Premierul Victor Ponta a fost intrebat, sambata, la Botosani, daca Guvernul va adopta un act normativ care sa reglementeze arborarea drapelului secuiesc pe institutii, el raspunzand: "Guvernul Romaniei, nu. Poate Guvernul Ungariei".

Intrebat daca Guvernul va emite un act normativ care sa permita arborarea steagului secuiesc pe institutiile publice, asa cum a sustinut consilierul sau Gyorgy Frunda, Ponta a raspuns: "Guvernul Romaniei, nu. Poate Guvernul Ungariei", noteaza Mediafax.

Consilierul personal al premierului Victor Ponta, Gyorgy Frunda, a declarat, vineri seara, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca problema arborarii steagurilor comunitatilor locale pe institutii trebuie reglementata printr-un act normativ, el amintind ca si premierul Victor Ponta a spus, in plenul APCE, ca Guvernul Romaniei va adopta un act normativ care sa reglementeze modalitatile de folosire a insemnelor locale pe cladiri publice de interes local si pe cladiri proprietate privata.

"Legislatia romaneasca actuala nu interzice folosirea insemnelor, steagurilor comunitatilor locale si, de altfel, au existat si hotarari judecatoresti. A spus-o si premierul Ponta, au spus-o si alti ministri, ca arborarea pe cladiri publice de interes local sau pe cladiri proprietate privata a steagului secuiesc este admisa potrivit legialtiei romanesti. Nu exista nicio interdictie", a sustinut Frunda.

El a subliniat ca, "in acelasi timp, pentru a evita interpretari juridice diferite, e nevoie de o reglementare legislativa unitara".

"Si, intr-adevar, premierul Ponta, cu ocazia interventiei domniei sale in APCE, a spus ca Guvernul Romaniei va adopta un act normativ care sa reglementeze modalitatile de folosire a insemnelor locale pe cladiri publice de interes local si pe cladiri proprietate privata. Nu era vorba de cladiri publice de interes national sau de alte asemenea intreprinderi", a adaugat consilierul premierului.

Intrebat daca aceasta reglementare va impune ca odata cu arborarea drapelului de interes local sa fie arborat si drapelul national, Frunda a raspuns: "Da, pe cladiri publice locale. Deci, pe cladiri publice, exista reglementare care impune folosirea insemnelor nationale. Deci, daca mergeti in secuime sau in sate in care toata populatia este de etnie maghiara, pe primarie veti gasi steagul romanesc. Acest lucru este si acuma. Pe langa acestea, se arboreaza si steagul secuiesc in unele localitati. Arborarea steagului secuiesc de catre primarii, de catre consiliului judetean a fost atacata de prefectul judetului Covasna. Dupa parerea mea, nelegal a fost acest atac. Hotararile judecatoresti, din cate stiu eu, sunt contradictorii - unele au dat dreptate prefecturilor, altele au dat dreptate primariilor".

Gyorgy Frunda a sustinut ca problema steagurilor trebuie rezolvata.

In 24 aprilie, premierul Victor Ponta a asigurat APCE ca reorganizarea Romaniei va fi decisa prin consultare cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu UDMR, si a anuntat ca doreste o legislatie care sa permita institutiilor locale sa adopte insemne proprii atat timp cat aceste simboluri nu incalca standarde UE.

Aflat atunci in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), seful Guvernului a raspuns si intrebarilor legate de reorganizarea Romaniei si problema minoritatilor nationale, asigurand ca autoritatile de la Bucuresti nu vor incalca drepturile grupurilor minoritare prin solutiile care vor fi gasite.

In cazul regiunilor de dezvoltare care urmeaza sa fie constituite, premierul a asigurat ca decizia finala va fi luata in urma consultarilor cu toate partidele aflate in Parlament, inclusiv cu UDMR.

"Nu sunt sigur daca rezultatul final va fi de 8 (regiuni de dezvoltare-n.r.), pot fi 10, 12 sau 16, dar pot sa asigur ca vom lua o decizie doar prin consultarea tuturor partidelor din Parlament, unde si comunitatea maghiara este reprezentata, si ca nu va fi o decizie impotriva drepturilor vreunei comunitati minoritare, ci bazata doar pe criterii economice si sociale", a spus Ponta.

El a asigurat ca granita actuala a judetelor nu va fi modificata si a explicat ca necesitatea infiintarii unor noi regiuni este legata de o mai buna absorbtie a fondurilor UE.

In privinta insemnelor grupurilor minoritare, premierul a aratat ca isi propune ca in acest domeniu sa existe norme legale clare, in baza carora institutiile administratiei centrale sa arboreze insemnele nationale si ale Uniunii Europene, iar institutiile locale sa aiba dreptul de a adopta propriile simboluri, atat timp cat acestea nu incalca standardele UE.

"Sunt gata sa initiez dialogul cu toate partidele si reprezentantii societatii civile pentru a avea o legislatie foarte clara", a afirmat Ponta, adaugand ca dialogul este solutia de rezolvare, nu extremismul.

La inceputul acestui an, politicieni din Romania si Ungaria au fost implicati intr-o disputa publica legata de arborarea steagului secuiesc pe institutii din judete ale Romaniei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri