Dintre pacienti, 15% recompenseaza personalul medical cu sume intre 50-100 lei, iar 28% dintre acestia ofera sume mult mai mari, ce variaza intre 100 - peste 200 lei, arata un studiu realizat de Exact Cercetare si Consultanta, in colaborare cu Link Resource si comandat de Institutul Aspen Romania.

O pondere de 62% dintre respondenti au afirmat ca au fost nevoiti sa ofere aceste recompense financiare atat in sistemul public de sanatate, cat si in cel privat. Mai exact, 83% dintre aceste sume au fost oferite personalului medical ce activeaza in sistemul public de sanatate, in timp ce 7% medicilor din sistemul privat, iar 10% nu au dorit sa comunice tipul de institutie.

Un alt rezultat notabil este reflectat de procentul mare de pacienti - 24% - care, in urma apelarii la serviciile oferite de centrele medicale private, sunt trimisi catre centre medicale publice pentru investigatii suplimentare si proceduri complexe.

In situatia ipotetica in care in urmatoarele 3 luni pacientii s-ar confrunta cu o problema de sanatate, 62% dintre acestia ar apela la o institutie medicala publica. Apelarea la institutiile medicale private se regaseste in intentiile pacientilor intr-un procent mai scazut, de 56%, acestea fiind alese pentru calitatea serviciilor medicale (78%), curatenie (57%) si timp scurt de asteptare (56%).

Pacientii sunt de parere ca medicii care activeaza atat in sistemul public de sanatate, cat si in cel privat, ar trebui remunerati tinandu-se cont de evaluarea primita din partea pacientilor.

De asemenea, daca in luna februarie a acestui an, pacientii au clasat Spitalul Universitar Bucuresti pe pozitia numarul 1 in topul spitalelor publice, urmat de Spitalul Militar Central si Spitalul de Urgenta Floreasca, in luna septembrie, acest top a suferit modificari. Asadar, in momentul de fata, Spitalul de Urgenta Floreasca a urcat pe locul 1, in timp ce Spitalul Militar Central ramane in continuare pe cea de-a doua pozitie, iar Institutul Clinic Fundeni a urcat de pe pozitia 6 pe pozitia numarul 3.

Totodata, topul clinicilor private arata diferit in acest moment, comparativ cu luna februarie 2013. MedLife si-a mentinut pozitia de leader, in timp ce Regina Maria a surclasat Medicover, care acum figureaza pe locul 3.

Studiul a masurat si increderea publicului in persoanele care s-au aflat la conducerea Ministerului Sanatatii in ultimii ani.

Respondentii l-au plasat in topul clasamentului pe Eugen Nicolaescu, cu un index de incredere de 10%. Insa indexul de incredere pentru intregul segment al personalitatilor din domeniul medical atinge o cota de 76% pentru Raed Arafat, Eugen Nicolaescu situandu-se pe cea de-a doua pozitie, cu un index al increderii de doar 11%, similar cu cel inregistrat de Vasile Astarastoae, Presedintele Colegiului Medicilor.

Parerile consumatorilor in legatura cu motivele ce stau la baza recomandarilor primite in farmacii sunt extrem de diferite: 40% sunt de parere ca farmacistul recomanda medicamentul pe care il considera potrivit pentru pacient, in timp ce 46% sunt convinsi ca farmacistul face anumite recomandari din considerente comerciale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri