Valoarea mare a ajutorului de somaj nu conduce la o demotivare in cautarea unui loc de munca, sugereaza un studiu efectuat de cercetatori de la Universitatea din Edinburgh in 28 de tari din Europa, Romania aflandu-se in coada clasamentului in privinta valorii ajutorului, relateaza BBC News online.

Cercetatorii scotieni au constatat ca valoarea ajutorului de somaj "nu are efect" asupra starii de bine a celor fara un loc de munca. De asemenea, ei au constatat ca unele tari, cu cele mai generoase ajutoare, au unii dintre cei mai tristi cetateni fara un loc de munca si vicevresa, scrie Mediafax.

Studiul a comparat modul in care lipsa unui loc de munca afecteaza nivelul de satisfactie fata de viata al oamenilor. Astfel, cercetatorii au constatat ca Luxemburgul si Suedia se afla in primul sfert al clasamentului intocmit atat in privinta nivelului valorii ajutorului, cat si al insatisfactiei in randul celor fara un loc de munca.

Invers, Romania si Bulgaria se afla in ultimul sfert al clasamentului in ceea ce priveste nivelul valorii ajutoarelor de somaj, insa persoanele fara un loc de munca din aceste tari sunt cele mai putin afectate si, respectiv, antepenultimele cele mai afectate.

Raportul sugereaza ca unii factori culturali si demografici au influentat nivelurile satisfactiei fata de viata a persoanelor fara loc de munca. A nu avea un loc de munca intr-o tara cu o populatie mai batrana si cu mai putin oameni care muncesc la batranete are un impact negativ proportional mai puternic asupra starii de bine persoanle decat nivelul valorii ajutorului de somaj.

Lucrurile stau la fel in cazul nivelului mare al inflatiei si inegalitatii veniturilor, sugereaza studiul.

A nu avea un loc de munca in Germania afecteaza starea de bine a persoanei in mod semnificativ mai mult decat oriunde altundeva in Europa, potrivit raportului. Insatisfactia fata de viata in randul germanilor fara un loc de munca este, potrivit studiului, cu peste 50% mai mare decat in randul vecinilor unguri fara un loc de munca.

Studiul, care a cuprins toate tarile din Uniunea Europana si Norvegia, a constatat ca a nu fi angajat in Spania, Polonia si Romania are un "efect redus" asupra starii de bine subiective. Marea Britanie a fost clasata a 18-a in tabelul tarilor celor mai afectate.

Cercetarea a utilizat date de la Eurostat, Biroul central de statistica al Comisiei Europene (CE) si European Values Study, un proiect de cercetare asupra valorilor umane in Europa.

Autorul raportului, doctorul Jan Eichhorn de la Facultatea de Stiinte Sociale si Politice din cadrul Universitatii din Edinburgh a declarat ca "cei care pretind ca ajutoarele de somaj mai mari conduc la o motivare mai redusa a persoanelor care cauta un loc de munca ar face bine sa se mai gandeasca".

"In cazul celor mai multi oameni, nu gradul in care statul le da ceva este cel care determina modul in care simt ei personal experienta de nu a avea un loc de munca", a continuat Eichhorn, subliniind ca "lipsa unui loc de munca nu duce doar la o diminuare a venitului, ci si la o modificare a pozitiei sociale, care este perceputa in mod diferit in societati diferite".

Studiul a fost publicat in revista Social Indicators Research.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri