Managerii si oamenii de afaceri straini si romani, cu venituri la care majoritatea oamenilor pot doar sa viseze, cunosc importanta investitiei in educatia copiilor si nu se uita la bani cand vine vorba de plateasca cateva zeci de mii de euro pentru un an scolar. Cladiri luxoase, campusuri moderne, profesori straini, iPad-uri si laptopuri la discretie, acestea sunt cateva dintre beneficiile pe care le ofera cele mai scumpe scoli private din Bucuresti.

Wall-Street.ro a vizitat recent doua dintre cele mai importante scoli private din Bucuresti, Scoala Britanica si American International School of Bucharest (Scoala Americana).

Scoala Britanica din Bucuresti a fost infiintata in anul 2000 si ofera acces anual celor peste 400 de elevi pe care ii are anual la educatie in stil britanic.

American International School of Bucharest (Scoala Americana) are o traditie de peste 50 de ani, fiind acreditata de New England Association of Schools and Colleges, de Council of International Schools si de Organizatia de Bacalaureat International.

"Motivele pentru care parintii ne aleg, desi suntem cea mai scumpa scoala privata din Bucuresti, vizeaza, in primul rand acreditarea internationala. In plus, parintii cauta scoli in care profesorii care au experienta internationala, iar copiii sunt inclusi in proiecte diverse care au scopul de a le deschide mintea", a declarat pentru wall-street.ro Catalina Gardescu, director de admitere si relatii externe in cadrul American International School of Bucharest.

Cat costa si cine isi permite cele mai scumpe scoli private din Bucuresti

In Scoala Britanica din Bucuresti invata copii cu varste cuprinse intre 12 luni si 18 ani. Un procent de 70% dintre elevii scoli sunt straini, din 43 de nationalitati diferite.

Taxele de scolarizare variza intre 6.200 euro pe an pentru doua zile de cresa si gradinita pe saptamana pana la 19.700 de euro pe an pentru clasele gimnaziale, incepand cu clasa a saptea si liceu. La acestea se adauga suma de 800 de euro pentru inscriere (platibila o singura data), precum si costurile cu uniforma si mancarea si transportul, ultimele doua fiind optionale.

"Uitandu-ne peste aceste cifre ne dam seama ca ne sunt clienti oameni de un nivel ridicat, intre care expati cu functii de conducere, CEO romani si antreprenori, precum si profesionisti care economisesc ca sa-si dea copiii la scoala noastra", au declarat reprezentantii Scolii Britanice.

La Scoala Internationala Americana invata peste 800 de elevi, cu varste intre trei ani si 18 ani. Si aici doar 30% dintre elevi sunt romani, restul fiind din 52 de alte nationalitati.

Taxele pentru un an scolar variaza intre 13.900 euro pentru gradinita si ajung pana la 19.740 de euro pentru clasele a 11-a si a 12-a. La acestea se adauga o taxa de 1.000 de euro (platibila o singura data) pentru inscriere. De asemenea, sumele nu includ taxele de transport si masa.

"Majoritatea elevilor provin din familii de expati, care s-au relocat in Romania prin prisma unui business multinational sau ca parte a unei misiuni diplomatice. Expatii sunt in general din randul celor cu functii de CEO, CFO, precum si angajati din middle management, dar care sunt strategic importanti. Parintii romanii sunt oameni de afaceri, oameni cu un capital destul de ridicat", a explicat Catalina Gardescu.

Potrivit acesteia, pentru majoritatea expatilor companiile ofera ca beneficiu achitarea taxelor de scolarizare, in timp ce parintii romani sunt platitori din buzunar.

"Noi am fost foarte uimiti pentru ca nu am resimtit criza, desi ne-am asteptat inca din 2008, insa oamenii fac eforturi deosebite pentru a achita taxele pentru ca sunt constienti ca programa ofera copiilor un altfel de viitor. Pot spune ca timp de un an sau doi, pana anul trecut, numarul elevilor a stagnat. Anul trecut insa am bugetat ca vom avea 750 de copii si am avut 820, motiv pentru care am suplimentat cu trei clase. Avem un plan facut pentru a extinde campusul pentru 1.100 de elevi, in urmatorii 10 ani, pentru ca simtim in continuare cererea", a mentionat Catalina Gardescu, director de admitere si relatii externe in cadrul American International School of Bucharest.

De ce sunt atat de scumpe aceste scoli

Reprezentatii celor doua scoli private au explicat ca mare parte din taxele ridicate sunt justificate de costurile mari cu personalul.

"Avem costuri mari cu personalul didactic. Pentru ca profesorii sunt din strainatate, acestia trebuie relocati, iar noi trebuie sa venim cu o oferta care sa ii atraga, ceea ce implica costuri. De asemenea, aici elevii au tot ce le este necesar, de la carti recent aparute, la laptopuri, iPad-uri si table de ultima generatie", a adaugat Gardescu.

Beneficiile unei scoli private de top

In cele doua scoli private se preda exclusiv in limba engleza, profesorii fiind in special din Statele Unite ale Americii si Marea Britanie. In cadrul Scolii Internationale Americane elevii romani au incluse in programa doua ore de limba romana pe saptamana.

Clasele sunt formate din maxim 20 de elevi, asistati de unul sau doua cadre didactice, iar materia se bazeaza mai putin pe teorie si mai mult pe activitati practice.

"In vreme ce abordarea din sistemul national de invatamant se bazeaza in special pe memorare si pe acumulare de informatii, aici ne bazam pe acumularea de aptitudini", a precizat Catalina Gardescu.

Elevii mai mari din scoli au la dispozitie Ipad-uri si laptopul individuale, precum si spatii dedicate dotate cu calculatoare.

In plus, reprezentantii scolilor tin la lectura clasica si au biblioteci dotate si spatii dedicate cititului din carti.

De asemenea, scolile private dispun de campusuri intinse pe multe hectare in care copii pot iesi in pauze sau dupa programul de scoala si pot efectua o serie de activitati, de la fotbal si tenis la tiroliana.

"Efectuam impreuna cu elevii multe activitati si in afara scolii. Recent am mers intr-un supermarket si copiii au avut ocazia sa observe cum se deruleaza activitatea intr-un astfel de magazin.Avem multe excursii pe parcursul unui an, atat in tara cat si in afara", au explicar reprezentantii British School.

Cum se desfasoara o zi de curs

In general, la scolile private programul incepe la ora 8.00 si se termina la 15.00. In acest interval, elevii au pauze de cinci minute dupa fiecare ora, precum si doua pauze mai mari, pentru servirea unei gustari si a mesei de pranz.

Elevii au si timp acordat exclusiv cititului, iesitului in aer liber, precum si activitatilor extrascolare, dupa incheierea programului de curs. Ei pot opta pentru diverse cursuri, de la engleza, balet, arta, muzica la gatit sau origami.

Numarul de materii este redus fata de sistemul de stat. De exemplu, elevii Scolii Americane invata doar sapte materii.

Cum deschide orizonturile o scoala privata

Pana la 95% din copiii care termina una dintre cele doua scoli private de top aleg sa studieze in strainatate, in special in universitati de renume din SUA si UK.

O parte dintre acestia aleg insa sa revina in Romania pentru a-si deschide businessuri.

"Antreprenoriatul isi are radacinile inca din clasele primare. Sunt ore in cadrul programei de bacalaureat international, economie, de exemplu, care incearca sa fie foarte aplicate, iar profesorii sa discute cu elevii inca de foarte mici in jargonul banilor. Inca din gimnaziu ei stiu ce inseamna banii, valutele, ce inseamna bursa, ce inseamna sa ai un cont personal. Avem exemple de romani, care au studiat la noi, apoi in strainatate si s-au intors in tara, unde si-au deschis businessuri. Scopul lor a fost sa obtina un altfel de background si sa il aplice in tara", a incheiat Catalina Gardescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri