Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca in prezent constata ca se trece la crearea de taxe noi, care sa hraneasca sistemul bugetar, el precizand ca astfel se ajunge iar la situatia in care "omul gras - statul, se urca in spatele omului slab - economia", ceea ce este gresit, noteaza Mediafax.

Si economistii si consultantii au reactionat dur dupa ce Guvernul a anuntat o avalansa de masuri fiscale care pe de-o parte inaspresc fiscalitatea si ameninta sa destabilizeze bugetul, iar pe de alta parte au un puternic iz electoral. Vestea buna, reducerea CAS, este pastrata pentru a doua parte din 2014, an in care se va duce lupta pentru prezidentiale.

Acestea sunt cele mai importante masuri anuntate de Guvern in urma negocierilor cu FMI:
1. Guvernul va creste cu 25% redeventele pentru resursele naturale, cu exceptia celor de petrol si gaze
2. Salariul minim brut va fi majorat anul viitor in doua etape, pana la 900 lei
3. Guvernul va opera si cresteri salariale individuale, dar nu pentru toti bugetarii, fiind tintiti profesorii debutanti si medicii rezidenti
4. Va fi introdusa o acciza de 7 eurocenti la litrul de carburant
5. Nivelul CAS va fi redus cu 5 puncte din semestrul II 2014 daca Guvernul identifica resurse
6. Accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 in functie de rata inflatiei si nu de cursul de schimb
7. Guvernul va introduce plata impozitului pe proprietate pentru constructiile speciale exceptate pana acum, cum ar fi parcarile si piscinele, in cazul in care sunt detinute de persoane juridice.

Practic, cea mai asteptata veste despre fiscalitate, reducerea CAS, a fost amanata pana in anul electoral 2014, desi aceasta nu a fost prevazuta in buget, fiind conditionata de colectarea mai multor venituri.

"Observ o schimbare in politica interna. Imi aduc aminte de anul de criza profunda 2010, cu masuri extrem de dure, luate pentru a nu se pune nimic in spatele IMM-urilor. Acum observ o schimbare a ponderii si cred ca este gresit: se trece din nou la inventarea de taxe, impozite, care sa aduca bani la buget pentru a hrani aparatul bugetar. O spun ca un semnal extrem de serios si afirm fara rezerve ca este gresit", a spus presedintele, la o reuniune a mediului de afaceri.

El a precizat ca a fost unul dintre artizanii momentului 2005, cand s-a introdus cota unica, fapt ce a dus la o relansare a economiei, si cand numarul taxelor s-a redus.

"Procesul nu mai continua, s-a ajuns la situatia de a lucra in favoarea omului gras, statul, care se aseaza pe omul slab, inca mult mai slab, care este economia reala", a spus Basescu, mentionand ca lanseaza un semnal de alarma foarte serios, care trebuie luat in considerare.

Seful statului a mai spus ca "nu marirea taxelor si impozitelor este situatia pentru acum".

"Sigur, are nevoie de bani statul, dar daca i-ar indrepta spre investitii, ar fi bine, dar daca ii indreapta spre a alimenta cu bani aparatul de stat nu e in regula. Se produce o schimbare de filozofie in defavoarea mediului de afaceri, iar acest lucru trebuie bine analizat. Nu voi fi printre cei care or sa taca fata de aceasta abordare", a spus Basescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri