Elevii bucuresteni spun ca se simt mai in siguranta daca vin la scoala inarmati cu bricege, unele dintre armele albe purtate de copii fiind cumparate chiar de catre parinti, potrivit unui studiu sociologic privind armele albe in institutiile de invatamant, realizat de Politia Capitalei.

Analiza realizata de ofiterii Serviciului de Analiza si Prevenirea Criminalitatii din cadrul Politiei Capitalei arata ca elevii care vin inarmati cu arme albe la scoala fac parte, in general, din categoria copiilor agresivi, care au tendinta de a genera conflicte, scrie Mediafax.

Chestionati de politisti, unii elevi au explicat ca parintii le imprumuta sau chiar le cumpara bricege. Un motiv pentru care se ajunge in aceasta situatie, identificat de politisti, este acela ca parintii au conflicte personale cu alte persoane si le dau cutite copiilor pentru ca acestia sa aiba cu ce sa se apere in cazul in care sunt atacati de presupusii dusmani ai familiei.

Pe de alta parte, insa, sociologii din Politia Capitalei au constatat ca exista elevi care, desi nu au niciun conflict, poarta arme albe doar pentru ca "le este frica".

Potrivit politistilor bucuresteni, unii dintre elevii chestionati stiu ca portul unei arme albe este infractiune, dar considera ca nu vor fi perchezitionati niciodata. In acelasi timp, ei cred ca "portul unei arme albe este justificat de legitima aparare, deci este un lucru normal", pentru ca un eventual conflict cu o persoana agresiva este greu de evitat daca nu ai un briceag la indemana.

Sociologii au mai stabilit ca exista si copii care cred ca bricegele cu lama scurta sunt permise.

In ceea ce priveste eventualele incidente in care ar fi implicati colegii lor, "majoritatea elevilor considera ca nu e treaba lor si nu e bine sa se bage", iar daca un coleg vine la scoala cu arme albe sau droguri, l-ar accepta, dar ar evita sa se imprieteneasca cu el, arata acelasi studiu.

Toleranta copiilor fata de colegii care poarta arme albe se explica, spun politistii, prin faptul ca elevii vad acest lucru "ca pe o normalitate". In plus, ei se simt mai in siguranta langa un coleg care poarta cutit decat langa un dependent de droguri, in conditiile in care narcomanul poate face o criza si le "poate face rau si lor".

Elevii le-au mai spus politistilor ca portul de arma alba nu ar trebui pedepsit daca aceasta nu este folosita. In acest context, ei au sustinut ca daca ar sti ca un coleg are un briceag la el, nu ar anunta pe nimeni.

"Studiul a fost realizat dupa ce au fost intervievati 60 de elevi din cinci licee in care au avut loc incidente repetate. Am stat de vorba cu elevii dupa ce, timp de trei ani scolari, am pus cap la cap evenimentele produse in scoli si am anuntat conducerea ca, daca nu se iau masuri, incepand din anul scolar 2013 portul de arme albe in randul elevilor ar putea deveni o problema. In aces sens, a fost sesizat inclusiv Inspectoratul Scolar al Municipului Bucuresti", a declarat, pentru MEDIAFAX, comisarul-sef Gratiela Vaduva, seful Serviciului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Politiei Capitalei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri