Peste 5.000 de angajati din sanatate vor protesta, sambata, in Capitala, printr-un miting la Guvern si un mars pana la Parlament, pentru a transmite guvernantilor mesajul ca nu sunt slugi, a declarat, vineri, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, scrie Mediafax.

Presedintele CMR a mai spus, la adunarea generala a organizatiei, ca medicii nu ies in strada pentru ca sunt morti de foame, ci pentru a face apel la demnitate, fiind asteptate peste 5.000 de cadre medicale din toate judetele tarii.

"Corpul medical, in acest moment, va merge pana la capat. In Romania, un guvern trebuie sa stie ca guverneaza pentru romani, ca in spatele cifrelor sunt oameni si cetateni romani si ca, indiferent de ce spune FMI, el (guvernul - n.r.) nu este dator FMI, ci cetatenilor", a spus Astarastoae.

Presedintele CMR a mai spus ca atunci cand s-a discutat despre solicitarea medicilor de crestere a salariilor, raspunsul autoritatilor a fost ca acestea vor creste, urmand sa se stabileasca doar cu cat si care este "etapizarea".

"Dar acest «Da, vor creste» noi l-am mai primit de nu stiu cati ani. Aceasta coalitie (a Profesionistilor din Sanatate - n.r.) iese in strada pentru un concept care inseamna demnitate - demnitatea unui cetatean al Romaniei, demnitatea unui profesionist. Maine (sambata - n.r.), vom iesi in strada pentru a clama demnitatea. Vom transmite un mesaj catre societate. Cinci mii de drapele vor flutura si vrem sa transmitem ca noi nu suntem slugi si ca vrem o altfel de societate. Noi vrem Romania noastra, in care incultii sa nu o ia inaintea cultilor", a explicat presedintele CMR.

Astarastoae a mai spus ca daca revendicarile angajatilor din sanatate nu vor fi solutionate in urma actiunii de protest, ar putea urma greva generala, dar si demisii in bloc.

"Noi, cei din sanatate, ne-am saturat sa fim batjocoriti. Marsul de protest se tine, colegii vin din toate judetele tarii. Maine, peste 5.000 de profesionisti din sanatate vor iesi in strada sa-si strige, in tacere, nemultumirile", a spus, la randul sau, vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi.

Angajatii din sanatate cer minimum 6% din PIB pentru Sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate

Protestatarii se vor aduna incepand cu 10.30, in Piata Victoriei, unde va avea loc un miting, urmat de un mars pana la Palatul Parlamentului, pe traseul Calea Victoriei - Pod Natiunile Unite - bd. Natiunile Unite - alveola Parc Izvor.

Brigada Rutiera a Capitalei precizeaza ca participantii la protest se vor aduna intre orele 10.00 si 11.00, in Piata Victoriei, unde, pana la 11.45, va fi un miting de protest, in perimetrul cuprins intre bd. Aviatorilor, Sos. Kiseleff si breteaua din Prelungirea bd. Iancu de Hunedoara.

"Circulatia in Piata Victoriei va fi sistematizata pe principiul dublu sens pe bd. Aviatorilor, iar pe Sos. Kiseleff se va circula normal pana in momentul plecarii in mars", precizeaza sursa citata.
Ulterior, in timpul marsului, circulatia rutiera va fi restrictionata pe traseul de deplasare si pe strazile adiacente la acesta, potrivit Brigazii Rutiere.

Intre orele 13.00 si 13.30, profesionistii din sanatate vor protesta in alveola de langa Parc Izvor.
"Conducatorii auto sunt rugati sa circule cu maxima atentie in zonele de mai sus mentionate si sa respecte cu strictete indicatiile politistilor rutieri, semnificatia indicatoarelor si a marcajelor rutiere", se arata intr-un comunicat transmis de Brigada Rutiera.

Jandarmeria Capitalei va asigura masurile de ordine si siguranta publica in zona de desfasurare a adunarii publice, dar si pe traseele de deplasare ale participantilor.

Pentru buna desfasurare a activitatilor, Jandarmeria Capitalei recomanda tuturor participantilor sa respecte conditiile de organizare si desfasurare a adunarilor publice, sa respecte orele de desfasurare si locul destinat adunarii respective, recomandarile facute de jandarmi, sa nu participe la activitate in stare de ebrietate si sa nu consume si sa nu distribuie bauturi alcoolice.

Jandarmeria Capitalei reaminteste ca, in conformitate cu prevederile Legii 60 din 1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, este interzisa si constituie infractiune participarea la adunarile publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substante iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru socuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru actiuni violente sau de tulburare a desfasurarii normale a acestora.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri