Parlamentarii propun plantarea cate unui copac pentru fiecare nou-nascut, folosirea butoanelor de panica in scoli si unitati sanitare, dar si ca florarii sa lucreze in zilele de sarbatoare, astfel incat oamenii sa poata respecta codul bunelor maniere oferind flori gazdelor, scrie Mediafax.

Mai multi deputati, printre care Mihai Sturzu (PSD), Bogdan Ciuca (PC), Cristina Pocora (PNL) si Remus Cernea (independent), au initiat o propunere legislativa privind imbunatatirea mediului prin dezvoltarea mai multor spatii verzi, "Un copac pentru fiecare copil". Potrivit proiectului, in termen de sase luni de la inregistrarea fiecarei nasteri primariile din localitatile cu o populatie mai mare de 15.000 de locuitori, ar urma sa asigure plantarea a cate unui copac pentru fiecare copil nou-nascut.

In proiectul de act normativ se arata ca Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice va asigura 20 la suta din costul anual al proiectului, restul de 80 la suta urmand sa fie asigurat din bugetul local.

Initiatorii mentioneaza in expunerea de motive ca “deteriorarea sau disparitia unor spatii verzi prejudiciaza grav starea de sanatate fizica si psihica a populatiei, indeosebi a copiilor nostri care nu dispun de capacitati reale pentru a evalua calitatea aerului pe care il respira”.

Comisia pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului a propus respingerea initiativei de catre plen, argumentand ca ea va avea un impact negativ asupra veniturilor bugetului de stat.

In schimb, aceeasi comisie a adoptat un raport favorabil, cu amendamente, Propunerea legislativa pentru declararea zilei de 18 februarie Ziua Primarului.

Daca raportul va fi insusit si de plenul Senatului, initiativa legislativa va deveni Legea pentru declararea zilei de 9 februarie Ziua Alesilor Locali si ziua de 18 februarie Ziua Primarului, modificarea fiind facuta de membrii comisiei de specialitate pentru crearea unei egalitati de tratament intre alesii locali si primar, ca reprezentanti alesi ai comunitatilor locale.

"Oportunitatea instituirii unei zile nationale dedicate institutiei primarului este data de importanta, rolul institutiei primarului si atributiilor acestuia, corespunzatoare statutului sau de reprezentant al comunitatii locale si al statului, de garant al drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor", argumenteaza, in epunerea de motive, initiatorul proiectului, deputatul UNPR Marian Enache.

Un alt deputat, Tudor Ciuhodaru, propune, printr-o initiativa legislativa, obligativitatea instalarii si folosirii butonului de panica in institutiile si unitatile de invatamant si sanitare, de stat sau private.Potrivit proiectului, butonului de panica este dipozitivul destinat alertarii imediate a autoritatilor in cazul incidentelor care pot pune in pericol siguranta elevilor, a profesorilor sau a personalului medical. Prin acest dispozitiv se poate apela direct dispeceratul unic al serviciilor de urgenta 112 pentru interventia rapida pentru rezolvarea situatilor de risc.

In textul propus de Ciuhodaru, institutiile mentionate vor desemna personal autorizat in folosirea butonului de panica pentru eliminarea posibilitatii unor alarme false.Potrivit propunerii legislative, constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de la 100 la 300 de lei fapta persoanei care nu foloseste butonul de panica desi situatia impune acest lucru pentru descurajarea unui act antisocial.

Proiectul a primit, insa, raport de respingere din partea Comisiei pentru administratie publica, care a apreciat ca acest sistem de comunicare este inoportun din punct de vedere tehnic si functional.

"Spre deosebire de apelurile telefonice catre 112, butonul de panica nu permite comunicarea bidirectionala, lipsa comunicarii verbale reducand semnificativ eficienta si eficacitatea masurii propuse", au mentionat membrii acestei comisii.

Mai multi deputati PDL, printre care Elena Udrea, Andreea Paul, Claudia Boghicevici, Gheorghe Ialomitianu, Cezar Preda, Alin Popoviciu, Mircea Toader, Nicolae Bode, Tinel Gheorghe, Petru Movila, Mircia Munteanu, Alexandru Nazare, propun ca angajatii florariilor si cei ai petshop-urilor sa lucreze in zilele de sarbatoare legale nelucratoare.

Propunere legislativa privind modificarea Codului Muncii prevede ca prevederile referitoare la zilele nelucratoare nu se aplica pentru locurile de munca care au ca domeniu de activitate comertul cu amanuntul al florilor, plantelor si semintelor, comertul cu amanuntul al animalelor de companie si a hranei pentru acestea, in magazinele specializate.

"Intrucat in zilele de 15 august – Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, prima zi si a doua zi de Rusalii, fiind zile onomastice si totodata prilej pentru oameni de a oferi flori, acestia reprezentand clientii societatilor ce au ca obiect de activitate desfacerea si vanzarea de flori, este normal ca acestea sa-si poata desfasura activitatea legal, realizand astfel de venituri mai mari si totodata platind impozit mai mare statului", apreciaza initiatorii.

"Conform Codului bunelor maniere si vizitele constituie imprejurari in care oamenii merg cu flori, iar Anul Nou, 1 si 2 ianuarie, Craciunul sau Sarbatorile Pascale sunt bune ocazii pentru a petrece alaturi de prieteni ori familie", mai arata acestia in expunerea de motive.

Deputatii PDL care au semnat propunerea mai precizeaza ca, de asemenea, in zilele declarate sarbatori legale intervin si evenimente nedorite precum inmormantarile pentru care se apeleaza in vederea confectionarii de jerbe, coroane de flori.

"Deoarece acestea nu sufera amanare, trebuie executate cand este cerere pentru a elimina riscul pierderii clientilor si diminuarea veniturilor", conchid semnatarii initiativei legislative.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri