Premierul britanic, David Cameron, a anuntat, marti seara, masuri dure impotriva asa-numitului "turism pentru beneficii sociale", afirmand ca imigrantii din cadrul UE nu vor putea sa pretinda sprijin din partea contribuabililor pe termen nelimitat, relateaza BBC News Online.

Premierul a declarat ca cetatenii britanici sunt "profund ingrijorati" de nivelul imigratiei provenind din Romania si Bulgaria si a anuntat o serie de masuri pentru a se adresa ingrijorarilor publicului in legatura cu impactul imigratiei curente si viitoare din Europa de Est asupra economiei Marii Britanii si a serviciilor publice, informeaza Mediafax.

Astfel, noii imigranti nu vor primi ajutoare de somaj in primele trei luni. Platile vor fi oprite dupa sase luni, exceptie facand situatia in care acestia au o sansa "reala" de a se angaja. "Obisnuitul test pentru locuinta" pentru a stabili eligibilitatea pentru beneficii va fi inasprit si va fi introdus un prag minim pentru venituri. In plus, cei care nu isi cauta de munca vor fi expulzati si nu se vor putea intoarce mai devreme de 12 luni, iar amenzile pentru angajatorii care nu platesc salariul minim vor creste de patru ori.

Intr-un interviu pentru Financial Times, premierul a declarat ca precedentul Guvern laburist a facut o "greseala monumentala" prin nerestrictionarea accesului pe piata muncii in momentul in care Polonia si alte noua tari din Europa Centrala si de Est au aderat la UE in 2004, ceea ce a adus un numar mult mai mare de imigranti decat se estima.

"Schimbam normele pentru ca nimeni sa nu poata veni in aceasta tara si sa astepte sa primeasca ajutoare sociale imediat", a declarat el pentru Financial Times.

Liberal-democratii au afirmat ca schimbarile "sensibile" vor "reinstaura increderea" in sistemul de imigratie si vor "asigura ca dreptul la munca nu inseamna neaparat dreptul de a pretinde" beneficii.

"Alte tari din UE au deja politici similare si iau in considerare cazul de a merge mai departe", a declarat vicepremierul Nick Clegg.

"Accesul nelimitat la beneficii in tarile membre nu exista", a continuat el.

Lucratorii romani si bulgari au fost supusi unor restrictii pe piata muncii din Marea Britanie de la aderarea tarilor lor la UE in 2007, iar aceste masuri cu caracter de tranzitie vor expira la sfarsitul anului.

David Cameron a pus sub semnul intrebarii si principiul libertatii de circulatie in cadrul UE, precizand ca acesta nu poate fi "neconditionat". El a declarat, de asemenea, ca este momentul sa se recunoasca faptul ca principiul libertatii de circulatie, un pilon fundamental al Uniunii Europene, a "devenit un declansator pentru o miscare vasta a populatiei" si trebuie reechilibrat.

Cameron a sugerat ca un viitor Guvern conservator dupa 2015 ar putea exercita presiuni pentru schimbari majore in vederea limitarii numarului de imigranti din tarile membre sau viitoare membre ale UE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri