Peste 330 de studenti si 140 de cadre didactice universitare din Romania, Norvegia, Islanda si Liechtenstein vor beneficia de burse in cadrul unui program de cooperare in domeniul invatamantului superior, care se va derula intre cele patru tari in intervalul 2013-2016, scrie Mediafax.

Programul "Burse si cooperare interinstitutionala in domeniul invatamantului superior", in valoare de aproape 4,5 milioane euro, are ca scop sprijinirea studentilor din orice ciclu de studiu si a personalului din universitatile romanesti, pentru studii si perfectionare in Norvegia, Liechtenstein si Islanda. De asemenea, programul include si stagii in Romania ale unor profesori si studenti din Norvegia, Liechtenstein si Islanda, precum si proiecte de cooperare intre universitatile din cele patru tari, in vederea intaririi relatiilor de cooperare academica.

Ministrul delegat pentru cercetare si invatamant superior, Mihnea Costoiu, a precizat ca valoarea totala a proiectului, pentru etapa in curs, este de 4,44 milioane de euro, din care patru milioane de euro provin din partea tarilor donatoare - Norvegia, Islanda si Liechtenstein -, restul fiind cofinantare din partea statului roman.

"Cel mai mare beneficiu al programului este cooperarea interinstitutionala dintre universitati. Tinem la internationalizarea universitatilor noastre", a mai spus Costoiu.

La randul sau, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat ca proiectul lansat face parte dintr-un concept mai larg al internationalizarii invatamantului si cercetarii din Romania.

"Pregatirile pentru acest proiect au inceput in 2008-2009. Prima runda s-a derulat pe parcursul anului universitar 2009-2010 si in primul semestru al anului academic 2010-2011, cu o valoare totala de 1,1 milioane de euro. Programul se afla acum la a doua runda de implementare in Romania si este de patru ori mai mare, inclusiv din punct de al cofinantarii asigurate de statul roman. Scopul este de a asigura schimburi la nivel de cadre didactice, studenti si cercetatori din Romania si celelalte trei tari", a adaugat ministrul Educatiei.

In acelasi context, ministrul Educatiei a precizat ca o prioritate a institutiei pe care o conduce este cresterea gradului de internationalizare a invatamantului romanesc. "Spunem ca Romania nu este in Top 500 in primele 700 sau 800 de universitati din lume. Dar trebuie sa stim ca un criteriu de evaluare important este dimensiunea internationala a universitatii - cati studenti straini se afla in acea universitate, cati profesori strani se afla in acea universitate, care este experinta internationala a fiecarui profesor...Romania, in ultimii ani, a progresat destul de mult din punct de vede al experientei internationale a profesorilor si a studentilor. Avem tot mai multi studenti cu burese internationale. Dar, din pacare, Romania nu a facut progrese importante in ceea ce priveste profesorii straini in universitatile romanesti, nu neaparat angajati. Avem balanta negativa pe mobilitatea studentilor, adica studentii romani care pleaca la studii in Europa sunt mai multi decat cei care vin sa invete in universitatile din Romania", a explicat Remus Pricopie.

Ministrul Educatiei a mai spus ca Romania are programe de studii "pe care nu le gasesti oriunde, de exmplu programele de medicina". "Uitati-va pe statistici si vedeti cati studenti din nordul Africii vin sa invete in Romania pe programele recunoscute la nivel european si international, fiind programe de calitate. Uitati-va pe programele de la Institutul Agronomic, de la Universitatea din Ploiesti -programele de petrol si gaze sunte extrem de rare la nivel mondial. Uitati-va la programele Universitatii de Marina din Constanta - din nou, destul de putine tari, la nivel mondial, au un astfel de program. Eu cred ca aceasta politica de internationalizare, nu de mobilitati, adica inclusiv adaptarea programelor la ceea ce se intampla la nivel international, proiecte de cerectare mai largi , trebuie sa fie prioritatea noastra. Sper ca in acest semestru sa avem in universitatile noastre mai multi studenti si profesori din Norvegia, Islanda si Liechtenstein", a mai spus el.

Initiativa lansata miercuri este inclusa intr-un memorandum de intelege intre guvernul Romaniei si cele din Norvegia, Islanda si Liechtenstein, prin implementarea programului de granturi din cadrul mecanismului financiar al Spatiului Economic European (SEE), pentru care Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP) este desemnata operator de program.

Principalii beneficiari institutionali sunt universitatile din Romania care dispun de o Carta Erasmus aprobata de Comisia Europeana, avand ca parteneri institutii similare sau organizatii de stagiu din statele donatoare. In proiectele de cooperare interinstitutionala se mai pot asocia, ca parteneri, universitati, institute de cercetare, companii si ONG-uri, atat din statele membre, cat si din celelalte tari eneficiare ale Mecanismului SEE.

ANPCDEFP estimeaza ca programul va include, pana la finalul sau, 336 de studenti si 141 cadre universitare, precum si 10 proiecte de cooperare interinstitutionala si 20 de vizite pregatitoare.

Prin acest program se vor finanta intre 225 de vizite pregatitoare, proiecte de mobilitate pentru aproximativ 336 de studenti si 141 de cadre universitare, atat din Romania cat si din Norvegia, Islanda si Liechtenstein (in amele directii), cat si aproape 10 proiecte de colaborare interinstitutionala.

La evenimentul de lansare a programului au mai participat coordonatorul departamentului Fonduri SEE si Norvegiene din Ambasada Norvegiei la Bucuresti, Hilde Berit Eide, directorul general al ANPCDEFP, Monica Calota, si directorul general din Ministerul Fondurilor Europene Catalina Melita.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri