Aproape 80% din sarea consumata este "pusa in farfurie" de industrie, iar acest procent ridicat, impreuna cu stilul de viata nesanatatos, a crescut incidenta bolilor cardiovasculare, motiv pentru care Fundatia Romana a Inimii vrea o stampila verde pe produsele sanatoase, potrivit dr. Dan Gaita, scrie Mediafax.

"In Romania sunt, anual, 250.000 de decese, dintre care 150.000 sunt cauzate de bolile cardiovasculare, majoritatea de ateroscleroza, boala care poate fi prevenita. Numarul bolnavilor este mult mai mare, este de ordinul milioanelor. Putem vorbi de sase-sapte milioane de oameni care sufera de boli de inima si stim ca peste cinci milioane au hipertensiune arteriala. Alarmant este ca a scazut si varsta la care apare boala, pentru ca toata aceasta patologie aterosclerotica este cauzata de modul nostru de viata. (...) Boli care apareau la 40-50-60 de ani apar acum la 20 de ani", a declarat prof. dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii.

Potrivit lui Gaita, consumul mare de sare reprezinta unul dintre riscurile multor afectiuni, fiind necesara reducerea ingestiei de sare cu 30%.

"Tot ce mancam este sarat. La ce sa renuntam? Stim ca aproape 80 la suta din sarea pe care o mancam ne este pusa in farfurie de industrie. Comisia Europeana ne regleaza multe din aceste lucruri. Nu se spune exact cata sare se pune in telemea sau in cas. De aceea, Fundatia Romana a Inimii vrea sa puna o stampila verde pe produsele sanatoase, cu mai putina sare. Ar fi bine sa renuntam la semipreparate, la mezeluri, la branzeturi. Sa fim mai atenti la produsele pe care le luam, sa ne uitam mai mult la legume si fructe", a adaugat medicul.

Prof. dr. Dan Gaita a mai spus ca viata la oras "indeamna" la un stil de viata nesanatos, astfel ca oamenii trebuie sa-si optimizeze stitul de viata.

"Stim ca nu hipertensiunea arteriala, nu diabetul zaharat, nu hipercoeleterolemia, ci viata urbana reprezinta un risc major pentru bolile cardiovasculare. Iar asta pentru ca viata urbana inseamna mancare pe fuga, semipreparate foarte dulci sau foarte sarate, nu facem miscare pentru ca nu avem timp, aerul este foarte poluat, fumam, intr-un cuvant, nu avem timp pentru noi. Ceea ce trebuie sa reinvatam este sa ne pastram momente pentru noi. Cei care dorm jumatate de ora dupa pranz traiesc cu zece ani mai mult decat ceilalti", a explicat medicul.

Dan Gaita a subliniat, de asemenea, necesitatea unui proiect dedicat patologiei cardiovasculare - "Ziua Inimii in Romania" -, in conditiile in care bolile de inima cauzeaza de opt ori mai multe decese in randul femeilor decat cancerul de san.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri