Peste 200 de persoane protesteaza, sambata, la Silistea (Vaslui), in perimetrul unde compania Chevron ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist, manifestantii purtand bannere cu mesaje precum "Pungesti-Bacesti-Gagesti pe aici nu se trece" sau "Nu exploatarii gazelor de sist".

Dupa cinci zile in care au stat in permanenta in zona unde Chevron ar urma sa amplaseze o sonda de explorare a gazelor de sist, localnicii din Silistea, carora li s-au alaturat, sambata, si contestatari din alte orase ale tarii, intre care Bucuresti, Iasi, Constanta, participa la un miting organizat cu prilejul Zilei Mondiale Anti Fracturare Hidraulica, scrie Mediafax.

Manifestantii scandeaza "Refuz, rezist, nu gazelor de sist", "Uniti salvam intreaga Romanie" si au steaguri pe care scrie "Stop Chevron", dar si bannere cu mesaje precum "Ponta nu uita, Romania nu e a ta", "Pungesti-Bacesti-Gagesti pe aici nu se trece", "Cu noi este Dumnezeu", "Nu exploatarii gazelor de sist".

Manifestantii se afla in apropierea drumului judetean Vaslui - Garceni, insa traficul nu este perturbat.

Oamenii au scris pe asfalt "Protestam pentru tara".

La miting participa si preoti, precum si reprezentanti ai unor asociatii ecologiste.

Actiunea este supravegheata de politisti.

Protestele localniclor din Silistea au inceput luni, cand aproximativ 150 de persoane au blocat, partial, drumul judetean ce tranziteaza comuna Pungesti de care apartine satul Silistea. Marti, la proteste au fost prezenti si patru preoti de la bisericile din comuna Pungesti, toti imbracati in straie bisericesti, iar in imediata vecinatate a parcelei detinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul noptii.

Miercuri dimineata, la Silistea au ajuns doua utilaje ale societatii care ar urma sa amenajeze pentru compania Chevron platforma pe care va fi amplasata sonda de explorare a gazelor de sist.

Acest lucru a creat tensiune in randul localnicilor, peste 500 de persoane protestand in perimetrul unde compania Chevron ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist, iar in timpul manifestatiei cinci localnici au lesinat, fiind transportati la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui.

In timpul protestului de miercuri, aproximativ 50 de persoane au blocat drumul judetean Vaslui - Garceni, formand un cordon, pentru a impiedica accesul utilajelor in zona de explorare, jandarmii intervenind insa pentru a elibera soseaua.

In zona au fost trimisi peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobila din Bacau, acestia fiind retrasi din dispozitiv miercuri seara.
Protestele localnicilor au continuat si in zilele urmatoare, joi reprezentantii companiei Chevron anuntand ca suspenda activitatea privind explorarea gazelor de sist in localitatea vasluiana Silistea.Tot joi, cele doua utilaje - un excavator si un buldozer - aduse in zona au fost retrase.

De asemenea, consilierii locali din Pungesti au votat un proiect privind organizarea unui referendum local referitor la explorarea si exploatarea gazelor de sist in comuna, o data posibila fiind 24 noiembrie.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Sursa foto: Agerpres Flux

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri