Sistemul european de alerta alimentara (RASFF) a introdus pe lista produselor interzise in spatiul comunitar, la sesizarea Italiei, un lot de carnati fabricati in Romania care contin un colorant alimentar nedeclarat – E 129.

Notificarea privind lotul de carnati fabricati in Romania a fost introdusa pe 3 octombrie in Sistemul European Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (RASFF) la pozitia 18. Autoritatile europene au blocat astfel comercializarea in spatiul comunitar a unui lot de carnati afumati din carne de porc, fabricati in Romania, care ar contine colorantul E 129 (rosu allura) in proportie de 1,2 mg/kg.
Autoritatile europene au luat aceasta decizie la solicitarea Ministerului italian al Sanatatii, care, conform site-ului de profil Il Fatto Alimentare, a transmis sesizari privind carnatii suspecti fabricati in Romania si privind alte zece produse, doua provenind din state membre UE - peste din Spania care ar contine mercur peste limita si suc de mere din Suedia cu continut mare de sulfiti.
Autoritatile din Italia nu au dezvaluit numele firmei care comercializa carnatii suspecti si nici numele procesatorului.
Rosu allura (E 129) este un colorant sintetic rosu-portocaliu folosit in dulciuri, bauturi, condimente, medicamente si produse cosmetice. La nivelul Uniunii Europene, colorantul sintetic E 129 este acceptat, dar nu este recomandat consumului de catre copii. Unele state – Danemarca, Belgia, Franta – au interzis acest colorant.
In august, un alt lot de carnati din Romania a fost oprit de la comercializare in Italia din cauza ca produsul continea colorantii E 124 si E 129.
La acea vreme, reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) explicau pentru MEDIAFAX ca cei doi aditivi sunt autorizati in spatiul UE, dar nu in produsul respectiv, ci numai in anumite tipuri de carnati, precum chorizo si altele. Astfel, carnatii respectivi au fost opriti de la comercializare deoarece compozitia lor nu corespundea retetelor alimentare autorizate in UE, precizau sursele citate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri