Presedintele Traian Basescu a sustinut, duminica, la Pro TV, ca guvernul s-a grabit si nu a finalizat negocierea pentru proiectul Rosia Montana, astfel incat procesarea minereului la Rosia Montana sa se faca integral in Romania, iar BNR sa aiba drept prioritar de achizitie a aurului.

"Aici a fost, dupa parerea mea, o negociere nefinalizata de guvern", a mentionat Basescu, care a adaugat ca, "daca este ceva ce dauneaza enorm este minciuna guvernamentala", potrivit Mediafax.

Traian Basescu a spus ca, personal, stie in ce stadiu era negocierea in timpul Guvernului Boc si Ungureanu. "Se crescuse redeventa de la 4 la 6 la suta si trebuia modificata Legea minelor si participarea partii romane, Remin Deva, avea 19 la suta si se agreease cresterea la 25 la suta a acestei contributii", a aratat presedintele.

"Nu stiu de ce guvernul s-a grabit, pentru ca negocierea nu era terminata. In planul de negociere mai erau urmatoarele conditii de obtinut: unu, ceea ce rezulta din procesarea minereului la Rosia Montana se proceseaza pana la final in Romania, deci nu pleaca niciun vagon cu minereu din Romania si doi, dreptul prioritar de achizitie al BNR", a continuat Basescu.

Potrivit afirmatiilor sale, aceste doua elemente trebuia sa fie continuate in negociere. "Daca Gold Corporation este un investitor cinstit nu vad de ce l-ar deranja daca BNR achizitioneaza cu prioritate aurul si daca i se cere sa proceseze", a opinat el.

Presedintele a spus ca, a treia minciuna pe acest subiect, "care a patruns mai putin", este "nu pleaca niciun aur din tara".

Intrebat daca BNR este interesata sa cumpere aur de la Rosia Montana, acesta a raspuns: "Pana la urma putem discuta si despre niste politici".

Chestionat daca a discutat cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, despre acest subiect, Traian Basescu a evitat sa dea un raspuns transant, aratand ca, personal, are dreptul sa exprime un punct de vedere si, daca Isarescu va fi invitat, "cu siguranta si el va exprima un punct de vedere".

Mentionand ca a gasit informatii pe Google informatii privind rezervele de aur ale statelor, seful statului a aratat ca in SUA sunt 26 de grame de aur rezerva pe cap de locuitor, in Portugalia - 36 de grame pe cap de locuitor, Grecia - 12 grame, Olanda – 36 grame, Austria - 32 grame, in timp ce Romania are o rezerva de aur de 4,7 grame pe cap de locuitor.

Basescu a argumentat imprtanta achitionarii de aur, mentionand, in acest sens, dependenta fata de FED, cu dolarul, sau ce se intampla in euro-zona, el adaugand ca nimeni nu stie ce se intampla, pana la urma cu zona euro si care sunt politicile FED.

"Am obligatie sa judec ca un om care vrea sa iti puna tara in siguranta", a spus seful statului.

"Ma costa daca il cumpar de pe piata libera, pe cand daca il cumpar din productie interna eu fac emisiune", a atentionat acesta.

El a mentionat ca a citit unele articole care "demonstrau inflatia" care s-ar instala in Romania daca BNR ar face emisiune pentru a reviziona aur.
El a spus ca BNR face emisiuni anual pentru 6-7 milioane euro.

"Daca, spre exemplu, am exploata Rosia Montana productia ar fi de circa 13 tone de aur pe an , de circa un miliard de euro emisiune. Unde s-ar duce inflatia?", a intrebat Basescu.

Pe de alta parte, intrebat daca proiectul mai este viabil, o data cu scaderea pretului aurului, Basescu a raspun afirmativ. „Din cate stiu, acum este, la acest pret. Chiar in aceasta dimineata ma uitam la pretul aurului, uncia de aur – 1.347”, aratat el".

"Pe fond, rentabilitatea proiectului nu prea este problema noastra (...) pentru ca nu noi ne asumam riscul cel mare ci investitorul", a aratat Basescu, amintind ca statul primeste redeventa dar nu contribuie la investitie.

Intrebat despre faptul ca investitorii financiari de la Rosia Montana ar avea intentia de a lua proiectul, de a otine aprobarile si de a-l vinde mai departe, Traian Basescu a raspuns: "Nu stiu daca neaparat intentioneaza sa il vanda. Din cate stiu, daca acest proiect va fi declansat, va fi operat de Gold Corporation. Ce va avea in spate nu mai stiu".

El a subliniat ca in acest caz este vorba despre niste fonduri de investitii care sunt dispuse sa investeasca pentru a-si maximiza profitul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri