Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de promulgare a legii privind cainii fara stapan, dupa ce Curtea Constitutionala a decis la pranz ca textul legislativ este constitutional.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat miercuri, 25 septembrie, Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, scrie Mediafax.

Curtea Constitutionala a stabilit, miercuri, ca Legea privind cainii fara stapan este constitutionala.

Anuntul a fost facut de catre presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, care a declarat ca CC a apreciat ca sesizarea privind legea este neintemeiata, iar legea este constitutionala, pentru ca s-a respectat decizia anterioara.

"Noi am apreciat ca articolul 1 alineatul 8, care a fost declarat neconstitutional data trecuta, a fost pus de acord cu decizia CC, deci acum eutanasierea nu mai este o masura lasata la indemana exclusiva a autoritatilor locale, legea spune in ce conditii se poate ajunge la eutanasiere, e ultima masura si o masura extrema", a adaugat Zegrean.

Curtea Constitutionala a luat in discutie miercuri sesizarea in cazul legii privind cainii fara stapan, care prevede eutanasierea in termen de 14 zile lucratoare a cainilor comunitari ce nu sunt revendicati sau adoptati.

Camera Deputatilor a adoptat, in 10 septembrie, Legea privind cainii fara stapan, care stabileste, printre altele, un termen de 14 zile lucratoare in care cainii sunt tinuti in adaposturi, dupa care, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, pot fi eutanasiati, edilii avand posibilitatea sa amane eutanasierea.

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu exceptia UDMR, a atacat la Curtea Constitutionala legea prin care a fost modificata si completata Ordonanta de urgenta 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor.

Cei 30 de parlamentari au sustinut, in sesizarea transmisa Curtii Constitutionale, ca actul normativ nu conduce la impiedicarea inmultirii si proliferarii cainilor fara stapan, ci traumatizeaza societatea civila, "demers care nu este de natura a traduce drepturile fundamentale ale omului in Romania".

Semnatarii invocau decizia anterioara a Curtii, potrivit careia legiuitorul era obligat sa stabileasca o ordine de prioritate cu privire la solutiile privind gestionarea cainilor fara stapan, judecatorii constitutionali apreciind ca solutia eutanasierii cainilor fara stapan poate fi aplicata doar in ultima instanta, respectiv numai atunci cand toate celelalte solutii au fost aplicate in mod corespunzator dar nu si-au atins scopul de a limita sau eradica acest fenomen.

Contestatarii faceau, de asemenea, referire la aceeasi decizie a Curtii, care statua ca prin folosirea unei tehnici legislative inadecvate legiuitorul a adus atingere in final demnitatii umane, valoare suprema prevazuta in Constitutie: "Demnitatea umana, sub aspect constitutional, presupune doua dimensiuni inerente, respectiv relatiile dintre oameni (...) precum si relatia omului cu mediul inconjurator, inclusiv cu lumea animala, ceea ce implica, in privinta animalelor, responsabilitatea morala a omului de a ingriji aceste fiinte intr-un mod de natura a ilustra nivelul de civilizatie atins".

"Raportat la legea criticata, Curtea a stabilit ca legiuitorul trebuie sa legifereze calitativ si previzibil, aplicarea eutanasierii cainilor fara stapan fiind permisa sub aspect constitutional exclusiv ca ultim resort, respectiv numai atunci cand toate celelalte solutii au fost aplicate corespunzator de catre autoritatile locale, insa nu si-au atins scopul de a limita sau de a eradica fenomenul cainilor fara stapan", se arata in documentul transmis CC.

Presedintele Traian Basescu declara in 16 septembrie ca va promulga "fara retineri" legea privind eutanasierea cainilor maidanezi, in forma votata in Parlament, precizand ca asteapta decizia Curtii Constitutionale.

"In forma in care a trecut prin Parlament o promulg fara retineri. Este ceea ce eu cred ca trebuie sa se intample. Dupa ce ajunge populatia canina la o dimensiune rezonabila se poate gandi si alt mod, dar acum este un pericol pentru copii, pentru batrani, pentru oameni in general", a spus presedintele Traian Basescu.

Dupa adoptarea legii au fost organizate mai multe proteste, atat de catre persoane care cer rezolvarea problemei cainilor maidanezi prin strangerea acestora de pe strazi, cat si de cei care se opun eutanasierii maidanezilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri