16 septembrie, protestele sindicalistilor vor continua in 18 septembrie cu un miting organizate de federatie, inclusiv de sindicatele Metrorex si RATB, iar in 30 septembrie va fi greva generala.

Liderul sindical preciza ca la greva generala de la metrou se vor solidariza si sindicatele de la RATB, astfel ca in 30 septembrie traficul public in Capitala va fi blocat pana la ora 16.00.

Sindicalistii reclama lipsa de comunicare a Guvernului, sustinand ca din ianuarie si pana in prezent au fost trimise lunar premierului Victor Ponta adrese in care era explicata situatia transportatorilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri