Cuponarii care au primit in 1993 si 1995 actiuni si certificate de proprietate trebuie sa plateasca o contributie de 44 de lei la asigurarile de sanatate in contul dividendelor pe 2012, chiar daca nu stiu ca sunt actionari si nu au luat dividende, astfel ca milioane de romani sunt impozitati fara sa stie.

Milioanele de „cuponari“ care au beneficiat de programul de privatizare in masa din perioada 1993-1995 sunt si acum actionari la Societatile de Investitii Financiare (SIF-uri), chiar daca intre timp si-au vandut participatia investita la principala companie pentru care au optat (de exemplu Zarea, Baile Felix, Pallace sau diverse hoteluri celebre).

Iar in calitate de actionari sunt si platitori de impozit pe dividende, pentru ca SIF-urile (mai putin Banat-Crisana) au distribuit, in 2013, dividende aferente profiturilor realizate in 2012 si pentru ca aceste castiguri sunt taxate in vederea contributiilor la asigurarile sociale de sanatate (CASS).

Mai pe romaneste, daca aveti un cupon primit cu ocazia marelui Program de Privatizare in Masa si mai sunteti inca actionar la una din SIF (Moldova, Transilvania, Muntenia sau Oltenia), acum sunteti bun de plata, chiar daca nu stiati ca mai aveti aceste actiuni si, implicit, nu ati ridicat cei cativa lei distribuiti ca dividende pe 2012.

Cinci lei câtigul, 44 de lei impozitul

Interersant este c, dei câtigul respectiv nu este mai mare de 5,1 lei, impozitul pe acel câtig este de 44 de lei, pentru c acea contribuie social se calculeaz în funcie de salariul minim pe economie. Impozitul este, astfel, mai mare decât însi suma impozitat, i asta este posibil doar într-un sistem fiscal precum cel pe care-l avem în România.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri