Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni, ca municipalitatea, in 18 luni calendaristice, va aduna cel putin 80% dintre maidanezi si va reduce cu 90% numarul oamenilor muscati de acestia, ASPA asumandu-si ca poate prinde pana la 250 de caini pe zi.

"Am inteles cu totii, in ultimele patru saptamani, ca problema cainilor fara detinator este una grava. Nu ma refer la autoritatile publice, pentru ca noi am fost permanent constienti si in alerta. Ma refer la legiuitor, care, iata, si-a asumat incoerenta deciziilor luate. Legea pentru protectia animalelor, in general, s-a rasfrant asupra activitatii de gestionare a cainilor fara detinator, in particular", a spus, luni, primarul general, care a subliniat ca "autointitulatii iubitori de animale" au inteles ca existenta cainilor fara detinator pe strazi reprezinta "pericol public".

Potrivit edilului Capitalei, ca obiective generale, municipalitatea anunta reducerea cu peste 80 de procente a numarului cainilor maidanezi si cu 90% al oamenilor muscati de acestia, iar asta in 300 de zile lucratoare, respectiv 18 luni calendaristice, relateaza Mediafax.

De asemenea, se lanseaza un numar telefonic de urgenta pentru reclamatii (021.9844), unde cetatenii pot sa semnaleze existenta haitelor, a cainilor periculosi si a eventualele atacuri, unul pentru adoptii (0800.800.877), precum si un plan de informare a cetatenilor, respectiv de incurajarea a adoptiilor .

"Planul nostru este sa adunam cel putin 80 la suta din cainii de pe strazi si sa reducem cu 90 la suta numarul oamenilor muscati de cainii comunitari. Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor isi asuma ca in 300 de zile lucratoare, adica 18 luni calendaristice, cu o rata de prindere de la 150 pana la 250 de caini pe zi, poate captura 80 la suta din cainii de pe strazi", a mai precizat Oprescu, la prezentarea planului de masuri pentru problema cainilor maidanezi.

Primarul general a mai spus ca strangerea cainilor de pe strazi urmeaza sa fie facuta dupa un plan bine stabilit, prioritare urmand sa fie gradinitele, cresele, scolile, dar si strazile aglomerate.

"Strangerea cainilor de pe strazi nu se va face haotic, ci dupa un plan foarte bine stabilit.(...) Prioritate vor avea desigur copiii. 20 la suta din efectivele noastre vor fi la gradinite, crese, scoli, pe strazile aglomerate. Apoi, vom asigura permanenta, pentru a raspunde reclamatiilor cetatenilor. Vom actiona, in primul rand, asupra haitelor, dupa o abordare sistematica, agreata in urma masuratorilor din teren", a mai spus Oprescu.

Potrivit lui Sorin Oprescu, in prezent, pe strazile Capitalei sunt aproximativ 65.000 de caini fara detinator, estimarea fiind facuta in conformitate cu reglementarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

"Institutul Matei Bals ne confirma ca 11.800 de oameni au fost muscati de caini fara detinator, numai anul trecut. Am precizat ca este vorba de caini fara detinator. Pentru ca restul de circa 5.000 de oameni muscati au fost atacati de cainii din propria curte", a adaugat edilul.

La prezentarea masurilor pentru reducerea numarului de maidanezi de pe strazile Capitalei, primarul general a mai aratat ca municipalitatea doreste, in primul rand, incurajarea adoptiilor. Oprescu a explicat ca legea urmeaza sa fie aplicata nu pentru a "descuraja iubitorii de animale", ci pentru rezolvarea acestei probleme.

"Din acest moment, in calitate de primar general, va anunt ca voi purta discutii si voi colabora foarte strans cu ONG-urile decise sa sprijine cu adevarat Bucurestiul si bucurestenii, dar ca nu voi mai avea niciun fel de dialog cu iubitorii de caini pe strada", a subliniat primarul Capitalei.

In prezent, municipalitatea dispune de 800 de locuri pentru cainii fara stapan: 200 la adapostul din strada Theodor Pallady si alte 600 la Mihailesti, cu posibilitate de extindere, in cateva saptamani, cu inca 500 de locuri, la Mihailesti.

Presedintele Traian Basescu a semnat, in 25 septembrie, decretul de promulgare a legii privind cainii fara stapan, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca textul legislativ este constitutional.

Legea, adoptata de Camera Deputatilor in 10 septembrie, stabileste, printre altele, un termen de 14 zile lucratoare in care cainii sunt tinuti in adaposturi, dupa care, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, pot fi eutanasiati, edilii avand posibilitatea sa amane eutanasierea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri